Livsstil

I Pingstkyrkan Alingsås ger barnen låtsaspengar i kollekt

Hur blir det med söndags­skolans kollekt i ett kontantlöst samhälle? Kanske dags att testa med låtsaspengar! I pingstkyrkan i Alingsås blev det succé.

1 av 3

Söndags coola. Så kallas söndagsskolan i pingstkyrkan Alingsås. Varje söndag samlar man mellan 60–80 barn för bibelundervisning, sång, lek och gemenskap. En annan ingrediens som Mimmi Boitica, pastor i församlingen, tycker är viktig är att lära barnen att ge av sina pengar.

– Det handlar dels om att visa barnen att man ska vara generös, dels om att vi tillsammans kan göra skillnad i världen, säger Mimmi Boitica, pastor i pingstkyrkan i Alingsås med ansvar för barn och äldre.

Därför har församlingen under många år haft olika projekt som man samlat in till.

– Vi har ganska många olika missionsprojekt i vår församling och för söndagsskolan väljer vi alltid att samla in till ett projekt som är lätt att förstå för barnen. Just nu går till exempel pengarna till ett center för ungdomar med funktionshinder i Uzbekistan.

Men i takt med att kontanterna nästan försvunnit i det svenska samhället, började det också märkas på söndagsskolan.

I slutet av förra terminen, blev det uppenbart för söndagsskol­ledarna att man behövde hitta en ny lösning på kollekten.

– När en femåring räcker upp handen och frågar om man kan swisha förstår man att det är dags att tänka om, säger Mimmi Botica.

I början av hösten slog ledarna sina kloka huvuden ihop för att fundera över lösningar. Att barnen själva skulle få börja swisha pengar var ingen lösning, menade Mimmi Botica.

– Dels är det ju bara de äldre barnen som har swish, och vi vill ju inte bidra till att skapa någon slags hets för att man som barn ska ha swish. Dels brukar vi samla in barnens mobiltelefoner under samlingarna för att de ska kunna fokusera.

Läs även Hillsong Sverige fick in 10 miljoner i kollekt

Man funderade över att tillverka träpoletter som barnen kunde stoppa ned i ett rör, men det kändes för krångligt. Men så kom en av ledarna hem efter ett besök i en kyrka i Örebro.

– Där använde man sig av monopol­pengar i söndags­skolans kollekt. Det tyckte vi verkade smart.

Idén var född och Söndags Cooolas ledare beställde hem ett parti leksaks-tjugolappar. De förvaras i infodisken i kyrkans entré. När familjerna anländer till kyrkan kan föräldrar köpa de fejkade tjugolapparna med hjälp av swish. Sedan får barnen dem i handen att ta med till söndagsskolan. Förra söndagen var det premiär för det nya sättet för barnen att vara med och ge:

– Barnen tyckte det var jättekul. Dessutom kom det plötsligt in mycket mer pengar!

Att få lägga ned en sedel i kollekten, rent fysiskt gör något med barn, tror Mimmi Botica.

– Pengar blir lätt något abstrakt för barn som växer upp i dag. Här kan vi verkligen bidra till att göra givandet konkret. Jag tror också det kan vara en symbol för att det vi har i evangeliet faktiskt kan kosta något.

Johanna Bode, verksamhets­ansvarig för Pingst ung, välkomnar idén från Alingsås pingst­kyrka. Hon tror att behovet av att återta de konkreta handlingarna i den kristna tron kan gälla fler områden än bara kollekten:

– Barn gör ju inte som vi säger. De gör som vi gör. Men i ett digitalt samhälle ser barnen inte längre vad vi gör. Därför är ju det här toppen. Att få ge en konkret tjugolapp.

En annan sak, påpekar Johanna Bode, som föräldrar behöver visa barn vikten av är att det är viktigt med bibelläsning.

– Även den har blivit mindre synlig eftersom många vuxna läser i mobilen. Om du vill att dina barn ska få upp ögonen för bibelläsningen kan det vara bra att läsa ur en vanlig bibel också. Så att barnen ser!

Läs även Vad händer med kollekten i ett kontantlöst samhälle?

Fler artiklar för dig