23 september 2020

En tidning på kristen grundLivsstil

Därför samlar Klara kristna feminister

Går feminism och kristendom ihop? Svaret är ja om du frågar Klara Edvardsson, som i början av sommaren startade Facebook-gruppen Kristna feminister. Initiativet, som i dag har över 800 medlemmar, föddes som en reaktion på ett utspel från Kristna värdepartiet.

Klara Edvardsson är på besök i Stockholm. Hon är glad, utstrålar lugn och runt halsen hänger ett halsband med en kvinnlig symbol i järn. I början av sommaren startade hon Facebook-gruppen Kristna feminister.

För att förstå vad som ledde fram till det här initiativet backar vi bandet lite.

Klara bor i dag i Malmö men är uppvuxen i Västerås. Där har hon varit aktiv i pingstkyrkan, och länge kallat sig för feminist.

– Jag har kallat mig feminist även om jag kanske inte alltid agerat så feministiskt. Jag förstod inte hur de kristna omkring mig, både i ledarposition och vänner, kunde vara emot feminism. De tyckte att ordet feminism stod för mer än jämställdhet mellan män och kvinnor. Men vi tog inte den diskussionen riktigt.

När Klara började plugga på högskolan i Malmö 2012 skedde ett slags feministiskt uppvaknande. Många i hennes klass var kunniga inom ämnet och hon kände att hon behövde fördjupa sina kunskaper och ta reda på om det krockade med kristendomen, och i sådana fall på vilka punkter.

– Allt jag läste var sant. Jag höll kanske inte med om alla slutsatser, men jag insåg att det faktiskt finns en könsmaktordning.

Den 3 juni i år läste Klara en debattartikel på nyhetssajten Nyheter24, skriven av representanter från Kristna värdepartiet. Artikeln hade rubriken ”Feministerna vill göra män överflödiga”.

Att kristna så hårt klankade ner på feminismen gjorde henne upprörd.

– Jag blev skitlack. För jag tycker att man kan vara både kristen och feminist. Såklart kan det vara jobbigt att vara både och, men vi är många som är både kristna och feminister.

Redan dagen därpå startade hon Facebook-gruppen Kristna Feminister. Hon ville ha fler likasinnade att bolla de här tankarna med. Gruppen växte snabbt och har i dag över 800 medlemmar.

Här ventileras diverse tankar och många med kristen bakgrund som attraheras av feminismen söker sig till gruppen, och får ofta diskutera sina kanske motstridiga känslor.

Klara Edvardsson är medveten om att många kristna inte kommer att köpa alla de feministiska idéerna. Men hon blir genuint bekymrad över varför kyrkan inte kämpar mer för rättvisa mellan könen.

– Det gör mig ledsen att det är viktigare för många kristna att alla ska leva i en likadan kärnfamilj än att människor ska få välja hur de vill leva. Och möter de Jesus så kanske de väljer att följa honom på ett annat sätt än vi först tänker.

Vad händer med din relation till Gud i allt det här?

– Jag har inte tappat min tro. Men ibland kan jag bli irriterad på Gud som en direkt konsekvens av att jag blir irriterad på kyrkan. Jag tycker att kyrkan fungerar för mycket som ett maktmedel.

Har feminismen politisk färg?

– Både ja och nej. Alla partier vill ha jämställdhet, i alla fall i teorin. Men hur uppnår vi det? Vilken sorts politik för oss dit? Jag har valt ett mer rött spår. Jag tycker att kvotering är astråkigt,­ men det kommer att behövas. Det är ju redan en slags kvotering som sker, där män rekryteras av män. Det måste ske ett aktivt jobb för att få en större bredd.

Några gånger har Klara känt sig tvungen att utesluta människor från Kristna Feminister.

– En del har inte fattat syftet, andra spammat och vissa skrivit kränkande saker till andra, berättar hon.

Klara bedriver ingen aktiv marknadsföring för att sprida gruppen, utan hoppas att vänner bjuder in vänner. Om människor inom Kristna Feminister har idéer på olika feministiska projekt uppmuntrar hon det.

Klara har inga tankar på att börja bedriva föreläsningar eller utveckla konceptet på något sätt. Gruppen fyller i dag den funktionen hon tycker att den ska fylla. Det har blivit det samtalsforum om kristen tro och jämställdhet som initiativtagaren så länge längtat efter.

Fler artiklar