Emma Elofson kämpar för att tvillingarna ska få vara tillsammans

Utseendemässigt finns inte många likheter mellan Emilio och Melvin. Även personlighetsmässigt är de olika. Men de har kommunicerat ända sedan de låg i livmodern och nu gör mamma Emma Elofson allt hon kan för att bevara det starka bandet dem emellan. Trots motståndet från skolan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Tvåäggstvillingarna Melvin och Emilio Fonseca Elofson föddes en månad för tidigt, i maj för snart åtta år sedan. För att hålla värmen fick de pyttesmå bröderna läggas i en gemensam säng.

– Jag lade Melvin i den ena änden och Emilio i den andra, men när jag tittade dit lite senare låg de precis intill varandra. Rent fysiskt borde de inte ha kunnat röra på sig eftersom de var så små, men på något sätt drogs de till varandra, berättar mamma Emma Elofson.

Symbiosförhållandet mellan Melvin och Emilio har fortsatt under uppväxten. Emma minns att de som ettåringar ville klättra över till varandras spjälsängar. Just det har de fortsatt med.

– Men det är bara för att Melvin har så många kuddar, säger Emilio när vi sitter och fikar runt köksbordet hemma i lägenheten i Tumba, utanför Stockholm.

– Emilio är avundsjuk på att jag har så skön säng, säger Melvin med munnen full med bulle och ler retsamt mot sin bror.

De två bröderna skrattar. Ibland har till och med Emma svårt att bryta in.

– Det är som att de ibland går in i ett tvillingläge när det är svårt att få kontakt, de är som i sin egen värld.

Kanske är det inte så konstigt. Melvin och Emilio har delat värld sedan första stund. Studier har visat att tvillingar redan från början kommunicerar med varandra i livmodern och på ultraljudsbilder har man kunnat se hur tvillingar ofta sträcker sig mot varandra.

– Det märkte jag i magen. En låg med ansiktet här och den andra låg med ansiktet mitt emot här och rumporna var här, säger Emma och visar på magen hur tvillingpojkarna låg.

När hon säger ordet ”rumpa” brister Melvin och Emilio ut i ett gapskratt.

– Var vi nakna då? frågar Melvin och när han hör svaret skrattar både han och Emilio ännu mer.

Under uppväxten har Melvin och Emilio haft stor glädje av varandra. De leker mycket tillsammans; bygger lego, spelar tv-spel eller cyklar. Och så lyssnar de på tvillinggruppen Marcus och Martinus. De kan också leka var och en för sig eller med andra kompisar, men de vill alltid ha koll på att den andra mår bra.

tvillingar

Läs också: Svenska fyrlingarna - 25 år senare: Det är viktigt att få sin egen identitet
 

– När de var yngre kunde någon av dem kommer och säga ”Jag äj ojolig föj min bjoj” berättar Emma och ler ömt.

Just en sådan oro kände Emilio för bara några veckor sedan när Melvin fick ont i magen och var tvungen att gå ut från klassrummet för att kräkas. Emilio kunde höra hulkningarna, men fick inte tillåtelse att hjälpa sin bror.

– Jag sa till läraren att jag behövde gå på toa, fast jag egentligen inte behövde. Men jag fick ändå inte gå ut, berättar Emilio.

– Jag kände mig ledsen och orolig för Melvin och kunde inte jobba. Jag ville bara gråta, men jag vågade inte, fortsätter han och tittar ner i bordet.

Emma Elofson är kritisk till hur skolan hanterade situationen.

– De argumenterar hela tiden utifrån att samma regler ska gälla för alla, men de tänker inte på att det är en skillnad mellan att vara tvilling och enling.

Inför att Melvin och Emilio började förskoleklass var Emma Elofson och hennes exman fast beslutna om att tvillingarna skulle gå i samma klass. Skolan var lyhörd till en början, men vid inskolningen hade de ändå placerat Melvin och Emilio i olika klasser.

– Först kände jag: Okej, Gud vad vill du lära mig i det här? Jag försökte vara ödmjuk och tänka att jag inte alltid vet vad som är bäst.

– Melvin och Emilio hade sett fram emot att börja förskoleklassen hela sommaren, men när de börjat var de jätteledsna och det blev bara sämre och sämre. Till slut ville de inte gå till skolan och de satt och grät i bilen på parkeringsplatsen utanför.

110095.jpg

 

Emma försökte prata med läraren, men fick inget gehör. Förklaringen var att de delat på alla barn och att ingen skulle få gå med sin kompis. Återigen missade de hur annorlunda det är att vara tvilling, tyckte Emma som tog ärendet till rektorn – och fick förståelse.

– Rektorn tog genast med mig till klassrummet och frågade om Melvin ville gå i Emilios grupp i stället. Han sa ja direkt, reste sig upp och följde med. När han kom in i Emilios klassrum satte han sig och ritade medan Emilio satt och lekte på golvet. Det visar också att de är två personer, men att de vill vara i den andras närhet.

Den generella hållningen inom skolan är att varje elev ska få utvecklas till en individ och därmed råder man ofta föräldrar att låta tvillingar gå i olika klasser. Men Emma Elofson anser att det borde vara självklart att hon som mamma vet vad som passar hennes tvillingar bäst.

– Jag är så trött på att skolan inte tror att jag vet vad som är mina söners bästa och jag har verkligen fått kämpa för att de ska få vara tillsammans. Bandet mellan dem är så djupt, det går inte att förklara. Jag vill att de ska få gå i samma klass så länge som de själva vill. De är ändå så pass olika att de inte kommer att förlora sin individualitet.

Läs också: Att ha en tvilling är en förmån


tvillingar

Ibland får tvillingföräldrar rådet att inte klä barnen i likadana kläder, men Emma Elofson tror inte att det behöver vara negativt att göra så. Även när pojkarna själva väljer kläder, klär de sig ofta likadant. I dag har de båda Star Wars-t-shirtar som de fått av sin mormor. Men annars är de inte särskilt lika. Melvin är mörkhårig och brunögd, Emilio grönögd och blond som Emil i Lönneberga.

Vad är det mer som är olikt mellan er?

– Jag kan inte vifta på öronen, men det kan Emilio, säger Melvin.

– Och jag är starkare än du, kompletterar Emilio.

– Ja, men du är inte bättre än mig för det, kontrar Melvin.

Och vad är lika?

– Båda tycker om att cykla, säger Emilio

– Och båda gillar parkour, fyller Melvin i.

Både Melvin och Emilio har mycket energi. När vi pratat klart rusar de in på sitt rum för att bygga lego. Emma Elofson suckar kärleksfullt åt sina pojkar. Även om det var en chock att få beskedet att hon väntade tvillingar och även om livet som ensamstående, heltidsarbetade mamma till Melvin, Emilio och deras storasyster Amalia är tufft, känner hon sig glad.

– Jag känner mig extra välsignad. Tänk att jag inte bara fick en, utan två underbara söner. Plus en underbar dotter.

tvillingar