Jonatan Alfvén tog hem titeln Årets förebild

Det var med god marginal som Jonatan Alfvén, från Love Nepal, röstades fram som Årets förebild av er läsare. – Det här var en helt perfekt start inför min kommande resa, säger Jonatan när Dagen möter honom, ett par timmar innan han reser tillbaka till Indien.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Han är klädd i en öppen vårjacka och jeansskjorta när Dagen möter honom i hemorten Märsta norr om Stockholm. Klädseln är inte anpassad för decembers isande vindar, snarare har Jonatan Alfvén valt plagg för att så smidigt som möjligt resa ner till Indiens 25-gradiga värme.

Ett par timmar efter intervjun ska han nämligen gå ombord på planet som ännu en gång bär honom ner till en av jordens mörkaste platser: bordellområden där unga flickor och pojkar säljs som sexslavar.

Men först hinner han ta emot det inramade diplomet, en blomsterkvast och ett par värmande grattiskramar eftersom han utsetts till Årets förebild 2016.

– Fantastiskt, vad roligt! Det var en fin uppmuntran inför min resa, en helt perfekt start, säger Jonatan när han får beskedet.

När han sen får höra att hela 71 procent av alla som röstade valde att lägga sin röst på honom och hans insatser blir han om möjligt ännu mer upprymd.

– O, tjena, fy vad kul! Så fint att folk blir berörda och att så många tar flickorna till sina hjärtan.

– Jag såg att artikeln i Dagen var delad runt 14 000 gånger på Facebook, vilket gör att det också blir opinion i frågan. Det här behövde jag!

För att vår utnämnde förebild inte ska frysa ihjäl på kuppen söker vi oss in på ett café i Märsta för att värma upp oss med en kopp kaffe. Samtidigt som Jonatan berättar var de 10 000 kronorna, som också ingår när man utses till Årets förebild, ska gå.

– De ska gå till att rädda fler flickor så klart, det kommer att bli så bra. Jag tror att nästa år kommer att bli ett år då vi räddar fler flickor än någonsin. Det är så många dörrar som har öppnats nu den senaste tiden och jag är oerhört laddad. Nu ska vi växla upp, det kommer att bli gasen i botten nästa år!

Men redan innan dess ska det hinna hända en hel del. Jonatan berättar entusiastiskt och med strålande ansikte om det julprogram som teamet från Sverige planerar att sätta upp på olika platser. Bland annat kommer de att hålla till mitt i ett av de stora bordellområdena. Där kommer att de dela ut matkassar, julklappar och förmedla hopp och ljus genom musik och drama.

Förra året var Carola Häggkvist med på julfirandet som familjen Alfvén och organisationen Love Nepal anordnade i Nepals fattiga byar. Carola sjöng och uppträdde för de kvinnor och barn som hade samlats.

I år medverkar hon inte, men av Jonatans begeistrade berättande att döma kommer detta att bli en minst lika stor succé.

– Julprogrammet går ut på att vi hjälper totalt 1 500 människor med mat, julklappar, underhållning, musik och drama. Vi får möjlighet att prata om deras rättigheter och deras värdighet. Och det är så häftigt att vi fått tillstånd att vara mitt i ett bordellområde, där mellan 300-400 kvinnor och barn ska få höra om att det inte är kört, att din bakgrund inte behöver bli din framtid, att det finns en andra chans, att de inte ska ge upp. Det ska bli så häftigt att få prata om där!

Men det är inte riskfritt att sprida budskapet om hopp och rättigheter mitt inne i pågående bordell- och prostitutionsverksamhet. Den indiska maffian vakar över allt som pågår i området och ett par gånger tidigare har Jonatan och hans medarbetare blivit hotade och även utkastade.

Förutom julprogrammet ska teamet även dela ut nödpaket till människor i de fattigaste områdena i Indien, till exempel på teplantagerna och i slumområdena där det kan råda total misär. Ett nödpaket innehåller bland annat mat, filtar och myggnät och totalt kommer över 10 000 indier att få hjälp genom utdelandet av dessa.

– Det är vår absolut största julsatsning hittills. Vi är också ganska smarta, för i paketen finns även ett visitkort där vi erbjuder hjälp till de som har ett barn som är fast i prostitution och att vi kan ge dem utbildning i stället.

Förutom den akuta nödhjälpen hoppas man alltså även kunna bygga ett långsiktigt arbete där man får hjälpa fler att ta sig ur sexslaveriet.

Tror du att många kommer att höra av sig?

– Ja, jag tror det kommer att bli många, många fler än vi kan ta hand om till en början. Då gäller det att kunna prioritera. Men vi bygger för framtiden och vill ha kontakt med dessa barnfamiljer. Kanske om ett halvt år att vi kan ta hand om alla som hör av sig. Jobbar man mot barnsexhandel måste man arbeta med familjerna.

Vad kommer du att göra till våren?

– Då flyttar jag till Indien och bor och arbetar där under tre månader, om det löser sig med mitt visum vill säga. Det hänger på det.

– Jag ska även gå skola och lära mig hindi flytande. Sedan tänkte jag stanna i Sverige under sommaren för att jobba med att skapa opinion, vara ute och föreläsa och träffa politiker.

– I juni ska jag ha semester i två veckor. Det ska bli skönt!

Fakta:

Juryns motivering

Jonatan Alfvén har kämpat med mod och stort hjärta för att flickor och pojkar som utnyttjats som sexslavar – i Nepal och Indien – ska få ett värdigt liv genom organisationen ”Love Nepal”. Över 600 barn är i dag räddade och det viktiga arbetet växer för varje år. Jonatan Alfvén har med stort engagemang och skicklighet drivit arbetet på plats, men också lyckats skapa stor uppmärksamhet i Sverige för de utsatta sexslavarna i Indien och Nepal. För detta tilldelas Jonatan Alfvén tidningen Dagens utmärkelse ”Årets förebild 2016”.

Jonatan Alfvén

Ålder: 24 år.

Bor: Märsta och Indien.

Arbetar: För organisationen Love Nepal som räddar barn från sexslaveri.

Familj: Föräldrarna Mikael och Ing-Marie och tre syskon.

Intressen: Gillar att kolla på fotboll, reser gärna­ till varmare länder, helst till Indien.

Församling: Hillsong i Stockholm.

Avslöjade pedofiler

När Jonatan skapade ett konto som 13-åriga Lisa, fick han på en dag över 100 sexuella inviter från vuxna män.

Även om Jonatan visste att många män söker kontakt med unga flickor blev han chockad över resultatet.

Han skrev ett facebook-inlägg om vad som hänt som fick stor spridning och fångades upp i många medier.