Fråga: Vad är ditt drömboende?

Fyra 50-plussare berättar om sina drömmar om boende.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Ebba Eklund, 90 år, Vittaryd:

– Att få bo kvar här så länge jag kan. Vi köpte det här huset 1958, sen bodde jag några år i Uppland men jag längtade hit hela tiden. Jag älskar det här huset och har ju fött tre av sju barn här. Nu har jag städhjälp men jag lagar mat själv, jag tar med mig rollatorn och tar färdtjänst till ICA Maxi och handlar. Och jag brukar ta promenader varje dag om det inte regnar. Jag kan inte låta bli trädgården heller. Häromdagen låg jag och drog ogräs i svartvinbärsbusken och var alldeles sönderriven själv när jag kom in! (skrattar).

Lotta Ericsson, 53 år, Lagan:

– Jag pratar mycket med min man om hur vi vill ha det när vi blir äldre. Eftersom jag jobbar inom hemtjänsten ser jag hur viktigt det är, när man inte kan klara sig själv längre, att man har öppna ytor som man kan påverka så att man inte blir begränsad till få rum. Och jag ser hur viktigt det är med ljus, luft och natur. När vi blir gamla vill jag ha ett uterum som vi kan vinterbona, och när jag är så gammal och sjuk att jag blir sängbunden så vill jag ligga där ute så att jag aldrig tappar kontakten med årstidens växlingar.

Stig Emanuel Johansson, 75 år, Huskvarna:

– Vi bodde i villa med en vacker trädgård, men när min fru blev sjuk kände vi att det här klarar vi inte riktigt av längre. Eftersom jag var engagerad i bygget av Kungsportens Trygghetsboende valde vi att flytta in i en fantastisk lägenhet, ljus, rymlig och bra planerad. Vi har både inglasad balkong och takterass dit vi har kunnat flytta en stor del av vår trädgård. Att sätta sig där med en kopp kaffe på morgonen och lyssna till koltrasten som håller morgonkonsert är helt fantastiskt! Dessutom har vi tillgång till aktiviteter varje dag i huse