Joachim Hånberg sålde allt och började om i Kanada

Tyngd av alkoholmissbruk och depression gav Joachim Hånberg efter för föräldrarnas tjat och gick på ett kristet kvällsmöte.
Där hände något som fick honom att sälja allt han ägde och följa en man till Kanada.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Joachim sitter längst bak på en träbänk och lyssnar motvilligt på det som sägs från scenen. Egentligen vill han inte ens vara där. Men eftersom mamma tjatat så många gånger gav han med sig och gick dit. Egentligen skulle han inte ens kommit till lägret. Sport for Life är ju ett hockeyläger för barn och ungdomar, och Joachim var redan 22.

Men något hade fått honom att ta bilen från Uppsala, mitt i natten, och köra 60 mil till de småländska skogarna för att söka upp lägret. Detta något var minnet av mammans röst som bönade och bad att han skulle komma. Föräldrarna var ledare på lägret och kände starkt att detta var viktigt för Joachim.

Jamie från Kanada är kvällens speciella gästtalare. Det enda Joachim uppfattar om Jamie är att han arbetar för något som kallas HMI (Hockey Ministries International) och att han missionerar bland hockeylag i Kanada. Jamie berättar om en ung man som hade allt, men saknade tron och glädjen i livet. När mannen var med om en olycka fick han möta Jesus. Han blev då ännu mer framgångsrik men hittade framförallt meningen med livet, vilket förändrade hans liv totalt.

Berättelsen känns kliché, men samtidigt blir Joachim väldigt tagen av det han hör.

Plötsligt händer något. Det är som att en röst inom Joachim uppmanar honom att följa Jamie till Kanada. Först slår han bort tanken. Han måste blivit galen, tänker han. Men rösten växer sig starkare.

Till slut bestämmer sig Joachim för att söka upp Jamie. Men det visar sig att Jamie redan lämnat lägergården. Joachim blir extremt besviken men förstår inte sina egna känslor. Egentligen ville han ju inte prata med främlingen där framme. Ändå lämnar han i sin besvikelse lägret samma natt.

Några dagar senare får Joachim ett oväntat telefonsamtal från sin pappa, Pelle Hånberg. Han har fått tag i ett telefonnummer där Joachim skulle kunna nå Jamie som precis är på väg att lämna Sverige. Pelle uppmanar Joachim att ringa och berätta vad som hände under mötet. Joachim vet inte vad han ska göra. Borde han ringa – eller skulle det verka dumt?

Joachim Hånberg växte upp i en stor familj. Han är själv nummer tre av sju bröder. Joachims pappa Pelle Hånberg är känd hockeyspelare och tränare för flera lag i Sverige och Europa.

På grund av Pelles arbete har familjen flyttat mycket. Joachim har flyttat 27 gånger i sitt liv och har svårt att säga varifrån han kommer.

– Uppsala är där vi har bott mest och där jag har flest vänner. Jag växte upp inom Livets ord, berättar Joachim.

Fram till sjätte klass gick han i Livets ords grundskola, var engagerad i barnverksamhet på lördagarna och på söndagarna följde han sina föräldrar till gudstjänsten. Joachim pratade ofta med sina föräldrar om Gud och redan som barn tog han sin tro på stort allvar.

– Fram tills jag var 13 år gjorde jag inga dumheter. Men när vi flyttade till Italien blev det lite annorlunda, säger han.

Joachim hade sett fram emot äventyret att bo utomlands. Han fick chans att spela hockey med flera av dagens stora hockeystjärnor i Italien och fick många nya vänner som inte nödvändigtvis hade samma världsbild som han själv.

– Två år i Italien var bra. Jag började växa upp och fick se något annat. Men när vi flyttade tillbaka till Sverige, då till i Sunne i Värmland, hamnade jag med helt fel grabbar. Jag började göra mycket dåliga saker och blev expert på att ljuga för mina föräldrar.

Redan som 15-åring drack Joachim väldigt mycket. När de så småningom flyttade tillbaka till Uppsala eskalerade festlivet. Ibland tog han även droger, men alkoholen var hans största bekymmer.

– Bara festandet i sig var en drog. Det ledde till ett liv där jag gång på gång däckade och inte kom ihåg vad jag gjort. Jag sa till min mamma att jag hade tron kvar, men den försvinner när man håller på så där. Man lever i alla fall inte därefter.

Julafton 2012 blev Joachim dumpad av sin flickvän. De hade haft ett förhållande under flera år och Joachim tog det väldigt hårt.

Han var nu 22 år, arbetade som framgångsrik försäljare på Eniro och försökte samtidigt spela hockey. Men livsstilen med supande flera gånger i veckan gick ut över både träningen, jobbet och kroppen.

Joachim har diabetes och alkoholmängden i kombination med sjukdomen gjorde att han inte kunde gå upp i vikt utan var sjukligt smal.

Joachim gick in i en depression. För att dämpa smärtan drack han ännu mer.

– Vid två tillfällen blev jag kallad alkoholist. En gång av min mamma och en gång av en kompis som själv drack väldigt mycket. Det var min absoluta botten. Kompisarna började bli chockade över all alkohol jag tog med mig till förfesterna.

Sommaren 2013 hatade Joachim sin egen vardag. Han hade bara en vecka kvar på semestern och värjde sig för att gå tillbaka till jobbet. Visserligen var lönen bra och han hade fin lägenhet och lyxig BMW. Men inget fick honom att känna lycka. Så vad hade han att förlora?

Till slut åkte Joachim ändå på det där hockeylägret, satt på träbänken och hörde Jamie berätta en historia som liknade hans eget liv. Några dagar senare stod Joachim med en papperslapp med telefonnumret till en okänd person i sin hand. Efter två minuter och ett djupt andetag tog Joachim sitt beslut.

– På dålig engelska berättade jag att jag suttit på kvällsmötet på Sport for Life och att någonting sagt till mig att följa honom, säger Joachim.

Jamie, som aldrig gör något förhastat, svarade bara ”Det låter bra, vi kan mejla varandra”. Försäljaren i Joachim sa att han borde ge upp tanken, men hjärtat sa något annat.

Direkt efter samtalet ringde han upp sin chef och sa upp sig från jobbet. Han kontaktade genast en mäklare, sålde sin lägenhet och gjorde sig av med alla möbler.

– Jag vet fortfarande inte hur jag vågade. Det var väl där tron växte fram – fast jag inte ens levde som en troende då.

Efter bara ett par veckor stod Joachim utan arbete och utan bostad. Det dröjde ytterligare flera veckor innan han fick svar från Jamie att han var välkommen till Kanada.

Strax innan Jamie besökt Sverige hade han upplevt att Gud sagt åt honom att bli mentor för någon som kunde hjälpa honom i hans arbete. Det skulle vara en person som kunde stå för sina egna kostnader men ge av sin tid till mission inom hockeyvärlden. En vecka senare ringde Joachim.

När Joachim kom till Kanada förändrades hans liv totalt. Jamie arbetar som kaplan bland några av världens bästa junior-hockeylag. Efter träningarna kan ungdomarna träffa Jamie som gärna delar sitt liv och sin tro med dem. Joachim fick följa med och själv berätta sitt vittnesbörd för flera av hockeylagen.

Han fick även studera Bibeln och lärde sig sluta ljuga. Problemet med alkoholen försvann så fort han kom till Kanada.

Under ett halvår fungerade Jamie som mentor åt Joachim. Därefter började Joachim på ett kristet bibelcollege med ett eget hockeylag i Kanada. Där träffade han även sin fru.

– Två saker var väldigt avgörande för mig. Jag hade människor runt mig som var ärliga och sa att jag hade problem med alkoholen. Det gjorde ont att höra, men det var viktigt. Sedan hade jag familj och vänner som inte gav upp, även om jag tackade nej till hjälp tusen gånger och tyckte att de var tjatiga.

– Gud kan använda människor för att leda någon i rätt riktning. Jag fick en andra chans. Jag fick chansen att åka över Atlanten och helt vända om mitt liv.

Fakta:

Joachim Hånberg

Joachim Hånberg är i dag 27 år gammal. Han har det senaste året tagit­ ett uppehåll i hockeyspelandet, men har annars spelar hockey hela sitt liv. Han har spelat i Collegeliga i Kanada­ och med division­ två motstånd i Sverige.

Joachim är son till hockeytränaren Per Pelle Hånberg som under nästa säsong signerat som huvudtränare i schweiziska SC Langenthal. Han har tidigare tränat flera svenska lag och två italienska.   

Joachim har under många år arbetat inom säljbranschen. Under 2016 till juni 2017 arbetade Joachim även som annonssäljare på tidningen Dagen. I dag bor han i Kanada tillsammans med sin fru Kaitlyn som i september väntar deras första barn.

Han är uppvuxen i en kristen storfamilj på totalt sju bröder. Familjen var under många år medlemmar i Livets ord i Uppsala.

Debatt