Här blir musiken gemensamt språk för nya svenskar

Gislaved. Musiken kan lindra smärtan för den som flytt och har hemska minnen i bagaget. Det är ett av skälen varför organisationen Songlines finns på flera platser i Sverige.
– Musiken fungerar som en ventil för att få ut smärta och glädje, säger musikern och Songlines nationella samordnare Julia Sandwall.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Det var när årets Polarpristagare Sting skänkte prispengarna på en miljon kronor till organisationen Songlines som det tog fart.

Samordnaren Julia Sandwall upplevde några hektiska dagar i juni med stor uppmärksamhet och fokus på varför just deras organisation fått en så stor donation.

– Jag höll på att svimma, berättar Julia Sandwall om när hon fick beskedet om Stings beslut.

Songlines hade fått en förvarning om att det var någonting stort på gång. För en organisation som hade dragit i gång bara några månader tidigare, var det ett stort erkännande. Huvuddelen av Songlines finansiering kommer från Almänna arvsfonden, som satsat på ett treårigt projekt.

Julia Sandwall tror att det var framför allt deras arbete med mänskliga rättigheter som avgjorde valet. Sting hade undersökt många svenska projekt och bestämt sig för att satsa på Songlines som arbetar för att genom musiken hjälpa ensamkommande flyktingar och ungdomar som kommit till Sverige.

– Det brakade loss i och med nyheten att Sting berättade om donationen. Det uppmärksammades i hela världen, berättar Julia.

Under 2015 kom 35 369 ensamkommande ungdomar till Sverige. Nästan lika många barn kom hit med sina familjer. Utifrån den verkligheten började Songlines arbeta med ungdomar som tagit sig till Sverige för att slippa krig och våld.

En av dem som flytt det utdragna kriget i Syrien är Majd Doushi. Han kom till Sverige i oktober 2015. Först var han i Lysekil, men flyttade senare till Jönköping. Där kom han i kontakt med Songlines och Julia Sandwall och fick möta andra musiker.

– De har stöttat mig väldigt mycket och inbjöd mig bland annat till musikfestivalen Ethno i Leksand i augusti, berättar Majd Doushi.

– Det var en viktig konsert då jag och andra musiker knutna till Songlines fick tillfälle att arbeta ihop och göra en stor konsert.

Jag träffar den 25 år gamla syriern Majd Doushi efter en spelning i Gislaved där han framträtt tillsammans med andra musiker från olika länder. Flera av musikerna är knutna till Songlines och musiken som spänner över olika kulturella uttryck framförs på en utomhusscen i ett bostadsområde. I publiken återfinns lyssnare från många olika kulturer.

Majd Doushi spelar det traditionella instrumentet oud som är ett populärt stränginstrument i Mellanöstern. Det kallas också korthalsluta och härstammar från Mesopotamien.

– Jag spelar olika sorters musik med min oud. Det är syrisk folkmusik, arabisk musik, det kan vara musik från hela världen. Jag har provat på även flamenco och indisk raga, säger Majd.

Vad betyder musiken för dig?

– Den har varit viktig ända sedan jag var barn. Musiken får mig att känna mig bättre hur illa det än är. Jag flydde till musiken när jag var ledsen eller arg. Men också när jag är glad kan jag genom musiken ge uttryck för mina känslor.

– Det som hände på Ethno i Leksand var att jag fick känna samhörighet, en connection, genom att spela tillsammans. Jag behövde inte känna personen och inte säga ett ord, vi hade ett gemensamt språk, musiken som är universell och vi delade kärleken till musiken.

I Syrien blev hans studier avbrutna av kriget. Han var tvungen att lämna sin hemstad för att terrorister ockuperade staden. Musiken hade han som hobby och spelade mest för sig själv.

Han flydde till slut till Sverige tillsammans med sin bror och syster. Föräldrarna är kvar i Syrien, vilket gör att han inte kan känna sig helt avslappnad och lugn i Sverige.

– Mina framtidsplaner krossades när kriget började.

Majd Doushi kommer från en kristen familj. Han spelar ibland även i kyrkan tillsammans med kören.

– För mig är religion inte bara att gå till kyrkan utan att älska och respektera andra människor. När man hjälper andra kan man komma närmade Gud, säger Majd.

– Jag har många vänner i Sverige och det är inte viktigt vad de har för religion bara de respekterar mig, visar kärlek och är justa.

Han är mycket tacksam för det stöd han fått via Songlines.

Julia Sandwall är musiker, närmare bestämt violinist, och har jobbat som klasslärare och fiolpedagog, men hinner inte musicera själv så mycket längre. Att koordinera arbetet med Songlines tar allt mer tid. Hon jobbar också halvtid som projektledare på Region Jönköpings län med kultur och utveckling sedan 2011.

Efternamnet Sandwall klingar musik för många.

– Jo, jag är ingift till familjen Sandwall med många musiker. Jag har bland annat spelat tillsammans med Jonas Sandwall på hans julkonserter.

Julia Sandwall spelar ibland också i kyrkliga sammanhang. Men är noga med att betona att Songlines är en religiöst obunden organisation. Alla är välkomna att delta i aktiviteter som finns på flera orter runt om i Sverige

Songlines vill ta till vara den mod och styrka som finns i ungdomar­ som tagit sig hela vägen­ till Sverige. De vill lyssna på deras­ önskemål och hjälpa dem att lära känna det svenska samhället och få svenska kompisar.

”Vi vill arbeta för att ingjuta hopp och ge alla unga möjligheten att få uttrycka sig med kultur och musik.” Så beskriver Songlines sina mål på sin hemsida.

– Vi organiserar allt från gitarrkurser för nybörjare till stora festivaler, berättar Julia Sandwall.

Nu har Songlines också fått medel för att kunna skaffa instrument till musiker. Till exempel kunde Majd inte ta med sig sin oud, utan skaffade ett nytt instrument i Sverige.

Det handlar om att skapa mötesplatser och bilda team. En tanke man försöker plantera i ungdomars tänkande är att alla måste hjälpas åt. Songlines vill ha ett inkluderande och varmt Sverige.

– När ungdomar får möjlighet att använda sig av musiken, det gemensamma språket i hela världen, blir det fantastiskt. Man hittar varandra utan ord. När de spelar tillsammans uppstår något magiskt, säger Julia.

Hon tror på musikens helande förmåga­.

– När man får höra hemlandets toner, berör det på ett speciellt sätt. Som musiker upplever jag att musiken är en kanal, en ventil, att få ut smärta och gjädje, säger Julia som tycker att man borde utbilda fler arrangörer som kan ordna evenemang där nyanlända kan delta.

Fakta:

Songlines

Songlines vill att ungdomar som flytt ska känna­ sig välkomna och få möjligheten att uttrycka sig med kultur och musik.

Organisationen samarbetar med körer, orkestrar, musikgrupper, musikskolor, organisationer och festivaler i hela landet.

Songlines är en del av organisationen Jeunnesses Musicales Sweden, JMS.

Medverkar på MR-dagarna

På Mänskliga rättigheter-dagarna i Jönköping 9–11 november ska Julia Sandwall hålla ett seminarium om ”Kulturinsatser för asylsökande och nyanlända i Jönköping”.

Musiker från Sonlines medverkar också under MR-dagarna.