Relationer

”Bibeln uppmanar oss att ta hand om våra kroppar”

Många av de problem Hanna Möllås möter bland klienterna på sin mottagning skulle kunna undvikas med lite motion. Idag uppmanar hon kyrkan att våga börja fokusera på kroppen.

Kroppen är Guds skapelse, och danad så övermåttan underbar står det i Psaltaren 139. Samtidigt kan man tolka Bibeln som att kroppen inte är så viktig, eftersom vi också kan läsa om hur Gud har berett oss en ny, evig kropp i himlen. Kanske är det dessa olika budskap som gjort att många kristna verkar ha ett ambivalent förhållningssätt till sin kropp, tror Hanna Möllås. Hon har genom åren mött människor både i samtal och ute i olika församlingar och noterat att det i vissa sammanhang finns en slags märklig ovilja att tala om kroppen.

– Det finns en gammal föreställning kvar om att allt fokus på kroppen är fåfänga och visar att man inte är genuin.

Enligt Hanna Möllås finns det i kyrkan en mycket större öppenhet för att man ska jobba med sitt inre. Man talar gärna om sådant som självbild och självkänsla, och hänvisar till allt som Bibeln har att säga i dessa frågor. Men att fokusera på kroppen verkar för många kristna vara något obibliskt.

– Det är för mig märkligt, för det finns mycket belägg i Bibeln för att vi även bör ta hand om våra kroppar.

Enligt Hanna Möllås finns det många bra exempel på bibelställen som talar för att vi som kristna ska ta hand om våra kroppar. I Gamla Testamentet kan vi till exempel läsa skapelseberättelsen i Första Moseboken, där människan uppmanas att ta hand om Guds skapelse. I Nya testamentet kan vi läsa Första Korintherbrevet där Paulus uppmanar oss att ära Gud med vår kropp. Det finns goda anledningar för kyrkan att uppgradera sin syn på kroppen, menar Hanna Möllås. Så många av de problem hon möter bland människor som kommer till hennes mottagning skulle kunna förebyggas eller mildras om vi blev bättre på att bry oss om kroppen. Det handlar om vår livsstil, hur vi äter och motionerar. Det gäller både fysiska problem så som magkatarr, övervikt och diabetes, men också psykiska problem så som stress och ångest.

Många av dem som kommer till mottagningen har också problem med sin sexuella hälsa. Även dessa problem kan ha med vår livsstil att göra, menar Hanna Möllås

– Ibland är mina klienter snabba med att fråga efter piller eller medicin. Då händer det att jag i stället ger dem rådet att börja springa. Eller att åtminstone få till lite vardagsmotion.

Ofta handlar det om äldre män som är besvikna över att kroppen inte reagerar som den brukade. Då brukar Hanna Möllås förklara sambandet mellan sexuell hälsa och motion. Att sådant som blodtryck och genomblödning i kroppen, är nödvändigt för att vi ska fungera sexuellt och att motion kan göra stor skillnad.

– Det händer att klienter hör av sig till mig med ett glatt sms där de talar om att de har börjat springa!

En annan anledning till att det ofta varit svårt att tala om kroppen i kyrkan är att man inte vill medverka till den kropps- och utsendehets som finns i det övriga samhället. Och visst, här behöver kyrkan vara en motvikt, menar Hanna Möllås. Men inte genom att helt utesluta vikten av att ta hand om vår kropp, utan genomatt istället betona varför vi ska ta hand om den.

– Vårt skäl till att ta hand om kroppen ska inte vara samhällets skönhetsideal, utan vi ska göra det för att må bra. Det är två helt olika saker, säger Hanna Möllås.

Fler artiklar för dig