Elin Ek: Mina vänner tycker nog att min tro är naiv

Många minns Elin Ek som tv-fenomenet Grynet som runt millennieskiftet lärde miljontals svenska barn och ungdomar att ”inte ta någon skit”. Sedan dess har Elin Ek skrivit flera fackböcker, men nu gör hon sin skönlitterära debut med ungdomsboken ”Athena. Grattis världen jag är här nu!”.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Det är tidig höst och skördetid. I Elin Eks trädgård söder om Stockholm dignar träden av frukt och buskarna av bär. Det är en livslång dröm för journalisten, författaren och programledaren som själv växte upp i lägenhet.

– Den här skördetiden har uppfyllt mig jättemycket. Jag har verkligen glufsat i mig plommon, björnbär och sviskon. Det känns som att jag skördar mina drömmar, berättar hon när vi möts på Dagens redaktion.

Just nu skördar Elin Ek även frukterna av många månaders hårt slit med sin första skönlitterära bok.

– Jag har lekt ganska länge med mitt skrivande för att komma fram till hur man skriver skönlitterärt. Ibland har det funnits stunder då jag bara velat ge upp, konstaterar hon.

Men nu är boken ”Athena. Grattis världen jag är här nu!” släppt och för den som letar är det inte svårt att se likheter med tematiken från Grynet-tiden.

– Jag har gått tillbaka till mina rötter. I arbetet med den här boken har jag återupptäckt den humor jag fick utlopp för när jag gjorde Grynet.

Huvudkaraktären Athena går i sexan. Hon är tolv år, har fått sitt namn efter den grekiska krigs- och vishetsgudinnan och har milt sagt ett väldigt gott självförtroende.

I boken tvingas hon flytta in hos sina farföräldrar Biggan och Göran som inte är helt nöjda med att behöva göra avkall på sitt aktiva pensionärsliv.

För Elin Ek har det varit viktigt att skriva en rolig bok med en tjej i huvudrollen.

– Det finns inte så jätte­mycket sådan ungdomslitteratur. När tjejer är i huvudrollen handlar det oftare om psykisk ohälsa, sexuellt våld och andra väldigt tunga bitar. Det är självklart jätteviktigt. Men det behövs andra berättelser också.

Hur var du själv som tonåring?

– Jag var nog en sådan som tog ganska mycket plats. En sådan som ville se till att saker blev gjorda och var med i elevråd och arrangerade fredsmarscher och så vidare.

Kanske kan man ana vissa likheter med bokens huvudkaraktär Athena som är med i en Rädda-jorden-klubb tillsammans med kompisarna Ronja, Yousef, Love och Aicha.

Yousef är Athenas nästbästis efter Ronja och via honom förs både kärleken och även vissa religiösa funderingar in i handlingen.

– Athenas farmor Biggan är en gammal journalist och hon utgår från att Yousef är muslim och börjar fråga om han inte tycker att det är jobbigt att eleverna måste sjunga ”Den blomstertid nu kommer” på skolavslutningen.

– Men det tycker inte Yousef för han är kristen och han skulle heller inte ha några problem att sjunga en sång från någon annan religion. De har ju förresten redan sjungit den judiska ”Jag blir så glad när jag ser dig” hela mellanstadiet, berättar Elin Ek.

Är du intresserad av religionsfrågor?

– Ja, jag har lett religionsprogram i Sveriges radio för många år sedan och jag är väldigt intresserad av religion och tro. Många människor behöver sin tro och sin religiositet för att leva sina liv.

– Jag och Maria Örtengren som jag hittade på Grynet tillsammans med brukar prata väldigt mycket om tro. Hon är missionsförbundare från början och vi brukar diskutera mycket. Som förälder tycker jag också att det är viktigt prata med barnen om religionsfrihet. Vad är religion och vem är Gud? Barn ställer väldigt bra frågor.

Lyssna på hela poddavsnittet med Elin Ek här!

 

Elin Ek kan reagera mot att religion i vissa delar av det offentliga samtalet fått en nästan enbart negativ klang.

– Vi är ett sekulariserat land. Jag kan ibland tycka att det är tråkigt att man liksom skåpar ut allt. Jag skulle önska att fler fick komma in i en moské eller synagoga eller kyrkorum.

– För några år sedan gjorde jag ett reportage om de ”blå zonerna” i världen där man lever längst. Man har forskat på det där, men nästan bara fokuserat på vad man äter i de områdena. Trots att en annan aspekt också är att människorna hade en väldigt stark tro i många av de här områdena. Jag tror att det finns en stor trygghet i att få lägga sitt liv och det man inte kan påverka i någon annans händer.

Hur ser din egen tro ut?

– Jag har en gudstro, som har backat upp mig i olika lägen. Jag har inte vuxit upp med någon direkt troende familj. Men min farmor var EFS:are, så jag har ändå kopplingar dit. Jag sjunger även i en gospelkör.

Har du alltid trott?

– Ja, alltid. Det är en sådan här barnatro. Den har liksom alltid funnits där.

– Ibland kan jag tänka att det varit bra att jag inte vuxit upp inom kyrkan. Jag har vänner med frikyrklig bakgrund som har med sig dåliga erfarenheter från uppväxten. De tycker nog att min tro är lite naiv ibland.

Brukar du be?

– Ja, det kan jag göra.

Hur går det till?

– Det där är så privat, det är liksom min grej. Men i och med att jag börjat sjunga gospel i en gospelkör så är ju också det som en sorts lovsång.

– Och så har jag ju den här som jag har på mig i princip varje dag.

Elin Ek visar ett armband med vackra små ikon-bilder runt handleden.

– Jag tycker att de här ikonerna är otroligt vackra. Det är kanske mer katolskt, men jag gillar det.

Har du ett kall?

– Nej, det tror jag inte direkt. Men jag har någon slags dragning mot den här tweenies-målgruppen. Min gåva handlar nog mer om att jag är väldigt nära den här tiden i mitt liv. Och det försöker jag använda när jag skriver.

Hur har du det med Gud i dag?

– Vilken svår fråga. Jag tycker nog att jag har det ganska bra med Gud i dag.

Skulle du säga att din tro är olika stark i olika perioder?

– Ja, det skulle jag absolut säga. Men jag tar ändå på mig det här armbandet varje dag. Och jag åker in till gospelkören och tycker om att vara i de sammanhangen och i det rummet.

– Jag gillar kyrkorum överlag. Mina föräldrar var båda bildlärare så jag har åkt runt och sett väldigt många kyrkor ur ett konsthistoriskt perspektiv. Jag tycker att det är fantastiskt med alla de här kyrkorna som står öppna så att man kan bara komma. Det är liksom bjussigt.

Vad drömmer du om just nu?

– Jag tycker faktiskt att jag har det som en dröm just nu när jag får komma hem till min trädgård där det finns träd som jag planterat själv och som just nu har fantastiska frukter. Jag känner mig väldigt välsignad av det.

Läs även: Linda Skugge: Utan mina mediciner skulle jag dö direkt

Elin Ek

Ålder: 41 år.

Bor: Söder om Stockholm.

Yrke: Journalist, författare och programledare.

Aktuell: Med boken ”Athena. Grattis världen jag är här nu!”