Emanuel Karlsten: Jag fick en renare bild av vad som är Gud

I det 23:e avsnittet av Dagens människa möter vi Emanuel Karlsten för ett spännande samtal om starka gudsupplevelser och om att bli så frustrerad att man sätter Gud på paus. Vi får också veta vad kyrkan kan lära sig av nätet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Emanuel Karlsten är allt på en gång. Han är är pappaledig, krönikör för Göteborgsposten och programledare i Sveriges radio. Dessutom reser han runt för att få företag och organisationer att förstå sociala medier.

Vad är roligast i ditt liv just nu?

– Det är förstås min dotter. Jag är egentligen pappaledig, så det är tveklöst att följa min dotters utveckling. Det är magiskt när hon söker upp en och kurar in sig för en kram i famnen. Hon är 1,5 år. Sen tycker jag det är väldigt roligt att skriva om saker som berör folk.

Du växte upp inom Frälsningsarmén, hade du någon barnatro?

– Ja, den var otroligt stark. Jag sökte egna upplevelser och jag brottades tidigt med hur man lever ut och tar konsekvenserna av tron. I gymnasiet var jag väldigt tydligt kristen på skolans intranät. Jag ville alltid ta debatten, och älskade apologetik, att intellektuellt kunna försvara min tro.

Hade du några andliga upplevelser?

– Ja, jag hade tidiga gudsupplevelser där jag kände att det fanns en andlig värld. Bland annat på ett läger som Ungdom med uppgift ordnade när jag gick i mellanstadiet. Men sen efter lumpen kände jag ett behov av att pröva hela min barndomstro och bestämde mig för att åka till Zambia. Jag åkte ensam till en av Frälsningsarméns missionsstationer och jag ville att det skulle vara tufft. Jag ville vara nära livets nerv för att jag skulle se vad jag hittade där. Det blev den största brytpunkten för mig, som gör att jag aldrig kommer kunna vända ryggen från Gud. I Zambia lever folk nära den andliga världen. Där fick jag en renare bild av vad som är Gud och vilka konsekvenser det ska få hos mig.

För sex år sen slutade du som webbredaktör för Dagen, hur ser du på din tid där?

– Dagen var min favorit­arbetsplats. Att få vara på en arbetsplats som har till uppgift att lyfta på de saker som kyrkan inte alls vill prata om var fantastiskt. Dagen har ju en unik position i och med att man har kyrkans förtroende, så om Dagen skriver om något som kyrkan bör tänka på, tar kyrkan till sig det. Att använda det förtroende man har fått till att väcka frågor och tankar som ingen formulerat eller provocerat fram tog jag med mig till både DN och Expressen.

Vilka frågor tycker du att Dagen borde provoceras kring?

– Alltså, vad är det som gör att kyrkan tror att vi sitter på världens bästa sanning, utan att det tar sig några uttryck? I stället lägger vi energi på att prata om hur vi ska ta oss ut, och hur vi ska bemöta världen. Hela kyrkan går liksom ut på att rusta armén. Jag pratade med mina föräldrar om varför de har valt att vara med i Frälsningsarmén, och de sa att de tror på soppa, tvål och frälsning. Jag tycker att det var vackert förklarat. Nu är det inte så att Frälsningsarmén alltid lever upp till det där, det är ju mest anställda som gör det där, det borde synas mer i folkrörelsen, alltså i församlingen.

Lever du upp till det här själv?

– Nej, det gör jag inte alls. Och jag provoceras så mycket av mig själv i det, att jag tror att konsekvensen för mig har blivit att jag har backat. Jag har varit väldigt aktiv i kyrkan hela livet, men upplevde en stigande frustration över att det inte hände mer. Jag fastnade hela tiden i strukturer. När jag inte hittade rätt form eller sammanhang började jag tänka att jag borde starta något nytt. Men orkar jag det, nej, jag orkar inte. Sen kände jag att nu låter jag det här vara. Det låter kanske lite fegt?

Nej men lite trött för att vara du. Vår bild av dig är att du alltid vill ta nästa steg.

– Ja, men jag blev trött på att stångas med kyrkan.

Men du är inte trött på Gud?

– Nej, det är jag absolut inte. Jag tror på Gud, men jag inser att om jag ska leva nära det som är Gud, så behöver det få radikalare konsekvenser i mitt liv. Därför har jag satt de frågorna på paus. Men jag tror att det finns en makt, en slags andlig kraft som jag förstår och upplever ändå söker någon slags kontakt med oss människor.

Känner du någon kontakt?

– Ja, det gör jag.

Är det inte tråkigt att bara ge upp då?

– Det är inte så att jag tycker att alla ska ge upp, tvärtom hoppas jag att andra inte ska ge upp. När jag föreläser i kyrkor så går det ut på att jag hoppas att det ska finnas andra som ska orka lite mer. Jag önskar att du gjorde det. Om vi hittar tillbaka till en kyrka som verkligen når ut till människorna som behöver oss, så vill jag gärna vara med tror jag. När teologi blir något som förklarar varför jag gör de här handlingarna i stället för att kyrkan ska vara en perfekt armé med ett perfekt budskap.

Vad kan kyrkorna lära sig av nätet?

– Ett sätt för en kyrka att rannsaka sig är att tänka på vad som skulle hända om jag var en kyrka på nätet. Hur skulle vi vara och mäta om det vi gör är bra. På nätet faller allt platt om man inte lyckas. Om man står i en kyrka och predikar och det är för lite folk kan man alltid skapa illusioner som förklarar att det inte var så många som kunde, folk har mycket nu och så vidare. Nätet har alla tillgång till och där blir det väldigt tydligt om man lyckas vara relevant eller inte. Om man inser att man inte skulle lyckas på nätet så skulle man lättare förstå vad det är som är irrelevant i kyrkan.

Du skrev i Göteborgsposten att du vill skriva mer om religion, varför?

– Ja, det handlar nog om någon slags saknad efter Dagen-tiden. Det finns ingen tid i mitt journalistliv som gett mig så mycket reaktioner. Ämnet ligger ju så nära människors hjärtan. Jag känner att det pratas för lite om religion i debatten, trots att det berör så många. Folk är intresserade, jag märker verkligen det.

Malin Aronsson

Daniel Wistrand

 

Fakta:

Emanuel Karlsten

Född: 31 januari 1983 i Visby.

Yrke: Radio- och tidnings-journalist, krönikör, bloggare och föreläsare om sociala­ medier.

Bor: I Göteborg.

Aktuell: Programledare för Sveriges Radios P4 Extra och krönikör i Göteborgsposten.

Mer i poddradion – hör Emanuel Karlsten om

Att sälja brända mandlar på Gotland.

Hans förhållande till lovsång.

Hur han träffade sin Julia.

Så hittar du podden Dagens människa

Dagens människa är Dagens poddradio där journalisterna Malin­ Aronsson och Daniel Wistrand pratar­ om Gud med kända svenskar.

Gå in på dagen.se/dagensmanniska eller sök efter ”Dagens människa” i iTunes, Podcaster eller motsvarande podcast-app i mobilen.

Lilla Erstagården