Erik och Anna stöttar svenskar i Thailand

KARON BEACH, Phuket, Thailand. Var femte svensk befinner sig just nu utomlands för jul- och nyårsfirande. Många av dem är i Thailand. Prästen Erik Stenberg-Roos och hans fru Anna Stenberg jobbar för Svenska kyrkan i södra Thailand –  en vardag där ingen dag är den andra lik.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Vi träffas på hotell Sugar Marina Art i centrum av Karon Beach, bara ett stenkast från det blå, ständigt rörliga havet. Både Erik Stenberg-Roos och Anna Stenberg är klädda i Svenska kyrkans t-shirts och bilen har en tydlig logga.

Prästen Erik Stenberg-Roos kyrkliga bakgrund inleddes redan i kyrkans barnverksamhet som elvaåring.

– Det var mest för att vara tillsammans med mina kompisar. Men jag blev ganska vilsen när tonåren tog slut, hade ingen gudsbild och drev omkring, nästan som en luffare.

Han utbildade sig till svetsare, men fick problem med ryggen och började studera som 30-åring.

Hade du tankar på att bli präst redan då?

– Kanske inte direkt, säger Erik.

Men präststudier blev det hur som helst. Mycket på grund av att Erik mötte Leif Dahlin, präst i Billdal söder om Göteborg. Han uppmuntrade Erik att börja studera.

Som nybliven präst bodde Erik, hans fru Anna och de fyra barnen tillsammans. Erik jobbade i en Göteborgsförort. I dag är barnen stora och familjen Stenberg är ute på en spännande resa i världen.

– Vi hade varit på två veckors semester i Thailand – men vi ville jobba utomlands. Så vi sökte och fick tjänsten i Phuket. Suveränt, säger Anna.

De lämnade jobben i Göteborg och åkte iväg på sitt livs resa. Och det äventyret pågår fortfarande.

– Vi har inte ångrat oss en sekund. Vi har lärt oss jättemycket om världen, om oss själva och om Thailand. Vi har sett det mesta, sammanfattar de.

De har upplevt mycket av korruption, byråkrati och sett svenskar råka riktigt illa ut efter drogköp. Erik Stenberg-Roos har en egen teori om hur systemet fungerar.

– Min personliga teori är att droghandlarna naturligtvis vill sälja. Det finns vissa svenskar som vill testa. Vad händer? Jo, sedan handlarna sålt drogerna och fått betalt så anmäler de köparna – som tas omhand av polisen.

Vad händer med drogerna?

– De går tillbaka till försäljarna, är jag rädd för.

Hur är det att jobba som präst bland turister, hur uppfattas ni?

– Jag tror att vi har ganska gott renommé. Folk som aldrig går i kyrkan kommer ibland till våra samlingar, andakter eller bara till kyrkkaffet.

– Ibland har vi åtta personer på mötena, ibland trettiofem. Jag tror att vi uppskattas. Att de ser att vi faktiskt vill människor väl.

Det sägs att svenskarna blir religiösa utomlands – stämmer det?

– Kanske. Även om man inte kommer till kyrkan hemma i Sverige tror jag att man kan finna ro på våra samlingar. Om man vill.

Och ibland är det vigsel?

– Ja, men vår vigsel heter välsignelseakt och fungerar inte som vigsel i naturlig mening, juridiskt är den inte bindande.

Erik Stenberg-Roos berättar att han under ett år håller ett 30-tal sådana vigslar.

Tillvaron bland de svenska Thailandsturisterna präglas dock tyvärr inte bara av kärlek och glädje. Anna Stenberg och Erik Stenberg-Roos har upplevt baksidan av paradiset. Och Svenska kyrkan i Thailand stöttar och hjälper nödställda utlandssvenskar på många sätt. Dock inte med pengar, som är ett stort behov för många.

– Nej, där går någon slags gräns. Däremot hjälper vi till att ta kontakt med anhöriga i Sverige som kan förmedla pengar.

– Många svenskar är plötsligt helt ”blacka”. De umgås föga klokt med pengar och plötsligt inser de att slantarna är slut – men flyget går hem först om några veckor.

Däremot kan Svenska kyrkan hjälpa till med mat. Paret Stenberg betonar dock att det är viktigt att den behövande själv medverkar till att förbättra sin situation. Kyrkan kan inte lösa allt.

Vad händer vid sjukdom? Sjukhusvistelse?

– Ofta handlar det om ett par där någon, maken eller makan, finns vid den sjukes sida dygnet runt. Då försöker vi stötta och hjälpa till att bryta isoleringen. Ingen mår bra av att sitta bredvid en sjuk dygn efter dygn. Vi bidrar till att göra vardagen lite trevligare, även om lasarettsvård aldrig är vad man tänkt sig på semestern.

Alkoholkonsumtion kan också innebära att utlandsvistelsen slutar i katastrof.

– Vi har bra kontakt med bland annat AA, Anonyma alkoholister, och hjälper till i den mån vi kan.

I Sverige har tsunamikatastrofen 2004 satt djupa spår. Erik Stenberg-Roos tror att sorgen finns kvar även hos många thailändare. Men den senaste tiden har landet drabbats av en annan landssorg som tagit mer fokus.

– I dag sörjer thailändarna mest kungen, som dog för ungefär ett år sedan. Efter Buddha ses kungen som den största i Thailand. Så det var så klart en oerhörd förlust för den inhemska befolkningen.

– Men i bakhuvudet finns så klart sorgen efter tsunamin kvar hos många.

Slutligen, vad saknar ni mest från Sverige när ni bor här i Thailand?

– Vänner och barn. Däremot saknar vi inte Göteborgsvintern; tre plusgrader och ständigt regn från sidan.

Bo Fuhrman

Erik Stenberg-Roos och Anna Stenberg

Yrke: Erik är präst i Svenska kyrkan i Thailand och Anna assistent.

Ålder: Erik 54 och Anna 52.

Bor: Har Phuket som utgångsläge, men jobbar i stora delar av mellersta och södra Thailand.

Barn: Sophie, 30, Julia, 26, Frida, 23, och Rikard, 22. Alla bor kvar i Sverige.

Bäst med jobbet: Variationen, ingen dag är den andra lik.

Anställning: Paret har varit i Thailand i tre år, men förlängt med ytterligare ett år. De kommer tillbaka till Sverige i slutet av 2018.

Svenskar i Thailand

Enligt thailändska motsvarigheten till Migrationsverket gjordes 332 866 inresor med svenskt pass under 2016. Det är en ökning med 3,47 procent sedan 2015 (321 690).

Populäraste provinserna är Phuket, Krabi och Phang Nga, även om svenskar i hög grad också reser till andra områden.

Bra information inför en Thailandsresa hittas på Svenska ambassadens hemsida: www.swedenabroad.com/bangkok

Foto: Bo Fuhrman
Foto: Bo Fuhrman