Han delar "saker som ser sjukt kristna ut" med 23 000 följare

Kristoffer Drivdal Skjæringrud har samlat och delat bilder av saker som han menar ser "sjukt kristna ut" med tusentals följare på Instagram. Nu ges samlingen ut i bokform.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

– Det är kul att se att folk känner igen sig. Det är inte bara jag som minns lukten av heltäckningsmatta med kaffefläckar från församlingsvåningen, säger Kristoffer Drivdal Skjæringrud.

I flera år har han samlat på vad han själv beskriver som "dåligt ljussatta bilder" av inredningsdetaljer som han kopplar ihop med "något kristet". Bilderna har delats via kontot "Ting_som_ser_sykt_kristne_ut" på Instagram.

Av respons att döma är det många som ser på päronformade kaffetermosar och sammankopplade stolar som något kristet. Kontot har i skrivande stund över 23 000 följare. Nu publiceras samlingen i en bok med samma namn som Instagramkontot.

– Jag hade aldrig trott att det skulle bli så stort, säger Skjæringrud.

Humor

Man ser varken kors, biblar eller psalmböcker i bildsamlingen. Skjæringrud föredrar saker som varken är tillverkade för ett kristet användningsområde eller som har en tydlig symbolik.

– Ett glas med hushållssaft har ju inte något med Jesus och Gud att göra, säger Skjæringrud.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sykt kristen kaffekanne og saftmugge Tusen takk for bildet @karoline_west #tingsomsersyktkristneut

A post shared by Ting Som Ser Sykt Kristne Ut (@ting_som_ser_sykt_kristne_ut) on 17, 2019 at 10:44am PDT

 

 

Läs också Instagramkontot PreachersNSneakers avslöjar pastorernas dyra kläder

Massproducerade saker från 70-talet

När sådana saker likväl kan kallas "sjukt kristna", där ordet "sjukt" är menat som ett förstärkande uttryck (som "väldigt"), handlar det om att de föremålen hade en naturlig plats i församlingslokaler som folk växt upp i, tror han.

– Det är rätt och slätt massproducerade föremål från 70- och 80-talen som man bara ser i kristna församlingar, säger Skjæringrud.

Han understryker att projektet inte ska tas för seriöst. När folk ler, är det väl ment.

– Jag tänker det som en hyllning till kristna församlingsplatser. Själv har jag bara goda minnen från min uppväxt i församling, säger Skjæringrud.

Varför är detta humor, tänker du?

– Det skiljer sig säkert från person till person. Men det är lite fula saker som jag kopplar ihop med något positivt. Kanske är det inte så roligt egentligen, kanske är det ren och skär nostalgi. Men folk ler åt det, så någon humor måste det vara, säger Skjæringrud.

Uppvuxen i Filadelfia

Skjæringrud växte upp i Filadelfia Trøgstad utanför Oslo, där han från tidig ålder kunde observeras bakom mixerbordet på söndagar och på "juniorn" för mellanstadieelever varannan onsdag. Då tänkte han lite på lokalens estetik. Minnena från barndomen gjorde sig kända sommaren 2012, då han arbetade som fotograf för bandet Jesus Loves Electro under en konsert på pingströrelsens ungdomsfestival på Hedmarktoppen i Hamar.

– Jag såg mig runt omkring och upptäckte en murvägg. "Den väggen ser så sjukt kristen ut" tänkte jag. Vidare såg jag en stol och en soffa och tänkte samma sak: "Sjukt kristna". Plötsligt började jag att komma ihåg krokarna som håller ihop stolar, draman och kaffedoft, säger Skjæringrud.

Bilder med texten "sjukt kristen vägg", "sjukt kristen stol" och "sjukt kristen kaffekanna" blev delade på Facebook. Den goda responsen från vänner gjorde att Skjæringrud startade konto på Instagram som snabbt blev populärt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sykt kristent glass Tusen takk for bildet @mariboeee #tingsomsersyktkristneut

A post shared by Ting Som Ser Sykt Kristne Ut (@ting_som_ser_sykt_kristne_ut) on

 

Ger ut böcker

Den färska boken ligger inte på något förlag, utan ges ut privat. Redan innan boken kom från tryckeriet har halva upplagan på 300 böcker sålts. Att dåligt ljussatta och tillfälligt komponerade bilder kan slå så bra an, sammanfaller med att 90-talets stil och uttryck är populärt i dag, tror Skjæringrud.

– Många är trötta på den vackra världen som amerikanerna har tryckt på oss i 20 år, säger Skjæringrud.

Av alla projekt han utfört som fotograf, är "Saker som ser sjukt kristna ut" det som slagit bäst an, berättar han.

Hur är det för dig som fotograf att se att de bilderna med sämst kvalitet är de som gillas bäst?

– Jag diggar det. I hela min karriär har jag jobbat professionellt, så det är helmärkligt och väldigt ironiskt, säger Skjæringrud.

Marten Marius Larsen, Vårt Land

Läs också ”Noora” från Skam visar mörk sida av frikyrkan i biosuccén Disco 

POLISVÅLDET I USA
Övergrepp i kyrkan
Isolerade tonåringar
Når universitets- och gymnasiestudier sker på distans, får många församlingar en ny målgrupp av äldre ungdomar i ungdomsarbetet. Bilden är från ett seminarium för unga vuxna på Nyhemskonferensen. 
Foto: Natanael Johansson
Foto: Natanael Johansson