Ken Ring: Jag försöker att be hela tiden

Ken Ring är en av Sveriges mest kontroversiella rappare. Vid sidan om svarta löpsedlar, kriminalitet och mörker finns dock ljusare stråk. Här är familjen, gudstron och hoppet om evigheten viktiga byggstenar. Frågan är bara vilken Ken som ska gå vinnande ur striden.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Bilen kränger fram genom höstfärgerna. Vi följer skyltningen mot Norrtälje. Förra veckan bokade jag in tiden för intervjun, som ska ske i rapparens hem en knapp timme öster om Stockholm.

Då, för en vecka sedan, svarade Ken Ring trevligt och blixtsnabbt på mejlen. Sedan dess har han dock inte gått att nå. Signalerna rullar obesvarade i örat medan bilen svänger av mot den angivna adressen.

Mitt eget förhållande till Ken Ring är komplext. Under tonårstiden både skrämde och lockade rapparen från förorten Hässelby. Jag minns hur jag som höstlovsledig hiphopare sökte upp skivbutiken Record Hunter under ett Stockholmsbesök. Tillsammans med en kiosk i Hässelby var den enda affären som sålde Kens tredje skiva ”Mellanspelet”.

Jag fascinerades inte så mycket av kontroverserna runt honom, men av texterna. Parallellt med det råa och smutsiga fanns det existentiella ropet. Till Gud. Till mamman och vännerna som ryckts ifrån honom och nu väntade i en annan bättre värld.

Om dessa perspektiv skulle jag vilja prata honom. Men jag inser att det kanske inte blir så. Att det beror på vilken Ken Ring man får möta. Jag har varit på spelningar, där han varit på plats men ändå inte. Där han gått ut på scenen, kört igång två av sina låtar utan att ens mima och sedan vaggat ut.

Klockan är strax efter ett när vi kommer fram till Ken Rings bostad. Den Ken vi möter i dag ligger och sover på en vardagsrumssoffa. Rapparen gäspar och berättar att han varit uppe och spelat in musik i sin studio hela natten.

– Jag har sagt att min senaste skiva skulle bli min sista, men jag känner att jag har en eller två skivor till i mig, säger han med ett snett leende.

– Samtidigt är jag gammal nu och kan inte stå riktigt för mina gamla grejer längre. Jag har gjort 15 album och 600 låtar. Det börjar bli dags att lämna över, fortsätter han.

När man lyssnar på din musik känns det nästan som att du är två personer. Det finns en hård sida som rappar om gatan och kriminaliteten, men också en varmare och mer sårbar person.

– Det stämmer. Jag kommer från ett ställe där jag har hängt mycket med väldigt kriminella personer, men samtidigt har jag också mycket kärlek i mig, vilket kanske inte alla tror.

Känner du dig missförstådd?

– Det är klart att en del kanske inte förstått vad jag står för. Jag vill förmedla kärlek och rättvisa.

– Ett ”equal” samhälle, där alla ska ha en chans.

Lyssna på hela poddavsnittet med Ken Ring här!

 

Det har varit många skandaler kring dig genom åren, men du har alltid fortsatt göra musik. Vad är det som gjort att du orkat resa dig och komma tillbaka?

–  Jag är musiker och kan inte försvinna bara för att det går dåligt. När det händer negativa grejer runt mig gör det att jag vill göra bättre musik, bättre låtar, bättre skivor.

Skulle du säga att du blivit snällare med åren?

– Kanske inte snällare men jag har nog blivit mognare. Det har hänt otroligt mycket under de här åren. När jag släppte mitt första album var jag 19 år och hade inga barn. I dag är jag 38 år och har fem barn. Man kan inte undgå att utvecklas av det.

En brölande borr avbryter plötsligt rapparen. Det är ett speciellt hus vi befinner oss i. Bostaden är belägrad av plast och byggställningar. På håll ser det ut som att någon virat gladpack runt hela villan. Renoveringen pågår oförtrutet.

Arbetet med huset tar mycket energi, men det är inte Ken Rings enda hem. Med jämna mellanrum reser han till Kenya där han driver ett flertal projekt.

– Jag har ett hotell, en chilifarm och en mjölkfabrik. Jag odlar te, kaffe och har börjat med en liten hummerverksamhet också.

– Jag tror på att åka ner och hjälpa till på plats i stället för att dämpa sin ångest genom att ge hundra spänn till någon hjälporganisation. Jag tror att Kenya behöver fler som ger människor chansen arbeta och försörja sig och sina familjer.

Hur är det att leva i perioder i Kenya?

– För mig är det en ’reality check’. Det ger mig väldigt mycket och jag blir väldigt sugen att göra mer för att hjälpa till.

– Jag driver till exempel en fotbollsklubb med 75 spelare, som jag är huvudsponsor till. Det är ett välgörenhetsprojekt där vi hjälper unga killar som haft det tufft.

Vad är det som driver dig?

– Jag har gjort så mycket skit i livet, så det är väl ett sätt att väga upp lite inför dödsbädden liksom.

Är det viktigt för dig?

– Ja, ingen vet ju vad som händer. Men jag tror inte att allt tar slut när vi dör.

Tror du på Gud?

– Ja, jag är kristen. Precis som andra troende personer ber jag bordsbön med familjen, morgonbön och kvällsbön. Jag försöker att be hela tiden.

– Man söker ju livets mening när man blir äldre. Och ju mer man söker desto mer troende har åtminstone jag blivit.

Har du haft några andliga upplevelser?

– Ja, jag har varit med om grejer som gjort att jag tror, men det är ingenting jag brukar berättar om i intervjuer. Vissa saker är svåra att förklara kortfattat. Men jag har skrivit en bok om mitt liv där jag berättar en del om de upplevelserna.

Hur är du som pappa?

– Jag är nog ganska normal. Jag tar hand om mina barn och har väl samma rutiner som de flesta andra. Det svåra för mig är att hitta balansen mellan rätt och fel. Hur man ska vägleda och uppfostra sina barn.

Själv växte Ken till stor del upp utan sina föräldrar. Pappan var inte närvarande och mamman dog när han var 14 år gammal.

– Jag vill ge mina barn tiden som jag inte fick med mina föräldrar. Men sedan ska man nog inte jämföra sig för mycket med sina egna föräldrar. De levde i en annan tid med andra möjligheter.

Hur var det att växa upp som tonåring utan föräldrar?

– Det var tufft. Även om det så klart finns mycket trygghet och stöd i Sverige när man hamnar i en sådan situation.

Gjorde samhället tillräckligt?

– Både ja och nej. De gjorde vad de skulle, men självklart hade man önskat att de kunnat göra mer. Jag hamnade i mycket trubbel redan som ung. Samtidigt så blir ju livets alla motgångar en del av din styrka. Utan mina motgångar hade jag inte varit den jag är i dag.

Hur har du det med Gud i dag?

– Jag har det väldigt bra med Gud i dag. Jag lever med Gud och min tro är ganska stark.

Hur får man en stark tro?

– Jag tror att det handlar om att be och låta Gud vägleda dig till ett bättre liv. Leta i dig själv, tron ligger därinne någonstans.

Lyssna på podasvnittet med Ken Ring här.

Mer från podden Dagens människa

Alla tidigare artiklar

Fakta: Ken Ring

Ålder: 38 år.

Yrke: Artist.

Bor: Utanför Norrtälje.

Familj: Fem barn.

Aktuell: Med nya skivan ”En kärlek”.

Har skrivit: Självbiografin ”Livet” tillsammans med journalisten Klas Ekman.

Fakta: Mer i podden – Hör Ken Ring om:

Varför han ber bordsbön på engelska.

Hur Gud kan ge styrka.

Varför han menar att Guds hem är överallt och inte bara i kyrkan.