21 september 2020

En tidning på kristen grundLivsstil

I vår bjuder Cilla Eriksson in till singelträff i Falun

”När jag blev kristen minskade marknaden för potentiella partners med 95 procent”. Det säger idrottsentrepenör Cilla Eriksson. För en tid sen var hon med i tv-serien ”Tro, hopp och kärlek”. Nu ordnar hon en stor singelträff i kyrkan, för att fler singlar ska få en chans att träffas.

1 av 2

Hon har alltid något på gång, Cilla Eriksson. Dagen har tidigare berättat om hennes cykelprojekt Ride of faith, där hon cyklat runt hela USA för att samla in pengar för trafficking-offer.

Men Cilla är driftig även på det privata planet. I höstas såg vi henne i serien ”Tro, hopp och kärlek”, där hon sökte kärleken inför hela svenska folket.

– Det är ju svårt att hitta en kristen partner att jag tänkte att jag får väl testa det också.

I programmet dejtade Cilla pastorn Filip. Men varken hon eller hennes två rivaler Lidia och Stina, som också dejtade Filip, fann kärleken i tv. Efter serien har tjejerna hållit kontakten. De har delat erfarenheterna och känslorna kring att vara med i programmet, men också pratat mer om hur svårt det kan vara att träffa någon med samma tro.

Samtalen har lett fram till en idé. I vår bjuder de in alla kristna singlar som vill till en stor träff i Lugnetkyrkan i Falun, där Cilla tidigare varit anställd.

–  Kristna singlar behöver hjälp att träffas. Inte ens jag, som har ett jobb där jag reser runt i massor av kyrkor och möter massor av folk, har kunnat träffa någon. Hur svårt ska det då inte vara för andra som har ett vanligt jobb?

Läs också: Här är de nya pastorerna i Tro, hopp och kärlek 2017

För Cillas egen del började jakten på en kristen partner för fyra år sedan, då hon blev frälst.

– Tron förändrade så mycket i mitt liv, och tog stor plats i mig. Jag har alltid tänkt att jag verkligen vill ha någon att dela livet med, men när jag blev kristen blev det svårt att tänka sig att leva med någon som inte skulle förstå den här delen av mig.

Innan Cilla blev kristen hade hon varit singel i ett par år och dejtat en del, men nu kändes det plötsligt mycket svårare.

– Det var som att marknaden med potentiella partners minskade med 95 procent. Här i Falun till exempel, finns massor av trevliga idrottskillar utanför kyrkan. Men i kyrkan finns det bara 20-åriga singlar, eller frånskilda 45 åringar som redan har barn.

Cilla poängterar att det inte är något fel på de killar som finns, men hennes livssituation har varit annorlunda. Hon är 32 år gammal och har inga barn. Dessutom, tror hon, var det extra svårt eftersom hon inte riktigt är stöpt i den frikyrkliga mallen.

– Jag är en väldigt självständig person, men i frikyrkan ska man vara mer ödmjuk, verkar det som. Ibland har det känts som om jag skrämmer bort en del frikyrkliga killar. Som om de hellre vill ha någon som de kan ta hand om.

Nu har dock Cilla fått beviset på att detta inte gäller alla kristna killar.

I slutet av förra året hade hon egentligen gett upp drömmen om att träffa en kristen partner.

– Jag tänkte att nu får jag hitta någon utanför kyrkan. Jag vill ju inte leva ensam resten av livet.

Sedan bestämde hon sig ändå för att ge sökandet efter en kristen kille en sista chans. Hon gav sig ut på nätet och letade. Något hon tidigare inte velat göra:

–  Jag hade uppfattningen att det bara är blyga personer som nätdejtar. Personer som inte vågar ta kontakt med folk i det verkliga livet. Men så är det ju inte riktigt. Tydligen.

Efter en annons på sajten Kristen dejt träffade Cilla Magnus från Örebro. Nu är de ett par.

– Det känns jättebra, säger hon.

Trots hennes nya situation känner hon stort engagemang för andra singlar och planeringen för eventet i Lugnetkyrkan är nu i full gång. I veckan ska hon träffa de andra tjejerna från TV-serien och spåna vidare. Redan nu har Cilla massor av idéer för hur de ska skapa en kväll med goda förutsättningar för människor att träffa en partner.

– Stämningen är viktig. Det gäller att försöka få det så avslappnat och mysigt som möjligt. Jag tror på mycket levande ljus och dämpad belysning.

Kvällen kommer att börja med en föreläsning där man behandlar frågor som "finns den rätta?", och "hur dejtar man som kristen". Sedan kommer man att anordna en speed-date, där man får prata med någon i trettio sekunder. Sedan byter man.

– Man hinner massor på trettio sekunder, om man ställer öppna frågor, säger Cilla. Min favoritfråga är ”Vem är du?”. Då kan personen välja vad den vill prata om och visar vad som är viktigt för just den. Det är mycket bättre än att till exempel fråga ”Pluggar du?”.

Under kvällen kommer Cilla, Lidia och Stina dela med sig av sina erfarenheter av att ha dejtat i TV. Det kommer också att bli middag och lovsång och bön.

– Jag hoppas att det blir många som kommer. Sen hoppas man så klart att folk ska träffa någon som de kan hålla kontakten med efteråt.

Malin Aronsson

Malin Aronsson är redaktör för Dagens relationsmaterial med reportage, intervjuer samt frågespalt till Dagens relationsexperter.

Fler artiklar