Emilia Arvidsson: Jag lever shoppingfritt

Färre grejer och mindre stress. Sedan tre år tillbaka köper Emilia Arvidsson inga nya grejer och njuter av att ha mer tid till sådant som får henne att må bra. Nu vill hon inspirera andra.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Det ringer i Emilia Arvidssons mobil.

– Äsch, det är nog bara någon säljare, säger hon och trycker av samtalet.

– För ett tag sedan ringde en säljare som frågade om jag ville vara med i ett lotteri men chans att bli miljonär. Jag sa att jag inte var intresserad av att vinna några miljoner, men han insisterade: Tänk vad mycket du skulle kunna shoppa. När jag berättade att jag levt shoppingfritt i tre år gav han upp.

Emilia Arvidsson ler.

Att tjäna pengar är ingen drivkraft för henne. Hon är utbildad civilekonom men har de senaste åren frilansat som skribent och moderator. Numera ser hon det som en sport att tänka kring hur lite pengar hon och familjen skulle kunna klara sig på.

När vi möts på Emilias stammiscafé på Södermalm i Stockholm, nära Södersjukhuset, är hon klädd i en enkel vit topp, fladdriga, mönstrade byxor och rosa gympaskor.

– Det här är min sommaroutfit. Jag har en kortärmad vit tröja också som jag tänker byta med. Sedan kommer jag att tvätta förstås. Tanken är att använda enbart detta hela sommaren.

Toppen har Emilia Arvidsson ärvt från sin svärmor, byxorna är second hand och skorna har hon haft i flera år. Att reflektera kring konsumtionsvanor har blivit en livsstil.

Varför shoppar vi så mycket?

– Vi är alla en del av en kultur där vi lär oss att shopping är det livet ska gå ut på. Framför allt nu – jag tänker främst på allt det som unga matas med – med influencers som marknadsför produkter och prylar. Det hade varit bra med en balanserad marknadsföring, där alternativa livsstilar får mer utrymme att synas för barn och unga. Just nu göds den materialistiska kulturen, nästan enbart.

– Sedan använder vi ofta shopping som tröst, eller som något vi vill unna oss. Men att köpa grejer ger bara en kortsiktig belöning. Inom forskningen pratar man om habituerings­effekten, alltså att vi fort vänjer oss vid nya saker. Det som kändes nytt känns rätt snabbt gammalt. Om det är lycka vi söker tror jag inte att det är till shoppingen vi ska vända oss

För Emilia Arvidsson har shopping aldrig varit synonymt med lycka. Hon kommer från ett hem där hennes mamma ensam tog hand om tre döttrar. Pengamässigt var det skralt.

– Det var ofta bråk om pengar hemma. Från tidig ålder tjänade jag mina egna pengar och har alltid varit duktig på att spara. Det yttersta välbehaget för mig är trygghet och stabilitet, inga krav och ingen press.

Nu är Emilia Arvidsson i ett läge där hon har pengar och kan köpa det hon vill. Man skulle kunna tänka att hon därför vill passa på att äntligen göra det hon inte kunde göra som liten. Men Emilia känner ingen lockelse att gå i varuhus eller klicka hem prylar från nätet. Längtan efter en kravfri vardag förde henne till den slutsatsen.

– När jag var gravid 2014 var jag osäker på hur mycket pengar jag skulle tjäna framöver, så jag bestämde mig att leva shoppingfritt under tre månader. Redan då väckte det uppmärksamhet och nyfikenhet hos andra, vilket kändes roligt.

– Året därpå levde jag som vanligt, men 2016 kände jag att jag måste utmana mig själv och leva ett helt år utan att shoppa. I början var det bara en rolig grej men det växte sedan till att bli en stark värdering hos mig.

Det första provåret har blivit tre år och Emilia Arvidsson tycker att det shoppingfria livet bara blir roligare. Framför allt ser hon hur mycket tid det frigör.

– Den nya fattigdomen i Sverige i dag är tidsbrist. Många berättar i ena andetaget om hur stressade de är för att i nästa säga att de ska gå och shoppa. Därmed behöver de fortsätta jobba hårt för att ha råd att fortsätta shoppa. Om man i stället minskar konsumtionen lösgörs resurser som kan användas till det man vill.

– För egen del ser jag det som att jag köper tid med familjen genom att inte shoppa så mycket. Jag har råd att jobba mindre. En konsekvens av det blir att jag inte blir lika stressad.

Att leva shoppingfritt innebär för Emilia att hon inte köper något som är nyproducerat. Undantaget är underkläder och strumpor som hon ser som förbrukningsvaror på samma sätt som grundläggande hygienartiklar är det. Emilia har också bestämt att det är okej att köpa upplevelser, som att göra restaurangbesök eller gå på spa.

Valet att leva shoppingfritt påverkar dock inte bara Emilia, utan även hennes man och barn. Till sin treåriga son köper Emilia alla kläder och prylar på second hand och tack vare lite kreativitet och tålamod går det bättre än förväntat.

– Känner du till Facebook market? Alltså jag älskar Facebook market! Det går att få tag på nästan vad som helst, berättar hon entusiastiskt.

– När jag köpt något på second hand säger jag till min son att jag köpt något nytt, för det är ju nytt för oss. Min filosofi är att alla kläder vi behöver redan är producerade så både vi själva och planeten tjänar på att vi köper second hand, lånar ut eller byter med varandra i stället för att köpa nytt.

Läs också: Tips: Så minskar du din konsumtion
 

Hur tänker du att din son kommer reagera när han blir äldre och kompisar kanske får nya grejer som inte han får?

– Det är klart att vi kommer ha våra duster. Och ibland kan han redan nu säga ”Jag vill ha en likadan bil som Leo har”, men jag försöker prata om hållbarhet på ett positivt sätt med min son såväl som med förskolepersonal och andra föräldrar. Kanske kan jag väcka några nya tankar. På kalasinbjudningar är det många föräldrar som redan nu skriver att presenterna gärna får vara begagnade. Jag tror att vi börjar se en motståndsrörelse mot konsumtionen.

– Och när det gäller min son skulle jag aldrig klä honom i något som han känner sig obekväm i.

Emilia Arvidsson berättar målande om hur dåligt samvete hon fick när hon insåg att alla barn på förskolan utom hennes son hade skalbyxor när de lekte utomhus. En intensiv jakt på skalbyxor inleddes och till slut hittade hon vad hon sökte.

– Jag kände mig ”on top of the world!” Min son hade skalbyxor! Dessutom kostade de 100 spänn. Det var en enorm tillfredsställelse, mycket starkare än om jag gått till en butik och köpt dem direkt. Jag gillar utmaningen, gillar att lösa problem.

En stor del i Emilias vurm för det shoppingfria livet handlar om att berätta om det som något positivt, i stället för att se det som ett offer. Att göra saker som får henne att må bra är avgörande.

– Under flera år var jag sjukskriven för utmattning och psykisk ohälsa och blev tvungen att upptäcka vad som egentligen får mig att må bra. Några av sakerna var att gå långa promenader, att umgås med min familj eller att lära mig nya saker. Det kan jag göra nu när jag shoppar och jobbar mindre.

För Emilia är det shoppingfria livet delvis också kopplat till hennes katolska tro.

– Det är klart att den här värderingen med att vara försiktig med sina resurser hänger ihop med att värna skapelsen. Men det var inte det som motiverade mig från början, utan jag märkte senare att det råkade matcha väldigt bra med min tro.

Emilia Arvidsson kan prata hur länge som helst om att leva shoppingfritt. Det märks. Hon är engagerad och välformulerad kring sina konsumtionstankar och vill influera människor att göra liknande val. Om hon lyckas med sin mission hoppas hon att marknaden kommer att förändras och att människor precis som hon väljer att konsumera upplevelser i stället för prylar. Något som är skonsammare för miljön och som hon menar ger mer långvarig lycka än en nyinköpt­ t-shirt.

Vill du fortsätta läsa Dagen gratis? Klicka här!

Emilias tips: Så minskar du din konsumtion

Fokusera på det du får göra i stället, så blir det enklare. Jag valde att tillåta mig restaurangbesök och kulturella aktiviteter.

Ifrågasätt vad ”behov” är för något. Det vi behöver är mat på bordet, tak över huvudet och något att klä oss med. Det som sedan ger oss mening är relationer och meningsfull sysselsättning!

Lär dig shoppa second hand – för det krävs något mer tid än vanlig shopping. Så med tid och tålamod kan du göra riktiga kap!

Spara till någon härlig upplevelse. Är det en resa med familjen eller en soloresa till någon härlig plats – med ett mål blir det enklare att tacka nej till konsumtion.

Hitta dina lyckonycklar. När du slutar konsumera är det inte ovanligt att du får tankar kring vad livets mening är. Här har du ett ypperligt tillfälle att reflektera och hitta det som faktiskt är meningsfullt för dig.