”Isen är vacker och viktig”

Hur fort smälter isen och vilka konsekvenser får det för oss i framtiden? Det är frågor som oceanografen Elin Darelius Chiche försöker besvara. Hon har nyligen kommit hem efter en två månader lång expedition till Antarktis.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Efter att ha tillbringat åtta veckor ombord på en koreansk isbrytare har Elin Darelius Chiche vant sig vid att marken gungar under hennes fötter.

Farvattnen på breddgraderna runt Antarktis är omvittnat fruktade och på väg söderut passerar man genom det som brukar kallas ”the roaring fourties” , ”the furious fifties” och ”the screaming sixties” (rytande rasande och skrikande breddgraderna). Det är inte för inte som passagen fått de namnen.

– På de här breddgraderna blåser det nästan alltid kraftiga vindar från väst och det finns inte så mycket land eller bergskedjor i vägen som hindrar luftströmmen. Man brukar bli rejält sjösjuk, berättar Elin.

Sedan ett par veckor är hon tillbaka på fast mark, hemma i norska Bergen, där hon lever med sin franske man Fabien och deras döttrar, Sara och Lea.

Att vara borta från familjen under två månader var påfrestande, inte minst eftersom möjligheterna att hålla kontakt med varandra var mycket begränsade.

Men Elin Darelius Chiche visste vad hon gav sig in i. Hon har besökt Antarktis två gånger tidigare.

– Det är förstås en stor upplevelse­ att få vara med om detta, säger Elin som gillar äventyr.

Som oceanograf arbetar Elin med havet och undersöker bland annat dess strömmar och hur salthalten och temperaturen förändras.

Hennes uppdrag i expeditionen till Amundsenhavet, var att sätta ut avancerade instrument i havet och på isen, för att mäta hur vattnet strömmar och på vilket sätt det hänger ihop med hur snabbt isen smälter.

Elin poängterar att det är skillnad på havsis och inlandsis och att orosmomenten vid sydpolen och nordpolen skiljer sig något åt.

– Vid Antarktis är det inlandsisen som oroar oss. När den smälter så stiger havet. En del forskare menar att västra delen av Antarktis kan komma att kollapsa. Då skulle havsnivån stiga med tre meter, säger Elin som under veckorna ombord på isbrytaren kunde betrakta enorma isberg från sitt lilla hyttfönster.

Vid några tillfällen fick hon och de andra forskarna möjligheten att ge sig ut på promenad på isen, då fartygets kapten lade ankar vid ett isflak.

– Isen är vacker och viktig, säger hon med eftertryck.

– Den har stor betydelse för djurlivet – allt från stora sälar till pyttesmå alger bor på eller i den – och för vattnet under. Isen isolerar havet från den kalla atmosfären och den skiljer vatten från salt och skapar nya vattenmassor. Isen är också viktig för klimatet, eftersom den vita isen reflekterar strålningen och energin från solen medan det mörka havet absorberar den.

Att genom sin forskning kunna få vara med och göra skillnad tycker hon förstås känns bra.

– Klimatet är en av de viktigaste frågorna som vi måste ta ställning till – för att våra barn och barnbarn ska kunna leva och bo på vår vackra planet. Klimatförändringar handlar inte bara om att det blir en grad eller två varmare – klimatet påverkar grundmuren som vår civilisation står på.

– Förändringar i nederbörd och temperatur kan ge dramatiska konsekvenser för tillgång på mat och vatten. Havsnivåstigning kan komma att lägga stora, i dag tättbefolkade områden under vatten. Följden blir oundvikligen konflikter och stora mängder klimatflyktingar.

– Vi måste göra något nu för att om möjligt stoppa det som sker och för att minska konsekvenserna. Därför är klimatforskning viktig. Min forskning är en liten bit i ett stort pussel, säger Elin Darelius Chiche.

Therése Alhult

Fakta:

Elin Darelius Chiche

Ålder: 39 år.

Familj: Gift med Fabien, 44, döttrarna Sara, 7 och Lea, 5 år

Gör: Oceanograf.

Bor: I Bergen, Norge men kommer ursprungligen från Halmstad.

Intressen: ”Jag älskar friluftsliv och att åka skidor. En ledig dag tar jag helst med mig familjen till sommarstugan och går på tur.”

Borde kristna värna mer om miljön?

Borde kristna värna mer om miljön?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster