Företag sponsrade när kyrka byggde fritidsgård

Ju mindre samhälle, desto mer tar man ansvar som individ och som företagare. Det menar Emil Gunnarsson, sponsoransvarig för ungdomsgården Gränden i Hillerstorp.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Hamnkyrkans fritidsgård Gränden är långt ifrån det enda projekt som fått ett brett stöd bland företagen i Gnosjöregionen.

– Hela byn sluter upp. Här finns cirka 250 invånare har vi lekpark, skidlift, hockeyrink, fotbollsplan och beachvolleyplan, berättar Emil Gunnarsson, som driver företaget Gunnars Tråd i grannorten Törestorp.

Visst har kommunen också gett sitt bidrag, framför allt till den välutrustade lekparken som lockar familjer från grannsamhällen runt omkring. Satsningen har också fått rejäla EU-bidrag.

– Men hade vi bara stått och rullat tummarna och väntat på att kommunen skulle göra något så hade vi fått vänta länge. Ju mindre samhälle desto mer ansvar tar man som individ. Man räknar inte bara med att kommunen eller myndigheter ska fixa det, menar Emil.

Är det lättare och vanligare för företag att engagera sig i den här typen av samhälle som till stor del består av små och medelstora familjeföretag?

– Ja, det tror jag. Det här är en plats där alla känner alla, det finns många företag och det är snabba beslutsvägar, raka puckar, säger Emil.

Han vet vad han talar om.

Han är själv företagare i tredje generationen och driver Gunnars Tråd tillsammans med sin bror och farbror. Som företagare får man massor av samtal med förfrågningar om sponsring. Ju mer man tackar ja till desto mer förfrågningar brukar det komma och det är inte helt enkelt att veta om man ska gå in med stöd eller inte.

– Vi har ingen direkt röd tråd i vår sponsring som företag men vi vill gärna hjälpa lokalt, som att stödja fotbollsklubben och ungdomsgården Gränden exempelvis. Men vi har också sponsrat tryckning av Bikerbiblar.

– Sen stödjer vi ett barnhem i Egypten och även organisationen Hand in hand där man adopterar en by som får lära sig hjälp till självhjälp genom att driva egna företag, berättar Emil.

Det går inte att vara med på allt, konstaterar han. Men de tre delägarna sitter vägg i vägg på jobbet och brukar ta snabba överläggningar med varandra vad man ska vara med på och inte.

Men vad tjänar man egentligen på sponsring som företagare? Varför är det viktigt för er att bidra till olika projekt?

– Vi vill ju hjälpa till. Vi har varit priviligierade och tjänat lite pengar i en fabrik som har rullat på ett tag nu. Det här är vårt sätt att ge tillbaka lite till samhället, säger Emil.

Sedan är sponsring i närsamhället en viktig sak att göra för sina anställda också, menar Emil.

– Den här regionen är mer eller mindre i konstant behov av arbetskraft.

– Vi vill göra det så pass attraktivt här att folk vill flytta hit, och självklart skapa så bra förutsättningar i samhället som möjligt så att våra befintliga anställda ska trivas med sina familjer. Det tror jag att många företagare känner igen sig i.

Förr i tiden gjordes många bytesaffärer och smarta lösningar på kyrkbacken runtom i det som idag kallas Gnosjöregionen. Det var så den så kallade Gnosjöandan föddes.

Än idag har många företag i Gnosjöregionen rötter på ett eller annat sätt i kyrkan där man är van att hugga i, bidra och skänka pengar i kollekten.

Tror du att det påverkar förutsättningarna för sponsring i bygden, att företag häromkring är mer givmilda?

– Nja, jag vet ju bara hur det fungerar här. Det finns nog med all säkerhet företag i andra bygder som är givmilda också. Rötterna i kyrkan kan säkert vara en bidragande orsak till att företagen är givmilda just här, men det finns också många företag utan kyrklig bakgrund som är med och sponsrar grejer i samhället, och inte minst Gränden, säger Emil Gunnarsson.

I våras firade ungdomsgården Gränden 20-årsjubileum och i fredags var det dags för återinvigning. Nyrenoverat från golv till tak – tack vare stödet från företagen i bygden.

– Det här visar att man som företag verkligen värnar om ungdomarna här i bygden. Många har säkert haft eller har sina ungdomar där och vet vad det betyder för samhället, vilken trygghet det har varit. Det betyder mycket både för ungdomarna och samhället att företagen visar att det här är viktigt.

Det säger Mathilda Arvidsson, ungdomsledare i Hamnkyrkan Hillerstorp. Församlingen driver ortens enda ungdomsgård, med hjälp av ideella krafter och bidrag från Gnosjö kommun.

– Gränden har öppet på onsdagar och fredagar, eftermiddag till sen kväll, och har även öppet café på onsdagar för alla föräldrar med barn och andra daglediga, berättar Mathilda.

Vad betyder Gränden för ungdomarna i Hillerstorp?

– Den betyder att det finns en trygg plats att umgås på för ungdomarna, en plats där man också kan få stöd, hjälp och samtal. – De som jobbar här som ledare blir verkligen förebilder, lite av extra föräldrafigurer. Vårt mål är att ha ett gott klimat, en trivsam miljö där man inte hugger mot varann, och det tycker jag att vi lyckas bra med, säger Mathilda Arvidsson.

Gränden har funnits som fritidsgård i 20 år och den totalrenovering som genomförts av alla ytmaterial, från golv till tak var ”verkligen behövlig”, konstaterar Mathilda.

När det i fredags var dags för nypremiär var ett 60-tal ungdomar på plats för att fira.

– Sedan omlokaliserade vi kyrkfikat till ungdomsgården i söndags för att alla i församlingen också skulle få se resultatet av renoveringen, berättar Mathilda.