Fördomskollen: Kan inte kristna tro på vetenskap?

Fördomskollen, del 2. I tre korta avsnitt får du följa mig, Eric Andersson, pastor i Filadelfiakyrkan i Stockholm, när jag ger mig ut på jakt efter svenskens fördomar om kristna och kristen tro.
Här undersöker jag om svenskarnas fördomar angående kristnas förhållningssätt till vetenskap.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Jag får ofta höra att kristna inte tror på vetenskap. Att man som kristen inte kan tro på det som vetenskapen visar. Men står kriget verkligen mellan vetenskapen och kristen tro? Är det två stridande motparter som står mot varandra? Öga mot öga, Bing bang mot Moseböckerna tills bevisen skiljer dem åt?

Vi gick ut på stan för att försöka ta reda på om den här bilden av tro och vetenskap stämmer. Men det visade sig att vi nog var mer fördomsfulla än de människor vi mötta.

De allra flesta verkar förstå att att kristen tro och vetenskap mycket väl kan kombineras. Att tro och vetenskap båda behövs för att förklara vår komplexa tillvaro. Medan vetenskapen besvarar frågorna om HUR den här jorden är uppbyggd och hur vi människor är kostruerade, så besvarar den kristna tron frågan om VARFÖR.

Varför finns den här världen? Jo för att Gud har skapat den. Varför finns vi människor, varför har vi en själ? Jo, för att vi är skapade till Guds avbild. Den här distinktionen har kristna i alla tider vetat. Det finns framstående vetenskapsmän som Gallileo Gallilei och Isac Newton som verkligen fick ihop det här med tro och vetenskap.

Så nej, tro och vetenskap står inte i konflikt. De besvarar bara olika frågor.

Eric Andersson, pastor


Se även: 

Fördomskollen: Finns det ett kristet utseende?

Fördomskollen: Är kristna dömande?

 

Fördomskollen

I Fördomskollen undersöker pastorn Eric Andersson på ett lättsamt sätt olika fördomar som finns mot kristna.

Fördomskollen är en samproduktion mellan Dagen och elever från tv-linjen på Kaggeholms folkhögskola.