Johan Åsgärde: Utan Jesus hade jag nog inte levt i dag

I stort sett hela sitt vuxna liv har Johan Åsgärde kämpat med depression, utmattning, melankoli och missmod. Men i maj förra året tog livet en dramatisk vändning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Johan Åsgärde är låtskrivare och producent bakom många artister runt om i världen. Han har också skrivit en lång rad lovsånger som sjungits både i Sverige och internationellt. Många skulle säkert beskriva honom som en konstnärssjäl. I perioder drabbad av svårmod, apati och tungsinne. Och den här brottningskampen inom honom har tätnat med tiden.

– Jag har känt det som att jag burit runt på en stor ryggsäck som har hindrat mig att leva mitt liv och löpa mitt lopp fullt ut. De sista åren har jag varit så djupt deprimerad att jag ärligt talat inte tror att jag hade levt utan Jesus. Jag har levt med honom, men ändå varit som en våg på havet som har kastats hit och dit, berättar Johan.

– Jag har fått råd, hjälp och redskap av så många människor som vill mig väl. Jag har fått mediciner, samtalsterapi och läst kognitiv terapi. Alla bra saker som bitvis fått mig att må lite bättre, men så har bakslagen kommit igen, berättar Johan.

Han har levt med en blandning av hopplöshet och resignation. Inte på det sättet att han känt sig ensam eller utlämnad, Johan har alltid vetat att Jesus varit där.

– Han har verkligen varit mitt allt. Men känslan av mörker och oro har i perioder ändå varit så kompakt.

Så i maj förra året skedde en dramatisk förändring. Johan kom till en punkt där han åter igen kraschade totalt. Kroppen la av helt och han fick kämpa bara för att andas. Det var där på botten, vid slutet av honom själv som vändningen kom.

– Jag var beredd att ge upp, kände att jag inte hade något kvar att förlora.

Då plötsligt landade orden ”Kristus i mig – härlighetens hopp” i Johan på ett helt nytt sätt. Han upplevde hur den Helige Ande ledde honom till passage efter passage i Bibeln som undervisade om innebörden av att Jesus bor i oss. En helt ny förståelse började växa inom Johan. Han som varit kristen så länge hade ändå inte förstått – på riktigt – att han var Guds barn. Vad det verkligen innebär.

– Gud är min far! Jag är hans son, en ny skapelse! Jag blev född på nytt när Gud kom in i mitt liv. Om det verkligen stämmer, då kan jag inte längre definiera mig själv utifrån min känsla eller utifrån vad livet gör med mig. Jag är inte den jag trodde att jag var, den här melankoliska och deprimerade Johan. Jag är barn till Gud, skapad i likhet med Honom. Han har älskat mig och ville mig långt innan jag blev till. Han har visat vem jag är. Sanningen om mig finns i Honom.

Insikten gjorde inte att känslorna försvann omedelbart, men det kom en ny vändning.

– Varje gång känslorna började plåga mig kunde jag bekänna sanningen om vem jag är i Gud, och till slut insåg själen det som anden redan visste. Från den punkten har det bara fortsatt, säger Johan.

Bilden av vetekornet som måste falla i jorden och dö för att skapa nytt liv illustrerar det Johan har upplevt i sitt eget liv. Först när han nådde botten kunde något nytt börja spira.

– Tidigare hade själens liv dikterat hela min tillvaro. Min själ var van vid att vara frustrerad, misströsta och känna hopplöshet. Men i dag kan min själ jubla i det som anden ser, säger Johan.

Det var, säger han, som om ett kors restes i hans liv, och inget är detsamma sedan dess.

Har det här förändrat ditt sätt att skriva musik?

– Ja, det har det. Det väsentliga är att jag har en helt annan vila i dag, säger Johan.

Tidigare kände han mycket frustration kring arbete, resultat och respons.

– Den stora förändringen i dag är att jag upplever att jag gör det Gud säger att jag ska göra, och därför kan jag vara tillfredsställd. Om responsen från människor uteblir påverkar det mig inte på samma sätt. Och det i sin tur har gjort mig mer frigjord i min kreativitet. Jag känner att jag har närmat mig mer av min genuina konstnärlighet, säger Johan.

Läs också: Anna Stadling sjunger om ljuset i sprickorna efter cancerbehandlingen
 

I dag jobbar han mycket mot USA som förlagd låtskrivare hos skivbolaget BMG där han skriver pop. På lördag är han dessutom aktuell i Melodifestivalen som en av låtskrivarna bakom låten ”Songburning”, som framförs av Mimi Werner.

Med tiden har dock Johans fokus ¨allt mer kommit att riktas mot att skriva låtar som uttrycker hans tro och liv i Gud.

– Jag behöver ingen marknad eller inbokade sessions med andra låtskrivare för att skriva om hur fantastisk Jesus är. Jag skriver för att mitt hjärta är fullt av vad Han har gjort för mig. Ingen genre eller sammanhang begränsar, säger Johan.

Genom ett delat förlagsavtal mellan BMG och David Media skriver och producerar Johan lovsångsmusik, bland annat sången ”We say yes” som i original skrevs av Johan i samarbete med några andra internationella låtskrivare och som han nu översatt till svenska tillsammans med Ingalill Vaim. ”Jag säger ja” finns med på den allra senaste utgåvan i lovsångsserien Davids Hjärta. Och sången handlar på sätt och vis om Johans resa det senaste året, även om den skrevs innan händelsen i maj.

– Många känner sig tyngda och otillräckliga, man kämpar med skam och skuld, allt det som Jesus egentligen gjort oss fria ifrån. Vi identifierar oss som syndare som aldrig räcker till, men Jesus har omdefinierat oss en gång för alla när vi gett vårt liv till honom, säger Johan.

– Därför ska vi inte hålla kvar i något av det gamla. Om Gud har sagt att jag är en ny skapelse så är det min nya identitet, och den identiteten är det jag lever ifrån i dag, säger Johan.

Att hjälpa andra att förstå sin identitet i Jesus, vad det verkligen innebär att vara Guds son eller dotter, är Johans största längtan just nu. Ett steg på vägen är den nya musikaliska plattform som Johan lagt grunden till – Noise Village. Ett samarbetsprojekt med flera av Johans låtskrivarvänner i USA som redan har släppt ett par låtar på Spotify och den egna YouTube-kanalen och som planerar att släppa en EP under våren.

– Noise Village är ett uttryck för tro, liv, gemenskap och identitet i Jesus. Noise Village kommer även att bjuda in till samlingar där vi tillber tillsammans och uppmuntrar varandra. Alla av oss har någonting att ge och jag hoppas att Noise Village ska bli ett redskap för att kunna betjäna och uppmuntra varandra, säger Johan Åsgärde.

Johan Åsgärde

Ålder: 37 år.

Bor: I Örebro.

Familj: Min fru Nena och barnen Elsa, Bror och Petrus.

Sysslar med: Egenföretagare, låtskrivare och producent. Är förlagd hos skivbolaget BMG och skriver sekulär pop men har också ett delat förlagsavtal mellan BMG och David Media för lovsångsmusiken.

Aktuell: Med nyskriven lovsångsmusik på senaste utgåvan från Davids Hjärta. Medverkar också i Melodifestivalen nu på lördag som en av låtskrivarna bakom Mimi Werners bidrag ”Songburning”.