Kan också vi dela med oss av vår matsäck?

Trots att vi känner oss små och obetydliga ska vi fortsätta med att dela med oss.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Ni vet hur det är. Ibland när man läser en bibeltext för femte gången eller för femtonde gången eller kanske till och med för hundrafemtionde gången och så plötsligt står ett ord eller en mening ut. Hur har jag kunnat missa det här tidigare?

När jag nyligen läste berättelsen om brödundret i söndagens evangelietext var det just så. Några ord brände till.

Lärjungen Andreas hade just sagt att här är en pojke med fem kornbröd och två fiskar. Och så fortsätter berättelsen med att han uppgivet frågar: ”Men vad förslår det till så många?”. Andreas fråga går rakt in. Jag känner igen mig. ”Men vad förslår det till så många?” Vad har jag att bidra med? Fem bröd och två fiskar? Om ens det? Vad förslår det till så många?

Varför ska jag rösta i demokratiska val? Jag är ju bara en röst bland så många… Vad förslår det till? Varför ska jag sopsortera? Jag är ju bara en av sju miljarder sopproducenter… Vad föreslår det till? Varför ska jag låta bli att flyga? De flesta andra flyger ju… Vad förslår det till? Varför ska jag dela med mig av det lilla jag har? Det är ju så många som behöver hjälp, mat, kläder, husrum…Vad förslår det till? Vad har jag att bidra med? Fem bröd och två fiskar? Om ens det? Vad förslår det till så många?

Det är mänskligt att känna så här tror jag. Att vara lite uppgiven och hjälplös inför allt som skulle behöva göras för att världen skall förändras till det bättre.

Och säkert har också många av världshistoriens hjältar känt så här. Martin Luther King och Nelson Mandela suckade säkert ibland och tänkte: ”Men vad föreslår det till så många? Det finns ju så många som är diskriminerade och förtryckta. Det finns just så mycket hat, så många fördomar. Jag har ju bara mina fem kornbröd och mina två fiskar..

Men trots att vi känner oss små och obetydliga ska vi fortsätta med att dela med oss av våra fem bröd och våra två fiskar. För berättelsen slutade ju inte där med lärjungen Andreas ord. Utan Jesus gjorde under! När pojken kom med sin matsäck, när Martin Luther King öppnade sin mun och talade, när Nelson Mandela kämpade och satt i fängelse, då gjorde Jesus under.

När läraren i skolan, ungdomsarbetaren i församlingen eller tränaren i fotbollslaget ser barn och ungdomar som mår dåligt och griper in – då gör Jesus under.

Under fastan har vi möjlighet att fundera över vilka gåvor, vilka matsäckar, vi har fått och som vi kan dela med oss av.

Vi kan inte med våra fem bröd och två fiskar förändra världen men Jesus kan! Det är också huvudpoängen i berättelsen om brödundret att berätta om vem Jesus är. Att Jesus kan göra under. Att Jesus är Guds son. Världens frälsare.

Lilla Erstagården