Fördomskollen: Är kristna dömande?

Fördomskollen, del 3.
I tre korta avsnitt får du följa mig, Eric Andersson, pastor i Filadelfiakyrkan i Stockholm, när jag ger mig ut på jakt efter svenskens fördomar om kristna och kristen tro.
Här undersöker jag svenskarnas fördomar om huruvida kristna tror att de är bättre än andra.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Förbjudande, föraktande och fördömande? Är det  så folk ser på kristendomen? När vi gav oss ut på stan för att ta reda på sanningen svarade en person:

”Jag skulle ha svårt att leva upp till epitetet kristen. Jag tycker att det ställer så enorma krav på mig som människa och jag skulle aldrig nå upp till de idealen överhuvudtaget. ”

Det här sätter fingret på hur så många människor, inte minst i Sverige, verkar tänka kring kristna och kristen tro. Att det handlar om att leva upp till vissa krav.

Men faktum är att just detta sätt att rangordna religiös tro är en av de saker Jesus reagerade allra mest emot. Han bjöd in de människor som ansågs mest misslyckade, både i sina egna och andras ögon. Och dem han var hårdast mot var den religiösa eliten, de som tyckte att de hade allt på plats.

För det som är unikt för kristen tro till skillnad från alla andra religioner, är ju just det faktum att du inte behöver göra vissa saker för att kunna kalla dig en troende. Du får det helt gratis. Guds kärlek, Guds förlåtelse och Guds gemenskap.

Du får någonting som du inte förtjänar och som du inte betalar för. Det är det som kristen tro formulerar som nåd.

Eric Andersson, pastor

 

Se även: 

Fördomskollen: Finns det ett kristet utseende?

Fördomskollen: Tror inte kristna på vetenskap?