Emil Almén spelar Helge Fossmo i pjäsen "Knutby"

Församlingen i Knutby står i centrum i pjäsen med samma namn, som har premiär på Uppsala stadsteater på lördag.
Men pjäsen handlar inte om religion, säger huvudrollsinnehavaren Emil Almén, som spelar pastor Helge Fossmo.
- Den handlar om människor som utnyttjar andra människor i egensyfte, säger han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Teaterpremiär "Knutby" Manus: Malin Lagerlöf Regi: Eva Dahlman I huvudrollerna: Emil Almén som Helge Fossmo, Lolo Elwin som Åsa Waldau. Dessutom kör musiker och sångsolister. Premiär: Lördag 31 januari på Uppsala stadsteater.

Emil Almén möter pressen tillsammans med resten av ensemblen på Uppsala stadsteater någon vecka innan premiären.

Medieintresset är stort. Inte så förvånande kanske, eftersom pjäsen skildrar händelser som skakade om hela Sverige. Mordet och mordförsöket i Knutby i januari 2004, och det som uppdagades i samband med dessa brott, väckte även internationellt intresse. Hur kunde en kristen församling plötsligt stå i centrum för en mordutredning?

- Pjäsen om Knutby är något av det svåraste och viktigaste jag har gjort, säger regissören Eva Dahlman.

Hon och manusförfattaren Malin Lagerlöf besökte i somras församlingen i Knutby för att försöka göra sig en bild av vad som skett. Under några timmar samtalade de och åt "en fantastisk lunch".

Malin Lagerlöf säger att det inte var "självklart" att tacka ja till att göra en pjäs om Knutby. Det som till sist lockade henne att skriva var inte brotten, utan församlingen som grupp.

- Vad är som lockar människor till församlingen? Trygghet, mysighet? Och vad är priset?

Hon tycker att det finns klara likheter mellan de mekanismer som gjorde att församlingen utvecklades från församling till en sekt, och de mekanismer som en gång utvecklades inom vänsterrörelsen.

- Det handlar om maktstrukturer. Hur kan man få lydnad? Det är samma typ av lydnad som man söker inom maffian, inom vänsterrörelsen, och som man kan se när det handlar om terrorism. Vad är det som gör att man börjar lyda? Vad är det som gör att man struntar i liken runt omkring?

Initiativet att skildra Knutby i teaterform kommer från Linus Tunström, chef för Uppsala stadsteater. Även han är mån om att betona att pjäsen i grund och botten inte handlar om religion.

- Vi är inte intresserade av att såra någon. Vi vill inte peka ut enskilda individer, utan vi vill tala om mekanismer. Vi hoppas att vi lyckas lyfta upp berättelsen till en större berättelse.

Linus Tunström betonar att "Knutby" inte handlar om några "knäppgökar", utan om vanliga människor. Han är inte rädd för att pjäsen ska väcka så mycket ont blod bland troende människor att man riskerar rättsliga processer.

- Vi har tittat noga på detta med jurister, så vi har på fötterna här. Jag är inte orolig.

Däremot tycker han att det är bra om pjäsen väcker debatt.

Inte heller Malin Lagerlöf är orolig för vad människor som i dag är aktiva i församlingen ska tycka:

- Nej, vi vet inte vad människorna i Knutby tycker om detta. De har inte fått läsa texten eller se något av föreställningen. De visste ju att vi tänkte göra en pjäs när vi träffade dem, men de frågade faktiskt inte så mycket om det.

Säkert kommer dock en och annan av besökarna att reagera. I en scen sjunger en kör en låt av Carola. Sedan följer en predikan av Helge (Emil Almén). Han uttalar sig om att kvinnor ska vara lydiga och tysta, att mannen är familjens överhuvud, och att feministerna är ett hot mot kvinnan.

"Män är skapade till att vara stridsmän/... / Deborah behagade Gud, det gör ingen feminist. Den mest förnedrande kvinnosynen står feminismen för/... / Kvinnan får inte styra över sin man/... / Det handlar om lydnad" säger han i en av sinna brinnande predikningar i pjäsen.

- Vi har tagit bort det värsta ur de predikningar vi har lyssnat på. Jag blev själv förvånad över vad som faktiskt sägs. Det är sådant som sägs i de västa talibansammanhang, säger Malin Lagerlöf.

Emil Almén har läst förhör och böcker för att hitta in till karaktären Helge Fossmo (som numera sitter i fängelse).

- Jag har inte träffat honom, och det skulle jag inte heller vilja det. Jag tror inte det skulle vara bra, för nu har jag skapat mig en egen tolkning av honom.

Arbetet inför rollen som Helge Fossmo har inte skiljt sig så mycket från annan instudering, tycker han.

- Det svåraste? Dialekten!

Vilken drivkraft tycker du att Helge Fossmo har? Är han en maktmänniska, en psykopat eller en brinnande kristen?

- Det kan jag bara spekulera i. jag tror att för honom var det en kick att upptäcka att människor lyssnar på honom. Då blir det en maktlystnad, svarar Emil Almén.

- Men det är väldigt viktigt att poängtera att det inte handlar om religion.

Själv kommer han från en ganska "okristen" familj, säger han.

Men är det inte svårt att skildra ett religiöst sammanhang utan att ta in religionen som kraft? Det här suget efter mening, sammanhang, tro, gemenskap, som skildras bland annat i den inledande scenen? Vad tänker du själv om det?

- Jag kan på ett sätt förstå det. Jag kan sakna det här lugnet och gemenskapen som de här människorna längtar efter.

Varför är det då så viktigt att skildra det som hände i Knutby?

- Ju mer individualiserat samhället blir, desto mer kommer människor att dras till sådana här miljöer. Därför är det viktigt att skildra skeendena i Knutby.

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar