Jonas Helgesson: Jag är älskad av Gud oavsett vad jag kan

Han säger bestämt att han inte är någon predikant. Men kanske skulle man kunna beskriva Jonas Helgesson som en handelsresande i livsmod. Tusen föredrag och snart fyra böcker har det blivit hittills.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Vi möts på Södra teatern i Stockholm, mellan två föredrag. Jonas Helgesson kommer exakt på utsatt tid. Han ger ett vaket intryck och börjar direkt att ställa frågor om vad intervjun ska handla om. Vi sätter oss i restaurangen och beställer varsin kaffe.

Jonas låter förstå att livet är hektiskt just nu.

– Dels håller jag på att skriva en bok, dels föreläser jag. Och så försöker jag att vara en bra pappa till två små barn, berättar han medan han tar en första klunk.

Han råkar spilla ut lite av innehållet och får en servett för att kunna torka. En medfödd cp-skada gör att Jonas rör sig lite ryckigt och att man ibland behöver anstränga sig lite för att höra vad han säger.

De spastiska rörelserna är en del av hans funktionsnedsättning, men också något han lärt sig leva med. Jonas är van vid att övervinna svårigheter, hela hans liv vittnar om det. Han säger skämtsamt att ordet diskriminering inte var uppfunnet när han växte upp och det var inte ovanligt att han som barn fick frågor som ”Är du cp, eller?” kastade efter sig.

– Att individen lyfts upp och får mycket mer plats är faktiskt en stor fördel med att leva i dag, säger han.

Självömkan är inte Jonas stil. Den som läst hans böcker eller hört hans föredrag vet att han ogillar när någon tycker synd om honom. Fast ibland kan det ge fördelar.

– Som liten fick jag ofta den sista biten av tårtan när vi hade kalas, för de vuxna tyckte synd om mig, berättar han med ett smil på läpparna.

– Jag vet inte om jag fått kämpa mer än andra. På vissa plan har jag kanske fått det, medger Jonas som satt i rullstol till 13 års ålder.

Då bestämde han sig för att inte bli sittande där i hela sitt liv.

Påhejad inte minst av sina kloka föräldrar Lena och Lars som ibland­ ”glömde” rullstolen hemma.

– De gav mig de utmaningar jag behövde. De visste att tänja lite på mina gränser och gjorde mig en tjänst genom det, säger han med värme i rösten.

Jonas är skicklig på att få fram det han vill ha sagt, även om han tar lite tid på sig. Inga onödiga utläggningar, utan rakt på sak svarar han på frågorna.

Ofta med glimten i ögat, humor är ett verktyg han gärna använder sig av, både privat och när han är ute och föreläser. Kanske är det en av förklaringarna till att han är så efterfrågad som föredragshållare.

– Jag har nog hållit tusen föredrag vid det här laget, säger Jonas som får inbjudningar från många olika håll, inte minst från församlingar och andra kyrkliga sammanhang.

– Det är fantastiskt. Jag har aldrig behövt fråga om jag får komma utan andra hör av sig till mig!

Sedan 2006 har Jonas arbetat med att hålla föredrag och skriva böcker och krönikor. Ofta med sitt eget liv i fokus.

Jonas växte upp med mamma och pappa och två äldre syskon. De var aktiva i en pingstförsamling utanför Göteborg och Jonas beskriver atmosfären där som kärleksfull och tillåtande.

– Det var aldrig något snack om att jag inte passade in. Jag har bara goda minnen därifrån, försäkrar han.

Själv beskriver Jonas sin gudstro som själva klangbotten i tillvaron.

– För mig handlar min kristna tro om att ha en existentiell botten. Att jag hela tiden har något att falla tillbaka på. Att jag är älskad av Gud oavsett vad jag kan eller inte kan.

En beundransvärd inställning som gett Jonas många fans runt om i Sverige.

För att förklara vad han menar använder han uttrycket nåd. Det har med Guds kärlek att göra.

– Man behöver inte vara perfekt för att passa in i Guds familj, säger Jonas.

Nu är det jul och Jonas har alltid gillat julen. Han beskriver det som en mysig tid på året då familjen samlas. Men den är också betydligt mycket mer än så, enligt Jonas.

– De senaste åren har julen fått en djupare betydelse för mig. Det handlar inte först och främst om vem som gör godast Janssons frestelse eller vem som får flest julklappar.

– Julen handlar om att Gud själv gav oss den största julklapp vi någonsin kan få, nämligen sin egen son, Jesus Kristus.

Har ni någon särskild jultradition?

– Nej, dit har vi inte hunnit än men hos mina svärföräldrar brukar vi hjälpas åt att ta fram julkrubban dagen innan julafton. Sedan läser svärfar julevangeliet. Det är en fin tradition.

– Kanske kan det bli en tradition hemma hos oss också, säger Jonas som är gift med Hanna och pappa till Ester, 3 år, och Albin, 1. Hans ögonstenar.

Brukar du själv läsa julevangeliet för din familj?

– Nej, jag är ingen predikant, säger Jonas med ett leende.

Vi pratar om vad familjen betyder. Mycket, visar det sig.

– Att bli pappa är nog det bästa ögonblicket i mitt liv. Det finns inte mycket som slår det, konstaterar han.

Livet som pappa berättar han om i sin kommande bok, som om Jonas får bestämma kommer att ha den lite ovanliga titeln ”Det är i alla fall tur att vi inte är döda”.

Det låter inte så upplyftande, men Jonas har en förklaring:

– Det var min dotter som plötsligt sa den kommentaren och jag tycker att det är tänkvärt för det handlar om tacksamhet. Och tacksamhet är en bra grundinställning i livet, säger Jonas som i övrigt inte vill avslöja så mycket vad boken kommer att handla om.

– Den snurrar i huvudet just nu, säger han och gör en rörelse med handen som för att förstärka det han sagt.

Under det dryga decennium som Jonas Helgesson befunnit sig i offentlighetens ljus har han hunnit skriva tre böcker. Dessutom gjorde han under ett par år en roll i succémusikalen ”Livet är en schlager”, där han spelade den cp-skadade killen David. Det var Jonas Gardell som regisserade musikalen och Jonas Helgesson brukar skämtsamt berätta att den regianvisning han ständigt fick var att han skulle spela ”mer cp”.

Den nya boken ges ut av förlaget Libris. Jonas konstaterar att boken som blir hans fjärde, knappast är hans sista.

Jonas Helgessons positiva livssyn smittar av sig hos dem som finns i hans närhet.

– Livet är värt att leva även om det ibland kan vara tufft. Min grundsyn är att livet är mer härligt än besvärligt, säger han och ger prov på sin inställning till livet.

– Det är en förmån att få leva. Ungefär som en julklapp, säger Jonas Helgesson medan han håller ett paket i famnen under fotograferingen som tar vid efter allt pratande.

Jonas Helgesson.

Ålder: 39 (född den 4 mars 1978).

Bor: I Malmö, uppväxt i Göteborg.

Yrke: föreläsare, skribent, ståuppkomiker och författare.

Familj: Hustrun Hanna och barnen Esther, 3 år, och Albin, 1 år.

Församling: United i Malmö.

Böcker: Grabben i kuvösen bredvid (2007), Ett CP-bra liv (2010), Etiketter ska man sätta på julklappar - inte på människor (2012). Håller på att skriva en ny bok som kommer i februari nästa år.

På scenen: Spelade cp-skadade David i ”Livet är en schlager” av Jonas Gardell, som spelades på Cirkus i Stockholm år 2014.

Böckerna som Jonas har gett ut:

 ”Grabben i kuvösen bredvid”.

 ”Ett CP-bra liv”.

 "Etiketter ska man sätta på julklappar, inte på människor”.

 ”Det är i alla fall tur att vi inte är döda” (kommer februari 2018).