Dagens Rickard Ringqvist räknade svordomar i filmen Hundraettåringen

Svärs det 20 gånger, rent av 50? Jag bestämde mig för att räkna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Hur många svordomar är det i en vanlig svensk biofilm 2017? Frågan dök upp under en lunch med kollegorna och något i mig triggades. Svärs det 20 gånger, rent av 50? Jag bestämde mig för att räkna.

Vi valde bioaktuella ”Hundraettåringen som smet från notan och försvann”. Det är ju trots allt den största svenska humorsatsning på länge och dessutom nyligen vinnare av ”Biopublikens pris” på prestigefulla Grammisgalan.

När mörkret lagt sig i biosalongen smög jag fram mitt svarta anteckningsblock och behövde inte vänta många minuter innan jag noterade den första svordomen med ett streck. Sedan ett streck till och ett till.

Läs också: Chockerande många svordomar ”Hundraett­åringen”
 

Det svors på svenska, tyska, ryska och engelska. När skådespelarna hasplade ur sig ”sjutton” eller ”skit” lät jag pennan vila. Men vid grövre svordomar blev det ett streck i boken.

Som film betraktad visade sig ”Hundraettåringen” vara en ganska slätstruken historia, men inte utan humoristiska poänger. När CIA kommer på besök i lilla Malmköping blir det stundtals riktigt roligt.

Men åter till svordomarna. När lamporna åter tändes i biosalongen var sidan i anteckningsblocket fullklottrat med streck. 161 stycken för att vara exakt. Det svärs alltså var en gång var 40:e sekund – genom hela den 108 minuter långa filmen.

Att lära våra barn att ”vårda språket” blir tyvärr ett skämt som skulle kunna platsa i ”Hundraettåringen”. Hur ska man säga till en 11-åring att hon eller han inte får svära i klassrummet, men att på kvällens familjefilm är det helt okej att kasta ur sig svordomar? 161 gånger dessutom.

Jag vill inte propagera för att återinföra den gamla svenska filmcensuren. Det är inte rätt väg att gå och i många fall kanske det krävs svordomar för att ge autencitet åt olika situationer.

Men 161 gånger – i en komedi? I stället för censur kanske man skulle kunna önska en smula sunt förnuft.

Statsministeromröstning