Israels ambassadör: Önskar fred helst av allt

Nu fyller världens enda judiska stat 70 år. Trots en fientligt inställd omgivning blev landet snabbt en ekonomisk framgångssaga och är i dag ett nav för vetenskap, företagande och kultur. Och om 70 år har man också fred, tror och hoppas Israels ambassadör Ilan Ben-Dov.
– Jag är hoppfull inför framtiden. Israelerna vill ha fred, säger han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Dagen innan Ilan Ben-Dov besöker Dagen har Israels 70-årsdag firats med pompa och ståt i Berwaldhallen i Stockholm. Statsminister Stefan Löfven talade under kvällen, något som gladde Ilan Ben-Dov.

Relationerna mellan Israel och Sverige har inte varit särskilt goda under senare år, och därför var Löfvens deltagande en positiv signal. Men mer behöver göras för att reparera den skada som är skedd, menar ambassadören.

– Den svenska policyn gentemot Israel är väldigt ensidig. Sverige är mycket mer pro-palestinskt. Vi behöver få se ett tydligt tecken på förändring från svensk sida, säger han medan vi slår oss ned i Dagens tv-studio för samtal, kaffedrickande och fotografering.

Med sig har ambassadören två säkerhetsvakter. Det är ett sorgligt faktum att den israeliska ambassaden och dess medarbetare behöver förstärkt säkerhetsskydd, både i Sverige och i andra länder. Ambassadörens presschef frågar vant om vakterna också kan få kaffe. Det kan de.

Från Abram till nutid - se grafik i större version

 

Staten Israel utropades 1948, i maj – men 70-årsfirandet i Israel är till största delen redan avklarat. Det skedde redan i april.

– Det har en väldigt enkel förklaring. Vi firar enligt den judiska kalendern, säger ambassadören och viftar snabbt och leende bort min ursäkt om att vi också i Sverige ju borde ha följt den judiska kalendern för firandet.

– Allt firande är bra. Om det sker i april eller maj spelar ingen roll, säger han.

Läs också: Joakim Lundgren: Kristet Israelstöd ingen självklarhet från starten

 

Och Israel har mycket att fira. Trots ett omedelbart avståndstagande från intilliggande länder och flera krig och attacker som vi kunnat läsa om i en medierapportering som ofta fokuserat just på konflikterna, har landet blomstrat ekonomiskt och kunnat utveckla Mellanösterns enda fungerande demokrati. Man har fått öknen att blomma, man har utvecklat vetenskap och teknologi så att Israel i dag är världsledande inom flera områden, och landet är ett nav för innovation.

– Vi brukar kallas en "nation av start-ups". Vi har störst antal start-up-företag i världen, räknat per capita, berättar Ben-Dov.

Vad ligger då bakom landets exceptionella utveckling? Finns det några ”framgångsfaktorer”?

– Jag skulle säga att det är mänskligt kapital som fört oss framåt. Vi har i stort sett inga naturtillgångar, ingen olja att bli rika på. Men vi har ”brain power” (hjärnkraft), svarar ambassadören. Jag brukar tala om vårt ekosystem, en kombination av bra universitet och en anda av företagande plus en anda av innovation.

Elever ställer frågor

Vi pratar en stund om hur man åstadkommer just hjärnkraft, och jag undrar om det finns något i judiska utbildningssystemet som främjar innovation och forskning.

– Ja, jag tror det. I ett av de länder där jag arbetade fick jag höra att i många länder säger man till barnet som kommer hem från skolan: Vad frågade läraren dig i dag? Men i Israel säger man: Vad frågade du läraren i dag?

– Vi har en kultur av att alltid ställa frågor, aldrig ta något för givet. Det är en del av den judiska kulturen.

När det gäller innovation och företagande har Sverige och Israel mycket gemensamt, säger ambassadören.

– Här kan vi lära av varandra. För uppfinningar är egentligen inte ett område där man tävlar, utan man inspireras av varandra, säger han.

Han nämner också ett annat område där Sverige och Israel har mycket gemensamt: viljan att finnas med på den internationella kartan när det handlar om katastrofhjälp och med olika typer av utvecklingsprojekt för länder i behov av hjälp.

– Det är inte så välkänt, och vårt utvecklingsprogram är inte lika stort som ert SIDA. Men vi har ett litet men mycket effektivt hjälpprogram, som startades strax efter Israels födelse 1948. Vi är specialiserade på jordbruk, och i Afrika är vi en viktig aktör.

När det gäller utrikespolitik hamnar Israel annars ofta i skottgluggen, och många har starka känslor för eller emot landet och/eller dess politik.

Är det jobbigt att vara ambassadör för ett land som väcker så starka känslor?

– Ja, det är klart att det är tufft ibland. Särskilt i Sverige – ett av de allra svåraste länderna i Europa för en israelisk ambassadör, om inte det allra svåraste, säger Ilan Ben-Dov.

Men han är ändå positiv inför framtiden. Mycket sker just nu i Mellanöstern, och han tror att den unga generationen svenskar kommer att ha en annan syn på Israel än tidigare generationer.

– Tidigare har många varit uppvuxna med en negativ, ibland nästan en hatisk, syn på Israel. Man skyllde allt ont som hände i världen, eller åtminstone det som hände i Mellanöstern, på Israel. Ofta har man inte ens haft kunskap om området.

Läs också: Analys: Få kristna i Sverige stödde Israel från starten
 

Det som sker i dag är att allt fler ser att de stora konfliktlinjerna i Mellanöstern inte har något alls med Israel att göra, säger han och nämner som exempel Syrien, Jemen och Irak.

Samtidigt finns också grannländer som Iran, som inte accepterar Israel och som förvägrar landet rätten att ens finnas till.

– Vi har fina fredsavtal med Jordanien och med Egypten. Vi hoppas och tror att andra stater kommer att inse att vi inte kommer att försvinna, att de accepterar vår närvaro och inte hotar oss.

Vad hoppas du på för de kommande 70 åren?

– Jag ska svara på det genom att berätta om min familj. Jag är far till tre barn. När jag själv föddes sa mina föräldrar att de hoppades att när jag fyllde 18 skulle jag inte behöva göra lumpen, för då skulle det vara fred. När mina barn föddes sa jag samma sak. Men av mina tre barn är ett fortfarande inom militären.

– Så om du frågar vilken israel som helst, så får du svaret att man helst av allt önskar fred. Det är min personliga önskan, och jag vet att alla israeler bär samma önskan. Men för att dansa tango behöver man vara två.

– Jag tror ändå att i långa loppet kommer länderna runt Israel förstå att man tjänar mer på fred med Israel. Jag är optimistisk. Men samtidigt vet vi att vi måste vara starka och försvara vår rätt att finnas – för vi är den enda judiska staten i världen, säger han.

Ilan Ben-Dov om:

Tvåstatslösningen:

– Ja, den är fortfarande önskvärd. Men det viktigaste från vår synvinkel är att om vi skapar två stater så får Israel inte leva under ett hot.

Svenska kyrkan och Israel:

– Vi är mycket oroade över Svenska kyrkans attityd mot Israel. Jag har läst vissa dokument som sprids i Svenska kyrkan som är mycket fientliga gentemot Israel, ibland på gränsen till antisemitiska. Jag säger inte det lättvindigt. Det är helt okej att vara kritisk, men här handlar det om något annat. De måste ändra sin inställning.

Kritik mot israelisk politik:

– Det är legitimt att kritisera Israel. Vi har en diskussion inom landet också. Vi är en demokrati. Det som är oroande är när man inte ens vill tala med oss.

Vad man bör se om man turistar i Israel:

– Allt! Det som är unikt med Israel är att det finns en uråldrig historia, och samtidigt är landet supermodernt, kosmopolitiskt och öppet. Turismen från Sverige ökade med 30 procent förra året, men vi tar gärna emot ännu fler.