Ära 19 vill skapa utrymme för lovsång

Efter tjugo år med Frizonfestival på Närkeslätten är det dags för något nytt. Under bön och samtal inom EFK har Ära19 vuxit fram – en lovsångsfestival inför Gud.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

– Vi vill behålla feststämningen, kreativiteten och mångfalden som Frizon symboliserade, men har valt att smalna av festivalen genom att fokusera på lovsång och tillbedjan. Vi tror att det är något som den unga generationen vill ha och behöver. Framför allt har vi fått tilltal från Gud som pekat i den riktningen, berättar Samuel Westergren som är projektledare för Ära19.

Sedan januari i år arbetar han med att få alla innehållsmässiga och praktiska bitar att falla på plats.

– Formen för festivalen är inte helt satt ännu, men det lutar mot att vi kommer ha gudstjänster på förmiddagar och kvällar och utöver det skapa samlingsställen för lovsång ute på området. I gudstjänsterna vill vi lämna stort utrymme för lovsång, tillbedjan och betjäning i form av förbön. På förmiddagen kommer vi ha mer av ett bibelstudium och på kvällarna vittnesbörd och kortare predikan, förklarar han.

Varför är lovsång viktigt?

– Vi är många som har sett hur Gud drar unga till sig genom lovsång och tillbedjan. Musik och lovsång har ju varit en stor del av kyrkan under många år, men vi upplever också ett särskilt skeende just nu när ny lovsång föds och tar allt större plats i församlingslivet.

– I processen att tänka kring en ny festival har vi till exempel fått upp bilden av hur Paulus och Silas tillber i fängelset. Vår längtan är att få betjäna unga och att de genom lovsången får bryta psykiska fängelsedörrar.

Kan det finnas en risk att lovsång leder till ett för stort fokus på upplevelser och känslor?

– Ja, absolut. Vi vill därför vara noga med att betona vikten av Bibelns ord och att bygga relationen till honom utifrån vem han är och inte bara utifrån känslomässiga upplevelser, även om de också är viktiga. Vi vill att ungdomarna som kommer på Ära19 ska formas till lärljungar som inte bara lovsjunger när livet är på topp, utan att lovsången kan bli något djupare som bär i livet.

Ära19 äger rum sista helgen i augusti, till skillnad från Frizon som låg i mitten av augusti. Det är ett medvetet val för att skapa en naturlig koppling till den lokala församlingen.

– Många ungdomsgrupper har redan hört av sig och berättat att de valt att lägga sin kick off på festivalen, vilket känns jättekul. Hela tanken med Ära19 är att skapa en mötesplats för unga där de kan få tillbe Gud tillsammans och sedan stärka återvända till sina lokala sammanhang för att leva ut tron i vardagen.

 

FAKTA: Ära 19

När: 30 augusti–1 september.

Var: På Torpområdet, utanför Kumla.

Vad: Ära19 är EFKs nya satsning på unga. En lovsångsfestival med Jesus i centrum. En samlingsplats för unga i Sverige som kommer innehålla gudstjänster, workshops, fest, aktiviteter, gemenskap m.m.

Missa inte: Låten ”Ära”, som är temasången till festivalen. Sången handlar om vad Jesus har gjort och är skriven av: Samuel Westergren, Linnéa Westergren, Johanna Erling och Sara Brynte.

Foto: Privat & Anna B. Sandberg
Foto: Privat & Anna B. Sandberg