Caroline Engvall ser Gud i kraften hos unga som överlever sexövergrepp

Caroline Engvall är aktuell med sin sjätte bok och starten på en deckar­trilogi. Genom karriären har engagemanget för unga sexoffer varit den röda tråden i skrivandet. I Dagens podcast berättar hon om barnatro, kall och kampen för dem som utsatts för övergrepp.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

I ett rymligt hus i en stockholmsförort tar Caroline Engvall emot. Det är bråda dagar just nu. Parallellt med lanseringen av nya boken ”Ärren vi bär” har Caroline intervjuats som expert i många medier angående den omtalade våldtäktsrättegången i Uppsala, där tre män dömdes efter att ha livestreamat en våldtäkt i en chatgrupp.

Sedan 18-årsåldern har kampen för att lyfta sexoffrens situation varit ett av Caroline Engvalls främsta fokus.

I hennes tidigare fem böcker har hon belyst problematiken från olika håll. När hon nu lanserar den sjätte boken ”Ärren vi bär” gör hon entré i deckargenren.

– Det har varit en extremt spännande process. Jag har känt att jag vill nå de läsare som tänker att det här rör inte mig och mina barn. Jag vill få människor att förstå att sexuellt utnyttjande på nätet i Sverige kan drabba alla barn, i alla områden, samhällsklasser och åldrar. De yngsta utsatta är så unga som 6-7 år.

Caroline berättar att nätet gjort förövarna som tar kontakt med barn mer effektiva och mer hotfulla.

– Tidigare la förövarna ner massor av tid på att lära känna och locka till sig barn. I dag är det vanligt att de hotar barn att de exempelvis ska döda deras familjer om de inte skickar nakenbilder. Om de sedan fått nakenbilder fortsätter de att hota att sprida dem om barnet inte skickar grövre bilder och så vidare.


Lyssna på hela podden med Caroline Engvall här!

 

Caroline Engvall blickar ut över den azurblå vårhimlen. Vi har sökt oss högst upp i villan till ett av hennes barns rum för att undvika störande ljud under inspelningen. Mitt emot oss står en barnsäng bäddad.

Caroline har nyss fyllt 39 år, men har redan varit journalist i över tjugo år. Hennes första texter publicerade hon som 14-åring och som 18-åring blev hon Sveriges yngsta chefredaktör för ikoniska tjejtidningen Frida.

– Jag var egentligen väldigt blyg som barn. Jag brukade bita dem som kom för nära. Men jag älskade att skriva, och jag insåg att det fanns ett yrke som handlade om just skrivande och det var journalist. Så jag skrev brev till alla journalister jag kände till.

Stina Dabrowski, Arne Weise och Kristian Luuk var några av de många mediepersonligheter som förärades med brev från tonårstjejen från Vänersborg som ville göra skrivandet till sitt liv.

Från Arne Weise fick Caroline tipset att inte äta lunch med resten av redaktionen. För om någon stor nyhet hände vid lunchtid skulle hon vara den enda på plats som kunde bevaka det som skedde.

– Och precis det hände när jag var 17 år och jobbade på Södermanlands nyheter. Då skedde det en flygkrasch mitt i lunchen som ingen annan kunde åka ut på, berättar hon.

– Av Kristian Luuk, som då var programledare för programmet Knesset i ZTV fick jag rådet att om du ska söka jobb någonstans så ska du slå in din ansökan i en tårta med kaninöron på. Det gjorde jag när jag sökte jobbet som redaktör på Frida och i ganska stor konkurrens fick jag tjänsten.

Caroline Engvall berättar att de som arbetade på Frida blev lite som storasystrar till läsarna. En dag fick hon ett brev från en tjej som hette Thessan, som på väg hem från skolan blivit våldtagen.

Våldtäkten förstörde hennes syn på sig själv och sin sexualitet och så småningom började hon använda sex som självskadebeteende.

– När jag träffade Tessan berättade hon en historia jag aldrig tidigare hört, berättar Caroline.

Genom åren höll de kontakt och 2008 gav Caroline ut sin debutbok ”14 år till salu: en sann svensk historia” som beskrev Tessans verklighet.

Efter den boken fick Caroline många brev från unga som berättade att de kände igen sig.

– De berättade för mig om deras utsatthet. Och kontakten med alla de här människorna gav mig ett fokus på de här frågorna som inte så många andra talade om då 2008 när den här boken kom, berättar hon.

Med tiden har det blivit fler böcker i ämnet och Caroline har funnit en meningsfull uppgift i att sprida kunskap om problematiken.

Kanske skulle man till och med kunna tala om ett kall?

– Kall är ett väldigt stort ord, men jag känner att jag gör nytta och upplever att jag hittat en väldigt spännande väg i livet. Den här frågan är uppe på väldigt hög nivå i dag. Jag får ofta prata i riksdagen och även kungafamiljen har varit väldigt intresserade av den här frågan. Det är väldigt spännande att få driva på för förändring, säger hon.

Tror du på Gud?

– Jag har en barnatro. Jag är uppvuxen med aftonbön och är konfirmerad, döpt och har gått i Missionskyrkans scouter. Även i dag funderar jag mycket kring de här frågorna och jag finner ett stort lugn i kyrkorummet. Vi har Barnens bibel i min åttaårings bibliotek – en del av vår familj.

– Min mamma dog för tre år sedan. Vi besökte graven senast förra veckan och min femåring har så klart jättemånga frågor om var mormor finns nu.

Vad svarar du då?

– Jag svarar att jag tror att mormor finns i himlen. Att hon vakar över oss. Och jag hoppas att det är så.

Har du haft någon upplevelse av Gud?

– Jag har ganska många upplevelser. Ofta är det just vid tillfällen när någon närstående har dött. Saker jag sett eller åtminstone tolkat som att det finns en slags fortsättning. Att något annat tar vid.

– Sedan tycker jag inte minst att jag ser Gud i kraften hos de här unga överlevarna jag möter. När jag ser livskraften hos unga människor som utsatts för fruktansvärda saker så kan jag känna att det liksom måste finnas något mer. Något starkare. Det vill jag gärna kalla för Gud.

Hur har du det med Gud i dag?

– Jag tycker att vi har en fin relation. Gud är som en gammal vän. Oavsett hur lång tid det gått, känns det som om vi aldrig varit ifrån varandra. Ofta kan det kännas som att Gud varit inblandad när någon av de här barnen jag möter träffar rätt vuxen person som orkar bära deras berättelse och lyfta dem ur deras situation.

– Ibland är man med om möten som liksom känns för bra för att vara sanna. Då kan jag verkligen tänka att det finns en större plan med det.

Fakta:

Caroline Engvall

Yrke: Författare, journalist och föreläsare.

Bor: I Stockholm.

Familj: Maken Johan och tre söner.

Aktuell: Med boken ”Ärren vi bär” som kommer den 18 maj.

Mer i podden – hör Caroline Engvall om

Hur kyrkan kan prata mer om övergrepp på nätet.

Att som förälder hjälpa barn att säga nej.

Killars förändrade attityd till sexköp.