Gränna Pingst vill ge hopp för kyrkor i småstäder

Sök Guds dröm för din ort. Ta vara på de resurser du har i stället för att fokusera på det du inte har. Två viktiga råd till mindre församlingar från helgens konferens i Pingstkyrkan Gränna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

GRÄNNA. Det är en annorlunda konferens på många sätt. Församlingarna som delar sina berättelser har kanske 40 eller 50 aktiva medlemmar och många saknar pastor. Orterna ligger utanför de stora allfartsvägarna – Hjorted, Landsbro, Rönneshytta, Ursviken och Tidan. Men alla har ett stort hjärta för sin ort och drömmer om en växande församling. Intresset för konferensen var så stort att man fick sätta stopp för anmälningarna.

Så hur gör man då som liten församling? Hur tänker man stort när resurserna verkar små? Det är en nyckelfråga för en stor del av svenska frikyrkoförsamlingar. Niklas Hallman, pastor i värdförsamlingen Pingstkyrkan i Gränna, kom till en punkt när han helt enkelt fick tänka om.

– Vadå små resurser? Det är ju inte sant! Jag samarbetar ju med Gud!

Under konferensen delade både Niklas och andra medlemmar i församlingen med sig av en resa som ger hopp. Förändringen i Pingstkyrkan Gränna började med en helt vanlig medlem: 80-årige Roland, svårt sjuk i Parkinson. Hans samtal med en missbrukare blev starten för en bibelstudiegrupp där man i all enkelhet läste ett kapitel i Bibeln, samtalade och bad. Det var egentligen långt ifrån den vision Niklas Hallman bar med sig när han flyttade till Gränna: att bygga en familjeförsamling.

–  Men Guds ström porlade i en viss riktning och Herren rör sig även i din stad. Det är din och min uppgift att hitta bäcken, ta Guds hand och följa med Gud i rörelsen så att strömmen blir bredare och bredare, säger Niklas.

Läs också: Pingstpastorn Niklas Hallman leder SVT:s sommarandakter

 

Rolands initiativ inspirerade fler att engagera sig. Det fanns liksom ingen ursäkt längre. Och när församlingen började göra det en församling borde göra – bygga relationer och ta hand om människor som har det svårt – spreds ryktet. Fler människor kom till, flyttade in och började bidra.

– Jag tror att en äldre församling kan förnyas, vakna upp och hitta nya vägar. Fyllas av liv, säger Niklas.

Läs också: Alf Svensson på konferensen: Stå upp för din församlings värderingar
 

I dag har Pingstkyrkan i Grän­na blivit den familje­kyrka man drömde om. Från att ha varit ett 15-tal gudstjänstbesökare med en snittålder runt 70 har man i dag runt 80 gudstjänstbesökare och en söndagsskola med mellan 20 och 30 barn. Vägen dit har gått via eftermiddagsgudstjänsterna ”Äntligen söndag” som präglats av samtal om veckan som gått, sång och lek, bibelberättelse och samtal runt borden med kloka frågor både för barn och vuxna.

– Vi behövde skapa engagemang och ägandeskap. De unga behövde få känna att ”det här är min församling”, inte att de var på besök, säger Niklas.

Så såg gudstjänstmodellen ut i flera år. Så småningom flyttade gudstjänsterna upp i kyrksalen igen. Söndagsskolan smygstartade varannan vecka men gick över till varje vecka. Inte med någon jättestor bemanning – en vuxen ledare varje gång, och så tonåringar som hjälpledare.

Marina Andersson, medlem i Pingstkyrkan, skolpastor i Gränna och anställd även av Pingst Ung, berättar vidare om drömmen att sätta fart på en ny bibelläsande generation och hur församlingen arbetar för att förverkliga den drömmen.

– Jesus säger ”låt barnen komma till mig” och det är vår uppgift som församling. Identifiera de resurser du har i din församling och börja bygga utifrån det, säger Marina.

Precis så gick det också till i Skärgårdskyrkan Värmdö. När Anethe Carlsson tillträdde som pastor möttes hon av 12 pensionärer den första gudstjänsten.

– Jag insåg att jag inte kan börja jobba här med något annat än det jag har. Det är så lätt att tänka på vad vi inte har men vi behöver tänka tvärtom. Vad har vi? Och vad är Guds dröm för det här samhället? säger Anethe.

Två av pensionärerna i församlingen bestämde sig för att knalla över till boendet för ensamkommande flyktingbarn strax intill för att hjälpa dem med läxläsningen. Det i sin tur gjorde att församlingen fick en fråga från kommunen om man kunde hjälpa till med ett gemensamt julfirande på LSS-boenden. Och när kommunen under flyktingvågen blev förordnad att öppna ett transitboende gick frågan om hjälp direkt till församlingen.

– Många församlingar har inga relationer utåt, man är en sluten gemenskap, men där och då bröts vår isolering. Och det började med Lilian som var pensionerad specialpedagog, säger Anethe.

Läs också: Pingst i Gränna var på väg att dö ut - nu hjälper de andra
 

Förra året döptes tio personer i Skärgårdskyrkan varav åtta var nyfrälsta. De 77 stolarna är sedan länge fyllda på gudstjänsten, nu sitter folk ända ut i församlingsvåningen.

Anethes råd till alla mindre församlingar är att inventera resurserna.

– Du behöver få tro för att det du har räcker. Kom inte och säg till mig att du inte har de resurser du behöver i din församling.