Frälsningsarméns läger räddar semestern för ensamma mammor

Varje år ordnar Frälsningsarmén sommarläger för ensamstående mammor med barn.
– En gång skrev ett barn ett brev med ”Tack” i ett hjärta och kastade brevet upp i himlen så att Gud skulle få det, berättar Helena Andersson, som arrangerar lägren.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil Fjorton ensamstående mammor och deras barn får vid två tillfällen under våren och sommaren åka på läger med sina barn tack vare Frälsningsarméns kår 393 i Stockholm. Lägren är kostnadsfria för familjerna.

Barnen får bada, åka båt och pyssla tillsammans, och mammorna får varje dag en stunds egentid då de kan umgås med de andra mammorna eller göra det som de helst vill.

– Jag sitter och tittar på bilder från förra året just nu, och jag blir fylld av glädje och kärlek när jag ser bilderna, berättar Helena Andersson, som är ansvarig för det sociala arbetet på kår 393.

– Många av dessa mammor lever i en mycket stressad situation och de kämpar hela tiden. På våra läger får de maten serverad, de får träffa andra mammor och de får kvalitetstid tillsammans med sina barn.

Lägren hålls i vacker, havsnära natur och man bor på en herrgård. Med under veckorna finns fyra ledare från Frälsningsarmén, och dessutom ungdomar från församlingen som är med som barnaktiverare.

Läs mer: Den svenska semestern fyller 80 år!

 

Man får söka till lägren. Lägret som hölls under Kristi himmelsfärds-helgen blev snabbt fulltecknat, men i skrivande stund finns fortfarande platser kvar till sommarlägret. Ett krav är att barnen ska vara under tio år.

– Vi vänder oss till mammor i stockholmsområdet, eftersom vi vill jobba med att bygga upp nätverk. Vi följer alltid upp lägren med familjefester och andra typer av aktiviteter på kåren, säger Helena Andersson.

– Mammorna kommer från alla möjliga håll i Stockholm och lever i olika situationer. En del har många barn, andra kanske bara ett. Några har kanske ett jobb, medan andra är arbetslösa. Men alla har ett behov av att komma iväg, säger Helena Andersson.

Många mammor fortsätter att träffas efter sommarlägren och hjälper varandra.

– Behovet är stort att träffa andra som är i samma situation. Sedan finns det så många barn som aldrig kommer iväg någonstans på sommaren. Att få en gemensam upplevelse är så positivt – detta att man kan minnas tillsammans med sina barn och tillsammans med andra: ”kommer du ihåg när vi gjorde det här”, berättar Helena Andersson.

Att arbeta med sommarlägren ger mycket tillbaka, tycker hon.

– Det är så fint med alla ”guldkorn” man får, det är så många fina samtal. Jag blir alldeles varm i hjärtat över att jobba med sommarlägren – och jag är så tacksam över alla ledare jag har med mig, och alla ungdomar som hjälper till.

Läs mer: Britta Hermansson: Fastna inte i jakten på den perfekta sommaren

 

En av de mammor som varit på Frälsningsarméns läger är Ann-Sofie. Hon har fem barn. Två av dem var med på lägret förra året.

– Jag tyckte det var jätteskönt att komma iväg, säger hon.

– Man slapp detta med att handla, diska och städa – alla vardagsgrejer. Barnen var sysselsatta och det var bara att gå till dukat bord. Och så var det skönt med miljöombyte.

Ann-Sofie säger att om hon inte hade fått åka på Frälsningsarméns läger hade hon nog inte kommit iväg någonstans förra sommaren.

– Lägret blir som en minisemester. Det hade förmodligen inte blivit någon semester annars. Det blir egentid för oss mammor. I vanliga fall är vi ofta ensamma med allt ansvar, så någon egentid blir det inte.

Ann-Sofie har också varit på efterträffar på Frälsis i Stockholm.

– Träffarna på kåren 393 är trevliga. Det är rörelseträning och efteråt är det lunch eller fika. Det är trevlig gemenskap – en positiv stund för både kropp och själ.

 

 

 

 

 

 

 

Debatt