Elin Tornell, 89: Tron på Gud ger mig glädje

Elin Tornell är 89 år och genom decennierna har gudstron varit den stadiga grunden i hennes liv. Hon beskriver tron och relationen till Gud som en tröst och en hjälp i vardagen. Och hon är inte förvånad över att ny forskning visar att tro och andlighet kan hjälpa i åldrandets utmaningar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

– När man blir äldre har man ju gått igenom en hel del och man vet att tron på Gud är en tröst som bär genom sorger och svårigheter, säger Elin Tornell.

Det är en solig februarimåndag. Elin berättar att hon gått en promenad i solen tidigare under dagen och nu har hon och maken Martin just ätit lunch.

– Jag är tacksam. Det finns så mycket gott i livet, men ofta är det det andra som hörs. Livet är inte en dans på rosor. Men om man tar Gud till hjälp så går det bra. Vi får förströsta på Guds hjälp. Jag tycker verkligen synd om dem som inte har det här hoppet, konstaterar hon.

På vilket sätt tar sig tron uttryck i din vardag?

– Tron ger glädje och jag försöker att sprida glädje till män­niskor. När man blir gammal så behöver man ju inte stressa fram och ett leende betyder mycket. I lördags när jag var ute mötte jag en kvinna som verkade så stressad och jag fick önska henne Guds välsignelse.

Elin Tornell är inte överraskad över att ny forskning nu talar om att gudstro är positivt för äldres hälsa och hon önskar att fler i hennes egen generation skulle få uppleva det hon upplevt.

– Det är inte så lätt vet du, om man aldrig har fått uppleva vad tron kan innebära. Men där tror jag att sjukhuskyrkan och andra som finns på plats och möter äldre har en viktig uppgift. De behövs i vården.

– För mig har tron burit genom hela livet. När jag kom till Stockholm från Dalarna tog jag spårvagnen till Filadelfia. Det kan bli min fasta punkt tänkte jag och så har det blivit. Jag hade tidigare hört Lewi Pethrus predika om att församlingen ska vara ett hem, där man kommer och får mat så att man orkar mycket i arbetslivet. Det var mitt i prick för mig som precis skulle börja ett nytt arbete i en ny stad, berättar hon.

Läs också: Tro på Gud hjälper när man blir äldre
 

Vad brinner du för i dag?

– Jag har alltid känt för de unga. Vi bor nära Kungsholmens gymnasium och jag känner så ömt för de här unga människorna som vi ser genom fönstret. Det kanske kommer från tuffa hemförhållanden eller så har de kanske prestationsångest, men de kommer ändå med sina ryggsäckar. Och sedan kommer lärarna och parkerar sina bilar och tänk trycket på dem! Man önskar dem Guds hjälp, allihopa.

– Jag är tacksam för allt gott och vill leva så länge jag har någon uppgift kvar. I dag är vi två gamlingar som bor här vet du. Och en viktig uppgift för mig är att sköta om hemmet så att det kan vara välkomnande för människor som behöver. För min man Martin har kallelsegnistan kvar och vi möter många av våra grannar och berättar om vår tro, Elin Tornell.

Läs mer: DElisabeth Sandlund: Den som har Jesus klarar kriser bättre