Fyra föräldrar: Så löser vi skärmbråken

Nästan hälften av alla svenska tonårsföräldrar tycker att deras barn sitter för mycket med mobiler och datorer. I många familjer bråkar man om skärmtid varenda dag. Vi lät mammor och pappor ventilera barnens medievanor under kyrkkaffet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Söndagsskolan är slut och barnen i Centrumkyrkan i Sundbyberg drar sig till bottenvåningen där de yngre älskar att stoja runt.

I en skinnsoffa har ett gäng elvaåriga killar trängt ihop sig för att turas om att visa You­tubeklipp för varandra. Exalterade rop över snygga fotbollsmål och folk som gör roliga vurpor stiger upp mot övervåningen där de vuxna tar en kaffe.

Vid ett av borden bänkar sig några av församlingens föräldrar för ett samtal om det som blivit vardag hemma hos många. Bråket om barnens skärmtid. Bengt och Marie Sjöholm, som har två söner på 12 och 14 år behöver ingen startsträcka för att komma in på ämnet:

– Det här är det absolut vanligaste bråket hemma hos oss, Om vi inte satte gränser skulle våra killar sitta vid datorerna eller­ mobilerna hela tiden, säger Marie.

Bengt instämmer, men lägger till att den yngste sonen faktiskt börjat bygga med lego igen, sedan familjen införde datorfria dagar för honom och storebror.

– Tisdagar och torsdagar är datorfria. Och så får de välja att spela en av helgdagarna. I dag är de inte med i kyrkan, så nu sitter de förmodligen där, skrattar han.

Nyligen släppte Statens medieråd sin årliga undersökning om barns medievanor. Den visar att föräldrar och barn bråkar mer om antalet timmar barnen lägger framför datorn och mobiltelefonen, än om innehållet i spel, filmer och appar.

Med oss runt fikabordet i Centrumkyrkan finns också Bengt Benson, som har två söner på 13 och 15 och Kristina Dahlberg som har två söner på 14 och 9 år. De bekräftar att tiden framför skärmarna är det som ger upphov till flest konflikter.

– För att de ska komma i säng i tid har vi bestämt att vi stänger av vid ungefär klockan 22, säger Bengt Benson.

Kristina Dahlberg, som också är gymnasielärare, menar att man inte heller får bli enbart negativ till allt som har med datorer att göra.

– Min son har ju en skoldator, som han har fått från skolan. Han tar ofta fram den för att göra läxorna. Ibland spelar barnen Wordfeud i telefonerna, då övar man faktiskt på att bygga ord. Vi hade ju aldrig klagat om de hade suttit med ett gammalt Alfapet framför sig, och egentligen är det här samma sak. Men visst, det blir lätt att min äldste son fastnar framför någon film eller på Snapchat.

Föräldrarna runt fikabordet den här söndagseftermiddagen har söner, inga döttrar. Trots att det vanligaste bråket i svenska familjer handlar om skärmtid, är det vanligt att just pojkar hamnar i konflikt om dataspel som innehåller mycket våld.

– Jag kan verkligen märka att våra killar blir otrevliga när de spelar vissa spel. Både mot oss, och mot kompisarna på Skype. Då brukar jag fråga vad det är som händer, berättar Marie.

Maken Bengt fyller i:

– Ja, därför har vi varit noga med att hålla på spelens åldergränser, trots att våra killar är olika gamla. Sedan är det skillnad på våldspel och våldspel. Spelet GTA handlar bara om att misshandla människor, förnedra kvinnor och skjuta poliser. Det är det värsta. Counterstrike däremot har i alla fall ett syfte, där man ska vinna över varandra och inta nya områden.

– Ja, Counterstrike är egentligen inte värre än vissa av Bibelns berättelser. I dag hade vi till exempel storyn om Josua på söndagsskolan. Gör ett Old testament strike, det skulle kunna bli fruktansvärt, säger Bengt Benson, som också är söndagsskolledare.

Även hemma hos Kristina Dahlberg har man pratat mycket om spelet GTA.

– När min son hade spelat det sa han faktiskt till sin pappa att det var ett spel med väldigt konstig syn på tjejer. Det kändes skönt att han reagerade själv.

Samtidigt, tror Kristina, är svårt att förbjuda saker helt och hållet.

– Även om vi föräldrar tycker att något är riktigt dåligt, kommer barnen alltid att kunna se det på Youtube eller hemma hos kompisar. Jag tror mycket på att anstränga sig för att hjälpa dem att hitta andra saker att göra.

Sedan börjar föräldrarna runt fikabordet att prata om hur kyrkan kan fylla en viktig funktion med träffar och aktiviteter där barn och ungdomar möts i det verkliga livet och påverkas positivt.

Under organiserade samlingar i kyrkan är föräldrarna eniga om att man kan ha mobilförbud. Samtidigt, måste man vara flexibel för att barn som är nya och kanske inte känner någon kan behöva sin telefon som en trygghet att titta i, när man inte vet vem man ska prata med.

Ibland kan det faktiskt också bli en social företeelse, att som killarna en trappa ned förenas kring ett kul Youtubeklipp. Kyrkan borde också bli en plats där föräldrar möts och diskuterar barnens gränser, som under det här kyrkkaffet.

– Det kan faktiskt vara ett jättebra stöd att sedan kunna säga till sina barn att de andra inte heller får spela vissa spel eller­ har de här reglerna, menar Bengt Benson

– Det här borde vi göra oftare! Kan vi inte anordna samtalskvällar för tonårsföräldrar? Vi har fler ämnen vi behöver ventilera, tror Kristina.

Fyra tonårsföräldrar. Bengt Sjöholm, Bengt Benson, Kristina Dahlberg och Marie Sjöholm (bilden till höger) använder kyrkfikat till att dela erfarenheter om hur man sätter upp regler för och pratar m barnens skärmtid hemma. ”Det kan faktiskt vara ett jättebra stöd att sedan kunna säga till sina barn att de andra inte heller får spela vissa spel eller har de här reglerna”, menar Bengt Benson.

Bråkar du med dina barn om skärmtid?

Bråkar du med dina barn om skärmtid?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster