Hillsongpastorn Petrus Haddad: Mötet som förändrade mitt liv

Det var systerns tjat som till sist fick Petrus Haddad att packa väskan och följa med på Hillsong Summercamp för fyra år sedan. Där tog han ett beslut att lämna sin gamla identitet som arg och strulig förortskille för att sträcka sig mot något större.
I dag är Petrus ungdomspastor i Hillsong och arrangerar årets upplaga av Summercamp som vill möta 1 000 ungdomar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Temperamentet. Den där gnagande irritationen som när som helst kunde brisera i våldsamma utbrott. Under många år var temperamentet och den otyglade ilskan Petrus Haddads återkommande bekymmer i livet.

– Mitt största problem har varit min irritation. Det liksom brann inifrån. Till och med mina närmsta vänner har i efterhand berättat att de varit rädda för mig, säger han.

Petrus Haddad är klädd i blå jeansjacka och en ljus hoodie. Det långa håret är samlat i en knut mitt på huvudet och han sitter lugnt tillbakalutad på caféet där vi möts. Han börjar berätta om uppväxten i ett av Sveriges många utanförskapsområden.

– Jag är uppvuxen i Jakobsberg utanför Stockholm. Vi bodde sju personer i en trea.

– I dag ser jag det där utanförskapet tydligare än någonsin. Jag möter unga människor som inte känner sig hemma och som gör vad de tror att de måste för att överleva.

För Petrus Haddad är det inte svårt att tänka sig hur hans egen tillvaro hade kunnat se ut om inte livet tagit en annan vändning. För några år sedan var det han själv som stod med ”sina grabbar” på en uppgjord plats redo att möta ett gäng från en annan förort som det blivit tjafs med.

– I dag tackar jag Gud för att ingen från det andra gänget dök upp den där kvällen. Folk hade tagit med sig knivar och det hade kunnat gå riktigt illa, säger han allvarligt.

Petrus berättar att flera av dem han vuxit upp med tidigt hamnade snett och började med drogförsäljning och annan kriminalitet.

– Jag har dagligen kontakt med människor som åker ut och in i fängelset. Alldeles nyss fick jag se ett videoklipp där en av mina gamla vänner poserar med flera automatvapen.

– Det är mina vänner och de har vuxit upp på samma sätt som jag. Flera av dem har sagt till mig att jag haft tur som hittade till kyrkan. Jag vet att de har rätt. Gud har förändrat mitt liv.

Hur såg din väg till kyrkan ut?

– Jag är uppvuxen i en troende, syrisk ortodox familj. Men jag förstod aldrig helt vad den kristna tron handlade om eller vad den hade med mig att göra. Men så hittade två av mina systrar till Hillsong.

Systrarna berättade för Petrus om kyrkan där de mött ett helt nytt sätt att uppleva tron. Motvilligt följde den yngre brodern med. Han fascinerades av musiken, atmosfären och vänligheten han mötte hos människorna. Men han ville inte visa det.

– Jag kommer ihåg det jättetydligt. Jag stod där med armarna i kors och lovsjöng ingenting. Försökte verka hård, fast innerst inne älskade jag varenda sekund av gudstjänsten.

Petrus fortsatte sporadiskt att följa med till Hillsong som då höll till på Nalen i Stockholm. Han dök upp någon gång i månaden, men var noga med att hålla kyrkan på distans och såg alltid till att komma sent och gå tidigt.

– Men det räckte ändå för att Gud skulle få tag på mig och plötsligt räckte jag upp handen när de frågade om någon ville ta emot Jesus. Det var första gången jag på allvar förstod vad tron handlade om, säger Petrus och ler vid minnet.

Några månader senare arrangerade församlingen sitt sommarläger Hillsong Summercamp och Petrus storasyster Tanya tjatade på honom att anmäla sig. Själv tvekade han. Ville hellre hänga med grabbarna hemma i Jakobsberg.

När bara dagar återstod innan lägret skulle börja, ändrade han sig till sist. Han packade väskan, tog med sig två av sina vänner och åkte iväg.

– Vi hade inte jätteroligt de första dagarna. Men vi var där i alla fall. Jag kommer ihåg att pastorn Andreas Nielsen kom fram och hälsade på oss och på kvällen när det var dags för kvällsmötet hände något märkligt.

– Jag minns att Andreas predikade otroligt bra och i slutet av predikan sa han plötsligt att han skulle göra något han inte brukade.

Hillsongpastorn Andreas Nielsen kallade fram tre personer som han ville be för. En av dem var Petrus Haddad. På trevande ben lämnade Petrus vännerna i bänken och gick fram.

– Andreas började tala om Guds tankar för mig och berättade saker om mitt liv som stämde på pricken. Det var första gången någonsin som någon talade till mig på det sättet. Tårarna rann, jag tänkte bara hoppas ingen ser. Jag visste att mina grabbar satt där bak. Men samtidigt spelade ingenting annat någon roll.

Andreas Nielsen fortsatte att tala och sa bland annat att Petrus skulle bli en ledare för nästa generation.

– Han sa att förortsgrabbar skulle komma till mig och att jag skulle vara med och leda dem till tro. Han sa att jag skulle predika och att jag bara tänkte hur ska det gå till, jag som hatade att prata inför människor?

Läs också: Andreas Nielsen: Så drömmer jag att Hillsong var

Petrus Haddad tar en klunk av cappuccinon och rättar till jeansjackan. Runtomkring oss har träden börjat blomma. Rosa och gröna färger kantar gatorna. Vinden är fortfarande kylig, men en ny årstid är i antågande.

För Petrus blev mötet på sommarlägret starten på en annan årstid i livet. Ilskan han så länge burit på insidan byttes mot en märklig känsla av frid. Och precis som Bibelns Petrus, en annan hetlevrad ung man, insåg också Petrus Haddad från Jakobsberg att han fått ett uppdrag och en ny riktning i livet.

– Jag kände att jag behövde göra upp med vissa saker. Förändra min attityd mot andra människor och jag förstod att jag behövde tid för att bygga upp mig själv.

– Så jag började läsa Bibeln, rota mig själv mer i kyrkan. Under en period tog jag också en paus från mitt gamla gäng. Mina grabbar förstod det inte riktigt till en början. Men de märkte att mitt beteende och min attityd förändrades till det bättre.

De fyra åren som följt har varit händelserika för Petrus Haddad. Mycket av det han hörde pastorn säga om honom den där lägerkvällen har blivit verklighet.

– De flesta av mina vänner har följt med till kyrkan och många har kommit till tro. De har sett förändringen i mitt liv. Alla säger ”vi har sett hur du brukade vara och vi ser hur du är nu”. De förstår att det här är på riktigt.

Hur blev det då med det här med predikandet? Jo, sedan ett drygt halvår tillbaka är Petrus ungdomspastor för Hillsong i Stockholm. Han predikar regelbundet och i sommar är han en av de ytterst ansvariga för Hillsong summercamp. Samma läger där han själv mötte Gud fyra år tidigare.

– Det känns stort. Jag tänker ofta hur kom jag hit? Jag är inte kvalificerad på något sätt, det är bara Gud.

Läs också: ”René Lobos: Dopet förändrade hela mitt liv”
 

Petrus berättar att hans familj har varit viktiga för hans resa i tron. Systrarna som tjatade honom till kyrkan och mamman som redan när Petrus föddes bad att pojken skulle bli använd av Gud.

– Efter fyra döttrar hade min mamma bett i många år att hon skulle få en son. Hon bad ”Om du ger mig en pojke så lovar jag att jag ger honom till dig”. Jag tror att den bönen spelade stor roll och jag tackar henne ofta för det.

Petrus Haddad dricker ur sin kopp. Ovanför oss skymtar en solglimt fram bakom molntäcket. Ett löfte om sommarens kommande värme. Snart är det augusti och Hillsong summercamp.

Petrus berättar att årets läger kommer att hållas i Nyhemshallen i Mullsjö. Man hoppas på 1 000 besökare, betydligt fler än de 150 som deltog på hans eget första läger. Själv hoppas Petrus framför allt att nya ungdomar ska få sina liv förvandlade så som han själv fick en gång.

Vad säger du när du möter unga som befinner sig i samma situation som du själv gjorde för fyra, fem år sedan?

– Det finns massor av saker jag skulle kunna säga. Men jag vet att de tittar mer på hur jag lever. Mitt favoritbibelord kommer från Jakobs brev där det står att vår tro är död om vi inte visar den i våra handlingar.

– Folk kan ringa mig mitt i natten när de är fulla eller höga. Du vet, stökiga förortsgrabbar som jag själv var en gång. Men jag blir glad att de ringer. För jag tror på att dela tron och livet. Vi gör den här resan tillsammans.

Läs också: Så träffades Lina och Andreas Nielsen

 

Vill du fortsätta läsa Dagen gratis? Klicka här.

Hillsong summercamp

När: 6-11 augusti

Talare: Bland andra Hillsong-pastorn Andreas Nielsen, och amerikanske gästtalaren Reggie Dabbs, som bland annat hållit motivationstal för över en miljon amerikanska high school-elever.

Musik: Lovsång från Hillsongs losvsångsteam.

Övrigt: Massor av galna lekar, tävlingar och ”Tribal wars” som kommer att ta över hela lägerområdet.

Hillsong summercamp ger också möjlighet att mötas i mindre connect-grupper under lägret.

Petrus Haddad

Ålder: 20 år.

Bor: I Jakobsberg utanför Stockholm.

Gör: Ungdomspastor i Hillsong, ska plugga

teologi på Akademi för ledarskap och teologi (ALT) till hösten.

Just nu: Planerar Petrus för jättelägret Hillsong

summercamp på Nyhemsområdet utanför Mullsjö

i augusti.

Lilla Erstagården