Dagen testar årets familjespel 2017

Familjespel kan spelas med lite äldre barn, men är också roliga för vuxna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Bygg ett kungarike av dominobrickor

Kingdominio

Kingdomino (Lautapelit)

Betyg: 4

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 2–4

Speltid: 30 min

Spelidé: Baserat på klassiska domino, med tvådelade brickor som ska paras ihop utifrån sina mönster. Men i stället för siffror har du olika terrängtyper som fält, hav och skogar. Du måste utgå från ditt slott och hålla dig inom ett 5x5 rutor stort område. Vissa brickor har en eller flera kronsymboler på sig, och det gäller att bygga ett stort sammanhängande område med en eller flera kronor för att få poäng.

Så tycker vi: Kingdomino tilldelades nyligen det åtråvärda Spiel des Jahres (Årets spel) i Tyskland, och det är lätt att förstå varför. Regler som går att förklara på några minuter, snygga och högkvalitativa komponenter och ett riktigt underhållande spel som fungerar för hela familjen.

Jakob Ihfongård

 

Kamp mellan dinosaurier

Dinofajten

Dinofajten (Vildhallon)

Betyg:

Ålder: Från 9 år

Antal spelare: 2–4

Speltid: 45 min

Spelidé: Ett kortbaserat spel där alla spelare har en flock med dinosaurier, från ungar till äldste, som ska kämpa mot de andra spelarna med hjälp av tärningsslag och händelsekort. När endast en spelare har dinos kvar så har han eller hon vunnit.

Så tycker vi: Ett roligt spel med fart och action, som är lätt att förstå och lära sig. Kul för både barn och vuxna och du övar på att räkna utan att du tänker på det. Ett privatproducerat spel med förvånansvärt snygga kort och välbalanserad spelmekanik. Vi hoppas dock att markörerna för dinosauriernas hälsa får en bättre utformning om spelet kommer i ny utgåva. Kommer man över ett exemplar ska man verkligen ta tillfället i akt och köpa det.

Johanna Almqvist

 

Väldigt mycket skratt och sång

Doobidoo

Doobidoo (Alga)

Betyg: 4

Ålder: Från 12 år

Antal spelare: 2 lag

Speltid: 30 min

Spelidé: Ett musikaliskt lagspel utifrån tv-programmet med samma namn, där du på en spelplan ska klara fyra typer av uppgifter på tid: sjunga en viss artist, rita en låttitel, sjunga låtar med ett bestämt ord samt svara på kunskapsfrågor. Det lag som fått ihop flest bokstavsbrickor och med dem kan skriva ”Doobidoo” vinner.

Så tycker vi: ”Det här spelet var jättekul”, var första omdömet från familjens 10-åring. Det bygger på både tur och skicklighet i en bra balans. Kreativt skapat utifrån tv-programmet och det gav upphov till mycket skratt och sång. Dock fanns med en tidtagare som förde alldeles för mycket oväsen så att vi fick gömma den under en kudde.

David Wingren

 

Fyll skogen med mångfald

106253.jpg

Skogen (Ninjaprint)

Betyg: 4

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 2–4

Speltid: 60 min

Spelidé: Bygg en svensk skog med så stor ekologisk mångfald som möjligt, där olika terrängtyper och arter samverkar för att avgöra vilka andra djur och växter du kan spela ut. Bygger på faktiska biologiska samband.

Så tycker vi: Skogen är fantastiskt snyggt, och har en väldigt bra blandning av tur och strategi. Nostalgikänslan är stark för den som gick i skolan på 80-talet eller tidigare, med illustrationer tagna direkt från naturkunskapens läroplanscher. Extra bonus att du får lära dig mer om hur den svenska floran och faunan faktiskt samverkar.

Jakob Ihfongård

 

Alfapet som kortspel

Alfapet Qube (Alga)

Alfapet QubeBetyg: 4

Ålder: Från 10 år

Antal spelare: 2–6

Speltid: 30 min

Så går spelet till: Utifrån de bokstäver du har på handen lägger du ut ord med två, tre och fyra bokstäver. Den som först lägger ut ett ord med fem bokstäver avslutar spelet och poängen räknas ihop. Här gäller att vara både strategisk, snabb och ha en gnutta tur.

Så tyckte vi: Spelet är rekommenderat från 10 år, men jag spelade med min 9-åring och det funkade bra. Bra övning för de mindre i att skapa ord, då är kanske inte själva poängräkningen så viktig. Snabbspelat, perfekt när man har lust att spela men inte så mycket tid.

Tina Ahlqvist

 

Bygg upp dina provinser på japansk ö

105787.jpgHonshu (Lautapelit)

Betyg: 4

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 2–5

Speltid: 30 min

Så går spelet till: Spelarna ska försöka bygga upp sina provinser genom att spela ut kort och maximera sina vinstpoäng. Spelet pågår i tolv rundor och man både spelar och plockar upp provinskort för att få ihop den bästa provinskartan och samla resurser. 

Så tyckte vi: Ett roligt och utmanande spel för både stora och små. Kort speltid inbjuder till flera rundor och även ovana sällskapsspelare kan tänka sig att vara med.

Niklas Ahlezon

 

Lägg siffror på hög

0-90–9 (Lautapelit)

Betyg: 4

Ålder: Från 9 år

Antal spelare: 1–4

Speltid: 20 min

Så funkar det: Spelet består av tio sifferbrickor från 0 till 9 i olika former, samt en kortlek där samma siffror finns med två gånger. Under spelets gång dras ett kort i taget och varje spelare ska placera ut den bricka som visas på kortet – antingen direkt på bordet eller uppepå de brickor som redan är utlagda. I slutet får du poäng för varje bricka du lyckats placera uppepå andra, ju högre upp desto mer poäng.

Så tyckte vi: Trevlig och klurigt spel, som är mer strategiskt än man först tror. Det gäller att planera för att kunna få plats med brickorna med höga siffror så högt upp i högen som möjligt för att maximera sin poäng. Trots att alla spelare ser samma kort är slutresultatet alltid väldigt olika.

Jakob Ihfongård

 

Yatzy med pirattema

Gold armadaGold Armada (Tactic)

Betyg: 3

Ålder: Från 7 år

Antal spelare: 2–5

Speltid: 20 min

Så går spelet till: En piratversion av Yatzy, där man istället för att räkna prickar på tärningarna ska försöka slå fram till exempel papegojor, kanoner och sablar för att samla guldmynt och få poäng. Svårare kombinationer, som fyrtal, kåk eller femtaltal, ger guldmynt med ett högre värde – men om du misslyckas få fram rätt kombination måste du en dödskalle som ger minuspoäng i slutet.

Så tyckte vi: Vi tyckte spelet var roligt med en lagom blandning av strategi och tur med tärningarna. Fin layout och lättförstådd spelplan underlättade för minipiraterna som spelade och gjorde det enklare för den enda vuxna spelaren att hålla ordning. Bra och roligt sätt att få yngre spelare att räkna, tänka och utforska alla möjliga kombinationer med ett guldmynt i sikte. Minipiraterna gav det två tummar upp med ett glatt Grrrrr!

Linnéa Buckley

 

HästspeletBygg ut din egen hästgård

Hästspelet (Hästspelet Sverige)

Betyg: 3

Ålder: Från 10 år

Antal spelare: 2–6

Speltid: 25–80 min

Spelidé: Bygg ut din hästgård, vinn på tävlingar och samla ihop pengar för att vinna. Det finns tre nivåer så man kan anpassa spelets längd. Du går runt med din spelpjäs genom att slå med två tärningar. Rutorna du hamnar på avgör vad som händer. Det kan bland annat vara att svara på frågor i den tillhörande appen, betala inackordering till en motståndare eller åka på tävlingar.

Så tycker vi: Ett klassiskt brädspel där mycket handlar om tur med tärningarna. Tävlingarna ger lite omväxling, men handlar också om tur. Vi fick lite märkliga frågor, som inte alls var hästrelaterade, i appen. Kul för den som drömmer om sin egen hästgård.

Linnea Andersson

 

Som en snabbare version av Monopol

It’s a DealIt’s a deal (Tactic)

Betyg: 3

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 2–6

Speltid: 60 min

Så går spelet till: Flytta runt på spelplanen, köp aktier längs vägen, och försök få en så pass bra portfölj som möjligt. Det gäller att förvalta sina pengar väl, helst i guldtackor som är säkrast, för pengar byter lätt ägare i det här spelet. Man kan också deala med sina motståndare, och på så sätt bygga upp sin förmögenhet. Mest pengar vinner.

Så tyckte vi: Till en början är Monopol-känslan uppenbar, byt bara ut gator mot aktier och likheterna är slående. Men det här är ett Monopol på speed, med mer tvära kast, där både slump och taktik spelar en avgörande roll. Enkelt att komma igång, roligt att spela, men vårt problem var att vi sällan orkade spela klart.

Jacob Zetterman

Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek