Dagen testar årets strategispel 2017

I kategorin strategispel finns spelen för den som vill ha lite mer att bita i. Reglerna kan fortfarande vara lätta, som i Patchwork, men besluten är svåra.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

TokaidoRogivande och vackert

Tokaido (Enigma)

Betyg: 4

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 2–5

Speltid: 45–60 min

Spelidé: Du reser mellan Kyoto och Edo i det forna Japan och samlar på dig så många och varierande upplevelser som möjligt, som att köpa souvenirer, måla av den vackra utsikten eller bada i heta källor. Det är alltid den som kommit kortast som får gå med sin pjäs, och man får gå så många steg man vill – men aldrig backa.

Så tycker vi: Det är ett rogivande spel där man inte känner sig stressad att komma fram fort eftersom man vill vara sist. Första gången man spelar kan det kännas lite överväldigande med många olika sätt att samla poäng, men det ger sig efter ett tag. Det är kul att man får poäng direkt, men svårt att komma ihåg, och poängtavlan är lite väl liten. Det är ett vackert spel, men bilderna är lite små om man sitter runt ett stort bord.

Lina Eriksson

 

PatchworkSy det finaste lapptäcket

Patchwork (Lautapelit)

Betyg: 4

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 2

Speltid: 30 min

Spelidé: Du och din motspelare får varsitt ”lapptäcke” (spel­bräde). ”Lapparna” (spelbrickor) läggs i en cirkel runt spelplanen. Du ska bygga ett snyggt lapptäcke och komma i mål med så mycket poäng som möjligt. Man kan endast vara två spelare. Den som har hållit i en synål senast börjar.

Så tycker vi: Charmigt spel som är lätt att förstå. Välgjorda komponenter och genomtänkt, vilket man inte tror vid första anblicken. Kul med ett spel man kan spela när man bara är två, som dessutom inte blir enformigt. Det enda negativa är också att man bara kan vara två spelare.

Johanna Almqvist

 

Agricola: Family editionBygg upp din egen bondgård

Agricola – Family edition (Enigma)

Betyg: 4

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 1–4

Speltid: 45 min (men egentligen 2 timmar)

Spelidé: Bygg upp din egen bondgård. Så och skörda, föd upp djur och utveckla din gård taktiskt för att din familj ska kunna mättas.

Målet är att få en så framgångsrik gård som möjligt efter 14 spelade omgångar.

Så tycker vi: Lång inlärning och längre speltid än utlovat (räkna med två timmar). Trots detta är spelet mycket underhållande och varje spelare satt och funderade taktiskt inför varje val de gjorde.

Spelet är kanske lite för fridfullt och det finns få tillfällen att sabotera för sina motståndare. Men det är kul att formge sin gård som man själv vill och utveckla den på sina egna favoritområden. Extra plus för de vackra spel­pjäserna i trä!

Natanael Gindemo

 

Bygg upp en antik civilisation

7 Wonders: Duel7 Wonders Duel (Enigma)

Betyg: 4

Ålder: Från 10 år

Antal spelare: 2

Speltid: 30 min

Så går spelet till: 7 Wonders Duel går ut på att med resurser köpa kort och på så sätt bygga upp din civilisation, din akademiska och din militära förmåga, för att besegra motståndaren och färdigställa ditt underverk från antiken.

Så tyckte vi: Spelet är roligt och genomtänkt. Spelmotoriken fungerar väl och är dynamisk och välbalanserad mellan de tre olika sätten att vinna spelet: akademiskt övertag, militärt övertag eller flest poäng. Ett bra spel för två personer som är lätt att lära sig med korta omgångar, och som man kan spela många gånger utan att tröttna.

Ida Viklund

Fotnot: Den engelska versionen av 7 Wonders Duel recenserades av Dagen 2016 av en annan recensent och fick då 5 av 5 i betyg.

 

ImhotepBli en egyptisk mästerbyggare

Imhotep (Lautapelit)

Betyg: 3

Ålder: Från 10 år

Antal spelare: 2–4

Speltid: 45–60 min

Spelidé: Bli en egyptisk mästerbyggare genom att samla sten och skeppa över den till land där olika monument kan byggas. Det är dock inte alltid så lätt att planera då skeppen plötsligt kan seglas iväg av dina motståndare, så du hamnar där du inte tänkt. Du får poäng omedelbart, efter en runda och vid spelets slut, där den med högst slut­poäng vinner.

Så tycker vi: Roligt och lagom tankekrävande en sen kväll. Lätt att följa och förstå reglerna, med en snygg och självförklarande layout i stabilt material. Det finns ett litet feltryck på spelplanen, men reglerna var korrekta. Spelet är snabbspelat, vilket är bra för den som vill spela strategispel men inte har tid att sitta i flera timmar. Många mästerbyggare kommer att fylla vårt hus här framöver.

Linnea Buckley

 

105802.jpgPerfekt julklapp för två spelare

Jaipur (Enigma)

Betyg: 3

Ålder: Från 12 år

Antal spelare: 2

Speltid: 30 min

Spelidé: I Jaipur ska du byta till dig varor som sedan säljs till bästa pris. Du samlar på serier av varukort som du drar eller byter till dig från marknaden. Varorna säljs för poängmarker, där de översta markerna i poänghögarna är mest värda. När tre högar är slut avslutas omgången. Den som vinner två av tre omgångar är den slutgiltiga vinnaren och utses till maharajans personliga köpman.

Så tycker vi: Jaipur är ett trevligt litet spel, med tydliga och lättöverskådliga regler. Det går snabbt att spela och är en lagom utmaning, med chans att ta poäng alldeles framför näsan på motspelaren. Efter att ha spelat ett par gånger blir det en smula monotont, men med det låga priset och kompakta formatet gör det inget. Perfekt som julklapp.

Henrik Erlandsson

 

Brains - Japanese gardenBygg din egna japanska trädgård

Brains (Lautapelit)

Betyg: 3

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 1

Speltid: 20 min

Så går spelet till: Brains går bara att spela med en spelare, eller möjligen två som tänker tillsammans. Syftet är att bygga en japansk trädgård med hjälp av de medföljande brickorna, och att uppfylla kriterierna för hur de stigar som finns på brickorna ska gå – ibland ska de passera ett visst antal broar eller brickor, ibland måste de binda samman två specifika punkter. 50 olika kartor i stigande svårighetsgrad gör att du har mycket att klura på.

Så tyckte vi: Det här spelet hade tjänat på ett annat namn, ”Brains” ledde i alla fall mina tankar till ett helt annat typ av spel. Passar den som gillar att lägga pussel och lösa Soduko, utmaningen påminner delvis om båda aktiviteterna. Vackert utformat och alldeles lagom stor låda.

Jakob Ihfongård

 

JorvikStå i kö i vikingastad

Jorvik (Lautapelit)

Betyg: 3

Ålder: Från 10 år

Antal spelare: 2–5 

Speltid: 45 min

Så går spelet till: Du är en jarl i vikingastaden Jorvik (nutida York i England), och försöker vinna mer prestige än dina motspelare genom att anställa hantverkare och köpmän, producera och sälja resurser och försvara er stad från anfallande fiender. 

Så tyckte vi: Ett elakare spel än man kan tro - huvudfokus är att begränsa vad dina motspelare kan göra snarare än att skapa något eget. Om det inte är något du uppskattar, undvik det här spelet. Tyvärr är också kopplingen till vikingatemat ganska svagt, däremot fångar spelet svenskens fascination av att stå i kö …

Jakob Ihfongård

 

Bli en korrupt politiker som styr världen

VärldsregeringenVärldsregeringen (Varldsregeringen.se)

Betyg: 2

Ålder: Från 12 år

Antal spelare: 2–4

Speltid: 60 min

Så går spelet till: I åtta omgångar ska du och de andra partiledarna i den globala världsregeringen vinna debatter och agendor, sopa belastningar under mattan och köpa experter och mäktiga väljargrupper, för att till sist hoppas få tillräckligt med röster för att bilda majoritetsregering.

Så tyckte vi: Världsregeringen är privatpublicerat av spelets skapare, och det märks. Reglerna är onödigt krångliga och tar lång tid att gå igenom – en extern redaktör hade troligtvis kunnat hjälpa till att skapa en mer lättillgänglig spelupplevelse. När vi väl kommer igång är spelet helt okej, men för att verkligen uppskatta det måste du vara mer road än vi var av spelets parodi på den politiska eliten.

Jakob Ihfongård

Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek