Johan Ernfors och Elisabeth Byström prylbantar i julhandeln

Julhandeln pågår för fullt och lär liksom varje år sätta nya rekord. Mer jul – mer prylar! Eller kan man göra precis tvärtom, som Johan och Elisabeth, och börja prylbanta?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

I början av 2013 rann deras bägare över. Båda hade studerat klart och jobbat ett par år. Glädjen över karriärmöjligheter hade börjat lägga sig. Johan Ernfors och Elisabeth Byström hade också precis flyttat ihop i en större lägenhet som fullständigt svämmade över av deras gemensamma bohag. Fixa ett större boende för att få plats med allt? Nej det kändes varken logiskt eller lockande för paret.

– Vi hade nyligen rensat ut ett dödsbo där vi såg hur egendom brutalt såldes, skänktes och slängdes. I den processen insåg vi båda att det är upplevelser, relationer och att spendera tid med dem du älskar medan de fortfarande är i livet som är det allra viktigaste, säger Johan.

Paret hade också varit på resa i Asien i två månader med bara varsin ryggsäck och sett hur lyckliga och närvarande många människor och familjer som de träffade längs vägen var – trots att de enligt västerländska mått mätt levde fattigt.

Läs mer: Våga prioritera gemenskapen före prylarna

 

Så nej, det blev ingen större lägenhet. Däremot startade Johan och Elisabeth en blogg, www.minimalisterna.se, där de berättar om sin resa mot bättre fokus och mer harmoni i vardagen. Hemligheten är minimalism.

– Kort sagt handlar det om att så långt som det är möjligt eliminera allt som är lågprioriterat eller onödigt för att göra plats för och fokusera på det som är högprioriterat och meningsfullt för dig, säger Elisabeth.

Man kan bli minimalist på många områden genom att prioritera bland åtaganden, intressen, relationer och utgifter. Och så var det då det där området som kanske framträder extra tydligt när julhandeln dragit igång på allvar. Prylarna. Det absolut bästa sättet att komma igång med sin minimalistiska­ resa, menar Johan och Elisabeth, är att börja prylbanta.

– Ett överflöd av prylar tar din tid, fokus och energi i anspråk. Det gör att livet kan kännas stressigt och fattigt även om du har det bra ställt materiellt och ekonomiskt. Därför behöver vi eliminera barlasten, säger Johan.

Varför har vi så svårt att göra oss av med saker?

– Ofta handlar det om känslor och nostalgi, och då är det generella tipset att inse att minnet och känslorna inte sitter i prylarna utan i ditt huvud. Behöver du hjälp att minnas fungerar ett foto ofta precis lika bra, oavsett om det är fysiskt eller digitalt, säger Elisabeth.

De flesta av oss äger prylar i en omfattning som vida överträffar vad vi faktiskt behöver. Ändå trånar vi efter mer. Vad är det som får oss att shoppa fast vi redan har allt?

– I grund och botten är vi människor jägare och samlare. Jaktinstinkten gör att många njuter mer av att leta efter bra lösningar och undersöka olika varianter än att faktiskt äga och använda det vi har köpt, säger Johan.

Samma instinkt, menar ­Johan, gör att vi gärna köper rea­prylar eller faller för ”köp 3 betala för 2-lösningar”, alternativt ”köp den här kastrullen och få ett grytunderlägg på köpet” (troligtvis en utgående modell som butiken ändå vill göra sig av med). Vi tycker om känslan av att göra en bra deal.

– Samlarinstinkten å sin sida gör att många njuter av och känner trygghet i att få ihop det perfekta kittet eller samlingen, till exempel en noggrant utvald garderob, verktygsuppsättning eller boksamling, säger Elisabeth.

I praktiken innebär det att hjärnan lurar oss. Shopping idag styrs sällan av verkliga behov.

– Det har blivit en form av tidsfördriv, terapi och hobbyverksamhet. Har du tråkigt eller känner dig understimulerad är shopping en effektiv men kortsiktig lösning. Känner du dig nedstämd eller orolig är shopping en snabb men temporär fix, säger Elisabeth.

Att prylar kostar pengar vet vi, men att det faktiskt också finns en kostnad i form av tid tänker vi sällan på. Lägg ihop tiden det tar att shoppa med tiden du behöver lägga på att organisera, leta efter, städa undan, plocka, reparera eller rensa prylen så drar det plötsligt iväg. Dessutom betalar vi ofta för vårt överflöd av prylar i mental energi, menar Johan och Elisabeth.

– Våra prylar stjäl energi och fokus som vi skulle lägga på högre värderade aktiviteter.

Prylkonsumtionen gör också att kostnaden drar iväg på miljö­kontot.

– Kan du se dina barn och barnbarn i ögonen och säga att du kände till att vår tids konsumtionsvanor var en av de största anledningarna till klimatförändringarna, men att du ändå fortsatte att konsumera som om du inget visste? undrar Elisabeth.

Den svider. Men att se sina barn och barnbarn i ögonen och säga att ”du får inga julklappar i år eftersom jag vill ta mitt ansvar för miljöförstöringen” kan också svida en hel del.

Måste man skippa julklapparna under granen?

– Nej det måste man inte, men man kan låta bli att köpa prylar och fokusera på att lägga förbrukningsvaror eller upplevelsepresenter under granen. Upplevelsepresenter brukar även uppskattas av barn, till exempel inträde eller årskort på en sevärdhet, museum, eller biobiljetter, säger Elisabeth.

Källa: ”Prylbanta – Färre saker, större frihet” (Norstedts 2017) av Johan Ernfors och Elisabeth Byström.