Guds ljus lyser starkare än lamporna i Red Light District

Red Light District är ett område i Amsterdam där prostitution är lagligt. Många tjejer blir där offer för trafficking och sexuellt våld. Dagen mötte ett team från den kristna missionsorganisationen YWAM som flera gånger i veckan går ut till tjejerna för att bygga relationer och berätta om Jesus.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

I gränder kantade av svartmålat tegel och röda gatlyktor strosar det omkring nyfikna turister och landets egna och mer vana invånare.

Män i alla åldrar ser in i de stora fönstren. Där inne poserar tjejer i minimala underkläder. En efter en väljer männen var sin tjej som öppnar för dem och de röda sammetsgardinerna dras igen bakom fönstren.

I ett av de små rummen i Red Light District byter Sara om. Hon har arbetat klart för dagen och ska strax bege sig mot förskolan där hennes fyraåriga son väntar på att bli upphämtad. Det är eftermiddag och Sara har gjort dagspasset på bordellen. Hon drar av tygstycket från den blå plastmadrassen, tömmer soptunnan med använda kondomer och städar snabbt av rummet inför nästa arbetspass.

– Jag är okej med att arbeta här. Jag får ju pengar, säger hon likgiltigt.

Sara är registrerad hos polisen och arbetar lagligt. Hon har varit här till och från under tio års tid.

– Men jag har såklart andra drömmar för mitt liv. Jag har en pojkvän och vi vill flytta ihop. Det här är bara för att starta upp med något för att få en inkomst, säger hon.

I samma kvarter ligger YWAM:s bönehus. Youth With A Mission (YWAM) är en världsomfattande missionsorganisation. Tre dagar i veckan går ett team från organisationen ut till tjejerna som arbetar med att sälja sexuella tjänster.

– Vi i The Ladies Ministry går ut till tjejerna i fönstren oavsett om de är traffickingoffer eller självständiga prostituerade. Det spelar ingen roll för oss, för jag skulle säga att ingen av dem är inte där av eget val. De utnyttjas alla i sin sårbarhet, säger Hanna som är en av ledarna i teamet.

Medan ett lovsångs- och bönemöte pågår inne i YWAM:s lokaler går ett mindre team ut i Red Light District för att bjuda tjejerna i fönstren på fika. Lovsången fortsätter och Hanna uppmanar eleverna i rummet att stå upp. Hon vill att de ska vara aktiva när det är dags att be för området. De blir indelade i mindre grupper och får lite kort information om olika platser på en karta, som är upptryckt över Red Light District. Därefter ger de sig ut på en förbönspromenad i området.

Teamet i The Ladies Ministry består av sex heltidsledare som har med sig runt fem volontärer ut varje gång. De möter tjejerna individuellt även utanför Red Light District, i form av middagar, födelsedagsfester, babyshowers, café- och museumbesök.

– Vår primära vision och mål är att kvinnorna ska få lära känna Herren. Vi har sett många kvinnor lämna fönstren och sen komma tillbaka. Men varje gång en kvinna börjar älska Herren och därför lämnar fönstret så kommer hon aldrig tillbaka, på grund av sin inre övertygelse, berättar Hanna. 

Förra året fick Hanna se tre kvinnor i Red Light District komma till tro. En av kvinnorna hade YWAM varit i kontakt med i 13 år.

– Hon mötte Herren i en dröm där Han kom till henne och bröt kedjorna som band henne och sa att hon måste lämna fönstret. Dagen efter avregistrerade hon sig från arbetet i Red Light District och hon har inte varit där sedan dess. Nu håller hon i bibelstudier och bjuder in kvinnor från fönstren att besöka dem, berättar Hanna.

YWAM som organisation är begränsade i vad de kan göra för att hjälpa kvinnorna vidare efter att de lämnat området. Däremot har de kontakt med socialarbetare och kan hänvisa tjejerna vidare.

Polisen registrerar alla som arbetar i området, men de uppgifter som lämnas går att förfalska och därför existerar trafficking även i Red Light District.

– Det är en stor omsättning där, speciellt på unga östeuropéer. Varje gång jag går ut ser jag en kvinna i något av fönstren som jag inte har sett förut, säger Hanna.

Hon berättar vidare att Amsterdam ofta är slutdestinationen för trafficking från Östeuropa. Tjejerna forslas till Italien, vidare till Schweiz, Tyskland och slutligen till Amsterdam.

– Vem vet var de tar vägen härifrån, det är något av ett mysterium, säger hon.

När polisen kommer i kontakt med potentiella traffickingoffer av sexuella ändamål ringer de till organisationen CoMensha.

CoMensha registrerar traffickingoffer och hjälper dem med det första skyddet och slussar dem vidare efter behov.

– Beroende på var traffickingoffren kommer ifrån kan de få tillgång till olika typer av hjälp. Om de är nederländska eller EU-medborgare kan de till exempel få social hjälp från kommunen i form av bostad och skydd, säger Brian Varma, chef på CoMensha. 

Sedan år 2000 är det lagligt med prostitution i Nederländerna om an har ett tillstånd från kommunen. Var det är lagligt och inte ser olika ut från kommun till kommun. Brian Varma på CoMensha ställer sig positiv till hur lagen ser ut i landet i dag.

– Min personliga åsikt är att eftersom prostitution alltid har funnits och alltid kommer att finnas så är en form av regel nödvändig för att kunna komma i kontakt med sexarbetarna, säger han.

– Vad vi av erfarenhet vet är att personerna oftast inte ser sig själva som offer, å andra sidan är de ofta rädda att berätta. Allt handlar om att bygga förtroende och relationer mellan dem, fältarbetarna och polisen. Först då kan de våga berätta. Därför finns det fördelar med det nederländska systemet, menar Brian Varma.

Hanna från YWAM håller inte med.

– De illegala bordellerna och människohandeln fortsätter trots lagen här. Legaliseringen uppmuntrar kulturens synsätt på att prostitution är okej och att förnedring av kvinnor är okej och det är verkligen destruktivt, säger hon.

Flera av tjejerna i Red Light District kommer från andra länder. Många är från Latinamerika och pratar enbart spanska, vilket gör det svårt för dem att kommunicera med andra än varandra. Det är en av anledningarna till att YWAM lär kvinnorna nederländska en gång i veckan.

– De blir väldigt isolerade. De arbetar tolv timmar om dygnet, sex dagar i veckan, för att kunna försörja sina familjer där hemma, berättar Hanna.

Läs också: Talita hjälper kvinnorna som lurats in i trafficking i Sverige
 

Även fast kvinnorna arbetar hårt, så förlorar många pengar på sitt yrke. Det har med tiden blivit något av en turistattraktion att gå runt och titta på tjejerna, men inte köpa något av dem, vilket gör att de ibland har svårt att tjäna ihop tillräckligt med pengar till hyran av fönstren.

Hanna berättar att de flesta av tjejerna i Red Light District kommer från u-länder och fattigdom, eller att de är skuldsatta och inte har några andra alternativ och att det då bara är prostitution som återstår.

– Oavsett hur prostitutionen ser ut eller går till så är det alltid ett utnyttjande av någons sårbarhet. Det är att säga till en kvinna som känner att hon inte har något annat val att ”här är ett alternativ, du kan i alla fall sälja din kropp”. Det är en industri som handlar om att behaga män och låta dem förnedra kvinnor genom att använda dem som onaniredskap, säger Hanna.

Hon menar att mycket handlar om kultur och vad man väljer att ge barnen för synsätt på kön och jämställdhet.

Hanna har mött vissa tjejer som uttrycker att de arbetar med prostitution i Red Light District av egen vilja. Men varenda en av dessa har kommit till en dag då de säger att de är färdiga och att de är så trötta på arbetet.

– De säger att ”det här är inte bra för min kropp eller mitt hjärta”. Det finns en mur som en del sätter upp, men till slut så faller den. Jag har sett det hända så många gånger, berättar Hanna.

Ute på gatorna drar männen långsamt runt. Deras blickar rör sig upp och ner när de passerar fönstren. I rummet som ligger på den mindre sidogatan vrider Sara om nyckeln i plåtskåpet med texten ”Dagspass” tryckt i gult.

Den mur som Hanna berättar om blir tydlig när Sara svarar på frågan om hur många kunder hon tar emot på en dag.

– Det vet jag inte. Jag räknar inte män, jag räknar pengar, säger hon.

Sara är uppväxt i ett annat europeiskt land och hamnade i händerna på en hallick när hon var 17 år. Hon blev gång på gång våldtagen av olika män. När hon försökte fly blev hon förföljd av sin hallick. Men till slut lyckades Sara komma undan och hamnade i Red Light District i Amsterdam.

Sara drar upp dragkedjan på sin svarta dunjacka, sätter på sig sin ryggsäck och stänger dörren om det röda rummet med plåtskåpet och den blå plastmadrassen. Hon börjar promenera bort mot förskolan där hon ska hämta upp sin fyraårige son.

Sedan YWAM började verka i Red Light District har området förändrats. En hel gata ägdes tidigare av den kinesiska maffian. Men efter det att maffialedaren blev vän med YWAM Amsterdams grundare Floyd McClung och lärde känna Jesus, förändrades hela gatan. Floyd köpte maffialedarens bordell och lät byggnaden komma till bättre användning.

Att vara en del av YWAM:s The Ladies Ministry kan verka vara en övermäktig uppgift. Men Hanna är tacksam för det Gud har kallat henne till.

– Jag känner att jag har fått en sån nåd för det här uppdraget. Det har aldrig dränerat mig, utan snarare gett mig liv, säger hon.

Organisationen kommer att fortsätta be för tjejerna och gå ut med fika till dem. De menar att tjejerna måste få veta att det finns en som älskar dem och som kan hjälpa dem att komma bort ifrån fönstren. De måste få veta att de har ett val, oavsett vad de har varit med om tidigare i livet. För alla har de en historia i bagaget som gör att de har hamnat i ett av fönstren i Red Light District.

– Ingen tjej vaknar upp på morgonen och säger: ”Jag vill bli en prostituerad”. Det händer inte, säger Hanna.

Fotnot: Hannas efternamn skrivs inte ut av säkerhetsskäl. Sara heter egentligen något annat.

Fakta: Youth With A Mission (YWAM)

Grundades 1960 av Loren Cunningham.

En missionsorganisation som driver lärjungaträningsskolor.

YWAM:s syfte är: ”Att känna Gud och att göra Honom känd”.

Organisationen finns i dag i över 180 länder.

I Sverige heter organisationen Ungdom Med Uppgift (UMU) och kom hit 1974.

YWAM Amsterdam startade 1973.

Debatt