Fördomskollen: Finns det ett kristet utseende?

Fördomskollen, del 1. I tre korta avsnitt får du följa mig, Eric Andersson, pastor i Filadelfia-kyrkan i Stockholm, när jag ger mig ut på jakt efter svenskens fördomar om kristna och kristen tro.
Här undersöker jag om det finns ett kristet sätt att klä sig.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

I början av 1990-talet grundades punkbandet The kristet utseende. Bandet, som för övrigt gör sin sista spelning nu i sommar, hade en tydlig bild av hur en kristen ser ut. Men hur är det då i verkligheten? Inom islam och judendom finns ju religiösa vardagsplagg som slöja eller kippa, som markerar vad man tror på. Men kan man se på klädseln om någon är kristen? Jag skulle svara nej, egentligen inte. 

Det finns ungefär två miljarder kristna i världen och det finns nog lika många tänkbara klädkombinationer. En kristen kan kort sagt se ut lite hur som helst. Bibeln talar inte så jättemycket om vilka slags kläder vi ska ta på oss. Däremot talar Paulus i Nya testamentet om att vi ska ”ikläda oss Kristus”. Det handlar inte om att man ska ha på sig sandaler, eller den sortens tygstycken som man hade på Jesu tid. Det Paulus talar om handlar mer om vår karaktär. Om att vara en god, kärleksfull och förlåtande människa.

För mig utstrålar en sådan människa ”the kristet utseende”.

På riktigt.

Eric Andersson, pastor


Se också: 

Fördomskollen, del 2: Tror inga kristna på vetenskap?

Fördomskollen del 3: Är kristna dömande?

 

Statsministeromröstning