”Det är som om kropp, själ och ande andas ut”

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Känslan av retreat som möter mig på Bjärka Säby är något jag saknar. Det inser jag när jag är där. Det är som om kropp, själ och ande andas ut. Jag blir gråtmild när jag går omkring på slottet. Kanske har det att göra med de böner som har betts här genom åren. Tanken tar tag i mitt inre. All den längtan som klätts i ord. Det mjukar upp insidan.

Så även känslan att även jag, trots mina yviga rörelser och livliga personlighet, passar in, även om jag råkar missa att husfolket, som bor på slottet, för växelläsningens skull, under gudstjänsterna, delar upp sig i män och kvinnor på olika sidor i lokalen, blir mest komiskt. Innan mässan drar igång ser jag vänliga blickar vändas mot mig. Mitt ego säger ”de känner säkert igen mig från Dagen”, och jag ler tillbaka. Det är först efteråt jag fattar att jag nog var den enda tjejen på den högra sidan av kapellet och att blickarna nog var små hintar om det.

Bredvid mig står en mängd enkla bönepallar i trä. Jag påminns om min uppväxt då vi ofta bad på knä i kyrkans bänkrader. Kan att böja knä vara ett sätt att få med kroppen, jämte anden och själen? Ja, svarade Jonas Eveborn när jag frågade. Kroppen har viktig plats i retreaten, och bönepallar kommer väl till pass om man vill be en längre stund. Jag tänker att jag faktiskt skulle vilja ha en sådan hemma. Även rökelsen som används speciella tillfällen, som påsk, och som anas i kapellets väggar, förstärker upplevelsen på ett fysiskt sätt, som jag gillar.

Väl hemma blir retreattanken klurigare. Det passar mig att be på morgonen, att innan jobbet ta en stund för bön och bibelläsning. Men jag får inte riktigt till det med den tidegärdsapp Jonas tipsade om, så jag läser psalmer i stället. Min summerande tanke blir att retreat är något jag vill fortsätta att åka på, och som jag rekommenderar, men hemma funkar dess principer bäst för mig i kombination med fastan och Tikvan, som jag testat tidigare. Den trefaldigheten kommer passa mig bra.