Katoliken som drog upp det nya Europa

Hade EU funnits om den unge Robert Schuman beslutat att bli präst? Ingen vet, förstås, men Schuman valde slutligen politiken och blev mannen bakom den kol- och stålunion som lade grunden för EU. Livet ut gick han dagligen i mässan, en vänlig man som själv köpte sina andraklass tågbiljetter även som minister. Katolska kyrkan vill helgonförklara honom. I år är det 130 år sedan han föddes.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Robert Schuman var övertygad om att samhället behövde varmt troende lekmän och politiker. Själv blev han riksdagsman vid 33 års ålder.

Och han var inte ensam, många i hans generation påverkades av den katolska socialläran, som proklamerades med övertygelse vid den här tiden. Också Västtysklands förste förbundskansler, Konrad Adenauer­, var en varm katolik präglad av samma idéer.

Schuman genomlevde de båda världskrigen och tvingades ofta balansera mellan stridiga viljor.

Provinsen Lorraine, där han föddes, hade länge tillhört Frankrike, men tillfallit Tyskland 1871. 1919 blev den fransk igen, för att hamna under tysk ockupation 1940-44.

I Schumans hem talades såväl tyska som franska och luxemburgiska. Han gick i skola i Luxemburg och gymnasium i huvudstaden Metz.

Han läste till jurist vid universiteten i Bonn, München, Berlin och Strasbourg.

När Tyskland ockuperade Frankrike röstade Schuman för att landet skulle acceptera de tyska villkoren. Han ansåg att det vara enda sättet för det franska folket att överleva.

Men på det sättet hamnade han en period på ockupationsmaktens sida, vilket blev en belastning för honom efter kriget.

Tyskarna fängslade honom, men han lyckades fly och ansluta sig till motståndsrörelsen. Hans tankar om försoning mellan Tyskland och Frankrike var dock inte populära

– Schuman är fransman, sade de Gaulle, men han är ändå alltid en tysk.

Detta trots att han hade sagt upp sitt tyska medborgarskap redan 1919.

Robert Schuman var lång till växten och alltid enkelt, men oklanderligt, klädd i tredelad kostym. Det sägs att han var lågmäld och diskret, alltid vänlig också mot meningsmotståndare. Även som minister köade han själv på posten och i butikerna och köpte sina andraklass tågbiljetter själv.

Han dolde aldrig sin tro: dagligen gick han i mässan och sägs ha varit uthållig i bönen. Han beskrevs som ”en kristen i politiken”, aldrig ”en kristen politiker”. Han gifte sig aldrig och gav intryck av att vara ganska ensam.

Hans tänkande påverkades inte minst av teologen Thomas av Aquino från 1200-talet och av den samtida katolske filosofen Jacques Maritain. En levnadstecknare kallar honom statsman och medborgare i himlen.

Fakta:

Konkreta avtryck

I Bryssel finns en stadsdel som uppkallats efter Schuman och runt Schumanrondellen finns flera europeiska organ. Flera byggnader, gator och institutioner i bland annat Luxemburg, Frankrike, Italien och Ungern har uppkallats efter Robert Schuman.