27 september 2020

En tidning på kristen grundLivsstil

Därför lämnade Shelley Lubben­ porrbranschen­

Under större delen av nittiotalet försörjde sig Shelley Lubben som porrstjärnan ”Roxy” och som prostituerad. I dag lever hon ett annat liv som kristen och vill hjälpa fler att lämna branschen. ”Det jobbigaste har varit att bli av med alla bilder som etsat sig fast i hjärnan”, berättar hon.

– Även om jag under en stor del av mitt liv har undrat var Gud har hållit hus, har jag alltid känt ett beskydd från honom.

Shelley Lubben växte upp i en ganska vanlig amerikansk frikyrklig familj som regelbundet gick till kyrkan och engagerade sig där.

Men under en turbulent tonårsperiod gjorde hon revolt mot allt det invanda. Hon började umgås i kretsar där hon blev introducerad till en värld full av droger, alkohol och sex.

Följden blev att hon till slut drogs in i prostitution för att klara ekonomin.

Men det som var tänkt att bara vara en kortvarig lösning varade i åtta år, och när hon var tjugo år gammal blev hon gravid med en kund. Hon valde att behålla barnet och födde­ en dotter 1988. Men som ensamstående mamma med både alkohol­- och drogproblem halkade­ hon in på ytterligare en destruktiv väg, porrindustrin.

– Många tror på myten om att kvinnor älskar att göra porrfilmer, men i verkligheten finns det inga lyckliga slut för kvinnor i den branschen. När man levt nära den världen förstår vem som helst att ingen kvinna i porrbranschen mår bra innerst inne. Det tär på insidan och i själen, säger hon.

Hur såg en vanlig dag ut under tiden­ du arbetade i porrbranschen?

– Jag vaknade upp med en baksmälla efter gårdagens och nattens festande för att sedan infinna mig på inspelningsplatsen klockan åtta på morgonen.

– Jag älskade allt beröm jag fick, men jag hatade det jag behövde göra för att få den bekräftelsen, att ha sex framför kameran. I och med det sålde jag både mitt hjärta, mitt sinne och min kvinnlighet.

Shelley kände sig trasig inombords och försökte flera gånger att ta sitt liv. Hon grät och skrek efter Jesus för att hjälpa henne, för att sedan hamna i samma beteendemönster igen. Vid det här laget kände hon att allt var meningslöst. Hon hade också blivit smittad med vissa könssjukdomar och hoppade av porrbranschen, men gick istället tillbaka till prostitutionen för att kunna överleva.

Vändpunkten kom 1994 då hon träffade Garrett som så småningom skulle bli hennes make. De tog ett aktivt beslut att följa Gud tillsammans och gifte sig 1995. Men första perioden i äktenskapet blev tung. Shelley hade fortfarande stora problem med alkoholen och gjorde bara vissa uppehåll då hon blev gravid, för att sedan fortsätta som vanligt igen. Men med hårt arbete tillsammans med Gud, hennes man och hennes tre döttrar, lever hon sedan år 2000 helt utan alkoholen och drogerna.

I dag föreläser Shelley Lubben om sin livsresa. Hon har varit gäst i flera välkända tv-sammanhang, som Dr Phil, och mellan 2012 och 2015 var hon direktor för "The Pink Cross Foundation", som hjälper människor ut ur porrindustrin. Shelley Lubben har en teologisk examen och är ordinerad kaplan.

Vad är det första man bör göra om man vill bryta sig loss från ett porrmissbruk?

– Vänd dig till Jesus Kristus. Med kraften från honom kan man ta sig ut ur de mest destruktiva av missbruk.

I Sverige pratas det väldigt lite om porr i kyrkan. Är det ett problem i USA också?

– Det var ett problem. Men allt fler har börjat ta upp porrkonsumtionen som ett problem. Det finns statistik som visar att 50 procent av alla kristna män är beroende av porr. Många pastorer berättar för mig att de inte vet hur de ska gå till väga när det kommer män i församlingen till dem och berättar om sitt porrmissbruk.

Vad var den svåraste delen när du bestämt dig för att lämna porrindustrin?

– Det jobbigaste har varit att bli av med alla bilder som etsat sig fast i hjärnan. Det tog mig flera år att bearbeta det, men jag klarade av det med hjälp av kraften från Jesus och Bibeln. Det är bara Gud som kunnat göra den här förändringen.

Marléne Näslund

Fler artiklar