Fjugestabornas fynd betalar för vården

Fjugesta. I en gammal nedlagd Ica-butik utanför Fjugesta ligger Återbruket. Här omvandlas folks bättre begagnade prylar till vårdresurser för människor i Burkina Faso. Allt genom Västafrikahjälpens försorg.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

I dagligt tal kallas platsen där second handbutiken finns för Gropen. Det gamla huset ligger längs landsvägen precis intill en avtagsväg. På baksidan trängs begagnade soffor med köksbord i furu och allehanda möbler i en stor tältinhägnad. Västafrikahjälpens vita skåpbil står beredd att åka och hämta mera gåvor och en stor container med destination Burkina Faso håller på att packas. Dessutom finns en automatpump på gården där man kan tanka bensin och diesel.

Inne i butiken är volontärerna, för dagen sex personer, redan i full gång med arbetet under Anne-Marie Nilssons överinseende.

– Den 6 juni 2014 öppnade vi här, berättar hon.

En rundvandring i lokalerna bekräftar att stället varit butik även tidigare. Det ser ut som i en typisk second handbutik med porslin, husgeråd, kläder, skor, böcker, prydnadssaker och allt annat uppsorterat på respektive hylla. Mellan 15 och 20 volontärer är engagerade i Återbruket som håller öppet tre dagar i veckan – onsdagar 16–18, torsdagar 13.30–16.00 och lördagar 10–14.

– Vi har en mindre kundkrets än de stora second handbutikerna, men vi har också mindre omkostnader, förklarar Anne-Marie Nilsson.

– Här är det ingen som får någon ersättning. Kommer du till Västafrikahjälpen så är det en lönesättning och den är noll för alla, förtydligar Bertil Johansson.

2009 drog han och hustrun Ingrid igång Västafrikahjälpen i samband med att de skulle starta ett sjukhusbygge utanför Bobo-Diaulasso i Burkina Faso. Bertil och Ingrid har köpt butikslokalerna och även macken utanför.

– Västafrikahjälpen hyr det här för noll kronor i månaden. De skulle egentligen betala en krona, men de har aldrig gjort några insättningar, säger Bertil och skrattar.

Han är lika glad för det. Ju mer pengar till sjukhuset desto bättre, resonerar han. Runt 170 000 kronor om året genererar verksamheten i Gropen. Ett par tiotusenlappar försvinner i bankavgifter, men annars går allt till sjukhuset Gráce. Pengarna betalar lön för en sjuksköterska samt inköp av ny utrustning. Nästa dröm är att kunna investera i en röntgenutrustning och ett operationsbord för höftoperationer. Nypriset är 600 000 respektive 550 000 kronor, om man inte lyckas hitta nåt begagnat.

Volontärerna ser ut att trivas tillsammans.

– Jag tycker det är trevligt att gå hit, säger Gun-Britt Grimsell.

– Och så gör man det för en bra sak, konstaterar Anne-Marie Nilsson.