Julias textade tankar en succé på Instagram

Musikern Julia Ivanssons textade tankeord har gjort dundersuccé på Instagram. På mindre än ett halvår har hon fått mer än 8 000 följare till sitt konto "Papper och penna".

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Hur fick du idén att göra ett Instagramkonto med dina textade tankar?

– Det var mer som motivation åt mig själv. Jag ville sätta ner orden för min kreativitets skull. Jag har också haft en dröm att skriva musik med folk och jag tänkte att det kan bli dubbel effekt – vill du hitta på nåt med mig så är det så här jag skriver. Lite som en portfolio.

Du har drygt 8 600 följare. Hur länge har du hållit på?

– Jag öppnade kontot i slutet på januari.

Är du förvånad över det stora intresset?

– Ja, verkligen! Jag tror folk gillar att det är så vardagsaktigt, inte så stora ord, skrivet på ett papper på nåt köksbord. Många gillar dikter, men jag var absolut inte beredd på den här responsen.

Har du alltid skrivit ner dina tankar så här?

– Nej. Men förra året var superomtumlande för mig på många sätt. Jag var tvungen att skriva för att ta mig igenom saker och då väcktes det här. Det var verkligen egenterapi och jag skrev hela tiden, kort i dagboksform men målade även upp hela scenarier med händelser som jag behövde minnas. Det kickade igång någonting i mig och jag kände att jag ville fortsätta skriva. Inte bara egenterapeutiskt. Det gjorde något med mig att få ut det.

– Sporten för mig är litegrann att få mycket sagt på en liten rad.

Var får du allt ifrån?

– Jamen livet. Mycket är från mitt eget och mycket är från omgivningen. Folk går igenom saker.

– Oftast skriver jag ”jag”. Det kanske inte har med mig att göra, men jag vill folk ska känna att det gäller dem. ”Jag vet väl om att jag är värdefull”. Det har hänt att mamma hört av sig och frågat: Hur mår du egentligen?

Finns det en idé att det ska hjälpa folk där de är?

– Det är nog både och. Jag ser det inte som en självhjälpsgrej, men jag tror jättemycket på att för sin egen del sätta ord på saker: Vad har jag varit med om? Hur kändes det där? Jag vill få folk att känna och tänka och det i sin tur kan nog vara hjälpsamt.

Du har en hyfsat framgångsrik karriär som trummis och spelar bland annat med Molly Sandén. Hur många kreativa talanger har du egentligen?

– Jag är jättedålig på att måla, skulle aldrig kunna skriva en roman, men det som är kort och vardagsnära verkar vara något som jag behärskar. Jag har faktiskt varit med och skrivit en låt på Mollys senaste platta, en låt som heter ”Hata mig”. Nu är jag ju jävig, men den är bland det mest hjärtsnörpande jag hört.

Har du några mer planer med dina texter?

– Min nästa förhoppning är att få till något i bokform. Någon slags presentbok med samlade texter. Sedan i slutet av mars gör jag affischer också. Allt har gått så fort.

MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat