Fråga: Hur hanterar ni mobiltelefoner hemma hos er?

Tre kristna par svarar på frågan om mobiltelefoner. Svarar gör Anna & Johan Grundin, Mia & Samuel Sjöö och Lillemor & Stefan Claar.
Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Anna och Johan Grundin:

Vi har sedan flera år ingen hemtelefon, så vi förlitar oss på familjens många mobiltelefoner. Vi jobbar båda med jobb där det är mycket kommunikation, både mejlledes och via telefon. Vi försöker nog båda att smyga undan så att man inte sitter framför barnen och jobbar på mobilen. Speciellt om man just sagt åt barnen att lägga undan mobilerna.

Sedan ett par veckor tillbaka har vi ett experiment där vi lägger av oss mobilerna innanför dörren, hela familjen, med en avsatt skärmtid. Detta för att undvika att vi eller barnen fastnar för länge i sociala medier eller slösurfning på mobilen.

Det vi stör oss på är när vi märker att mobilen tar tid från annat, eller om den ena parten inte får kontakt med den andra som ”ska bara kolla en sak” på mobilen.

Olika sociala medier kollar vi några gånger per dag. För oss är det ett roligt sätt att hålla kontakten med folk runtom, speciellt när man lever i en så hektisk vardag där man långt ifrån hinner vara så social ”in real person” som man skulle vilja. Det är också en del av att hänga med rent allmänt.

 

Mia och Samuel Sjöö:

Mobilen har ju blivit en del i vardagen. Många saker som man tidigare gjorde via posten eller på en dator gör man ju nu i mobilen. Alla i vår familj har sin egen mobil vilket har varit en trygghet för oss alla. Våra barn har sedan årskurs fyra gått i skola inne i Stockholms innerstad och pendlat med bussar och tåg till hemmet. Då har det i stort sett alltid gått att nå varandra.

Hemma hos oss ligger mobiltelefonerna framme. Barnen har ett större socialt umgänge via mobilen än vad vi vuxna har.Varken Mia eller jag är några stora Facebook- eller Instagram-entusiaster. Vi har var sitt konto, men det tar inte mycket tid. Det händer att irritationen dyker upp ibland. Det som kan hända är att man efter en lång arbetsdag kommer hem, lägger sig på soffan, läser lite nyheter eller spelar ett litet spel i mobilen. Sammanfaller detta med att någon viktig hushållssyssla ska utföras just då, kan det bli lite irriterat.

 

Lillemor och Stefan Claar:

Visst kan mobilerna bli ett irritationsmoment i vår relation ibland. Som när Stefan kommer hem och bara hinner innanför dörren och läser mejl och sms i mobilen. Det känns inte bra och irriterar mig, säger Lillemor. Eller som när Lillemor kommer hem och pratar i mobilen när hon kommer in. Det gillar inte Stefan. Något vi behöver tänka på. Lillemor har lättare att lägga ifrån sig mobilen, samtidigt som hon också har lättare för att prata i den.

När vi är tillsammans med våra barn och barnbarn brukar vi vid olika tillfällen komma överens om att inte ha några mobiler framme. För det tar bort en del av den värdefulla och viktiga gemenskapen vi behöver. Vi tittar ibland på sociala medier tillsammans. Uppskattar kontakter vi får med gamla vänner och människor långt bort. Men det händer att vi säger till varandra; titta på den här bilden, när den andre är upptagen med annat. Något vi båda gör och ömsesidigt stör oss på.

Läs det senaste från Dagens relationssajt Fixa kärleken

Alla tidigare artiklar