Dagen frågar: Varför är mammor så viktiga?

Dagen frågade tre kvinnor på Mammagalan 2018 varför mammor är så viktiga.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Doreen Månsson, programledare och mamma till döttrarna Hayat 26 år, Yasmine 21 år och Amina 5 år

Jag har både vuxit upp i Afrika och rest för Läkarmissionen. Då har jag bland annat hälsat på Monika Woodhouse som jobbar mycket med att stärka mammor. Jag har sett att genom att stärka mammorna stärker man verkligen hela byar. För att vara en bra mamma behöver man stöd från andra mammor, tror jag. Jag har själv haft starka kvinnor i min familj som stöd. Det som är viktigast för mig som mamma är att backa upp när barnen halkar till. Du vet lite som Gud i dikten ”Fotspår i sanden”, när han bär sina barn.

 

Christina Schollin, skådespelerska och mamma till Peter, Niclas, Pernilla och Linus Wahlgren

Mammor har all kraft i världen, det är ju vi som ska fostra den nya generationen, med hjälp av papporna förstås. Mammorna ska vara förebilder och gå före, så det vill till att vi är bra mammor. Jag tycker att en mamma ska ge sina barn rötter och vingar så att de kan flyga. Men de ska veta sina rötter. Trygghet, kärlek och uppmuntran är det bästa man kan ge sina barn. Jag tror inte mina barn skulle säga att jag hållit tillbaka dem. Man ska ge dem luft under vingarna och självförtroende.

 

Soraya Lavasani, journalist och nyhetsankare och mamma till Bianca, 11 månader

Mammor är världens viktigaste. Min mamma lever inte längre och då blir det extra tydligt hur viktig en mamma är. Min mamma gick bort för åtta år sen och sen hon gick bort har mitt liv känts lite halvt. Sen gick ju sorgen in i en ny fas när jag blev mamma och min dotter inte hade någon mormor. Min mamma påverkar mig varje dag fortfarande, trots att hon är borta. För att kunna vara en bra mamma behöver man goda vänner och trygga och kärleksfulla relationer. Sen måste man inse sina begränsningar och att man gör så gott man kan. Det viktiga är att man som mamma orkar lyssna och alltid har famnen öppen, tror jag.

Läs också: Galakväll med världens mammor i strålkastarljuset