Dagens människa sammanfattar podd-året 2016

Snart börjar en ny säsong av Dagens människa. Under 2016 har 18 kända svenskar pratat tro i Dagens prisvinnande podcast. I dag och i morgon sammanfattar programledarna Daniel Wistrand och Malin Aronsson dessa möten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Avsnitt 41: Markus Granseth, barnprogramledare

Om mötet: Markus kom direkt från Bollibompas morgonshow där han är programledare. Barnens favorit hade varit uppe sen fyra på morgonen men var ändå på mycket gott humör.

Vi pratade om: Uppväxten inom frikyrkan och om att tvivla på Gud, men samtidigt tro så pass mycket att man frågar Gud själv om han verkligen finns.

Det här kommer vi att minnas: När Markus berättade om en stark känsla av att Gud var med honom precis innan han kastade sig ut i ett bungyjump vid en inspelning av ”Fångarna på fortet

Avsnitt 42: Bert- Åke Varg, skådespelare

Om mötet: Den legendariska skådespelaren skojade i förväg om att han hade all tid i världen att ses så här på ålderns höst. När det väl var dags hade han glömt bort intervjun och vi fick ringa och påminna. Med glimten i ögat hävdade han att det var första gången i livet han glömt något.

Vi pratade om: Att bli äldre och göra en deal med Gud om hur länge man ska få leva. Om utsattheten man kan känna, och bönerna man ber innan man lägger sig på ett operationsbord.

Det här kommer vi att minnas: Kicken att få sjunga Bert-Åkes favoritsång, adventspsalmen ”Gören portarna höga” tillsammans med honom.

Avsnitt 43: Karin Adelsköld, komiker

Om mötet: Karin kom till Stockholm med flyg från Östersund där hon bor. Hon hade långa lösögonfransar, och ställde gärna frågor tillbaka till oss i redaktionen.

Vi pratade om: Det dåliga samvetet man ofta har som mamma, om att då och då komma på sig själv med att mumla ”tack Jesus” och om hur man ska förhålla sig till andra religioner.

Vi kommer att minnas: Hur Karin berättade om sin religionslärare i sjuan som släckte ned hela klassrummet när han skulle lära ut skapelseberättelsen.

Avsnitt 44: Björn Ranelid, författare

Om mötet: Vi blev hembjudna till Björn och hustrun Margaretas trevliga lägenhet på Söder­ i Stockholm. Där bjöds vi på kaffe­ och bullar och hade så trevligt att vi nästan glömde att vi var där i jobbet.

Vi pratade om: Huruvida Björn var en profet eller inte, om att Zlatan borde vara mer tacksam för nåden och om ranelidskan har några som helst likheter med tungotalet.

Vi kommer att minnas: Allt!

Avsnitt 45: Malou von Sievers, programledare

Om mötet: Vi var sent ute och hann precis i tid till TV4-huset där vi vackert fick vänta en halvtimme på Malou som åt lunch efter dagens sändning av ”Malou Efter tio”.

Vi pratade om: Prästen som förstörde Malous vigsel, om hennes rebelliska tonår då hon smet ut genom fönstret och om drömmen att ha Jesus som gäst i studion.

Vi kommer att minnas: Malous tips om att gå i terapi tillsammans med sin journalistkollega, för att få ett bättre samspel. Kanske finns det hopp även för oss?

Avsnitt 46: Alexander ”Rackar-Alex” Hermansson, barnprogramledare

Om mötet: Barnprogramsfavoriten och youtubestjärnan Alexander dundrade in på Dagen med massor av energi och spelade villigt in en hälsning till redaktionens barn.

Vi pratade om: Frälsningsupplevelsen som var som ett glitter som spred sig hela Alex kropp. Om att låta frälsningen förändra en och om hur det kan kännas att hitta sitt andliga hem. Alex berättade också om frieriet som tog både bruden och youtube med storm.

Vi kommer att minnas: När ”Rackar-Alex” slog en bakåtvolt i Dagens lunchrum.

Avsnitt 47: Christer Sturmark, ordförande för Humanisterna

Om mötet: Vi möttes på ABF-huset i Stockholm där Christer skulle hålla föredrag senare på dagen. När vi startade tog mikrofonens batteri slut. Christer räddade oss eftersom han hade batterier till manicken som han bar med sig för sin egen podd.

Vi pratade om: Vänskapen med Carola Häggkvist och om hur det är att älska gospel, fast man inte är troende. Christer Sturmark berättade även om sin rädsla för döden samt om varför det är viktigt att samtala om tro, även om man tycker helt olika.

Vi kommer att minnas: Christers ganska kristna telefonsvarare där den som ringer får lyssna till låten ”O happy day” och kopplas till Carolas röst som uppmanar den som ringer att lämna ett meddelande.

Avsnitt 48: Göran Greider, journalist, författare och debattör

Om mötet: Vi blev hembjudna till lägenheten i Årsta där Göran bor deltid, när han inte bor i Dalarna. Göran hade både hund och katt och Daniel Wistrand fick jobba lite mot sin reservation inför hundar.

Vi pratade om: Att möta Gud i sitt eget vardagsrum, om att vara beroende av uppståndelsekraften och om hur det känns att lägga pengar på dyr kogödsel till sin rabatt, samtidigt som människor flyr över Medel- havet.

Vi kommer att minnas: Görans passion för den kirschkål-liknande växten Löktrav. Göran hade just plockat mängder av Löktrav som han gjorde pesto på.

Avsnitt 49: Navid Modiri, föreläsare och artist

Om mötet: Vi möttes på ett hotell i centrala Stockholm, där Navid tagit in för natten. Hans intresse för andlighet märktes redan på hans packning som bland annat bestod av en psykedeliskt mönstrad väska och ett speciellt doftljus.

Vi pratade om: Att uppleva ett mellanförskap, vilket betyder att man är emellan allting, varken svensk eller invandrare, om människans sug efter religion och om hans egna andliga upplevelser.

Vi kommer att minnas: Hur programledaren Malin och Navid ständigt hamnade lite lätt i luven på varandra medan programledaren Daniel försökte gjuta olja på vågorna och lugna ner samtalet.

Avsnitt 50: Hiba Daniel, programledare

Om mötet: Vi mötte programledaren Hiba Daniel på hennes arbetsplats i tv-huset. Det visade sig vara en utmaning att hitta ett rum där det gick att spela in podd, eftersom vi hela tiden blev störda av märkliga ljud från renoveringar och tv-husets slamriga restaurang.

Vi pratade om: Hiba berättade om hatbreven från tittare som har svårt att acceptera hennes osvenska utseende och brytning. Om att möta hat med medmänsklighet och om hur hon en gång i tiden gjorde ett aktivt val att bli kristen och inte muslim.

Vi kommer att minnas: Att Hiba svarar på alla otrevliga brev hon får, och avslutar varje svar med kram.

Malin Aronsson

Daniel Wistrand

Mer från podden Dagens människa

Alla tidigare artiklar

Fakta:

Årssammanfattning i Dagens människas julavsnitt

Lagom till julledigheten släpptes ett fullmatat julprogram av Dagens människa där programledarna Malin Aronsson och Daniel Wistrand bjuder lyssnarna på de mest intressanta, starkaste eller roligaste ögonblicken från året.

Lyssna på Dagens människa

Podden Dagens människa finns att lyssna till via iTunes eller dagen.se

I december röstades podcasten fram till en tredjeplats i Svensa podcastpriset i kategorin Religion och andlighet.

I slutet på januari kommer första avsnittet för i år.