Sensommarfestivalen får besök av Ljungblahd

Pingstkyrkan i Klöverträsk i Norrbotten vill göra gott för hela bygden. För sjätte året i rad anordnar man Sensommarfestivalen, som har blivit en betydelsefull träffpunkt för såväl kyrkan som byn.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

– Festivalen har vuxit för varje år, men vi vill inte att det ska bli för stort, det gäller att behålla folkfestkänslan och den familjära stämningen, berättar Kenneth Sandström.

Han är pastor i pingstkyrkan i Klöverträsk och tillsammans med eldsjälar i församlingen initiativtagare till festivalen. År efter år har han fått se hur viktig den har varit både för församlingsbor och för byafolk.

– Festivalen betyder jättemycket för oss. När folk kommer hem från semestern har vi en hel vecka när vi bygger upp festivalområdet runt kyrkan tillsammans. Folk kommer nära varandra och vi får en jättebra start inför hösten.

– Även de som inte är aktiva i kyrkan uppskattar festivalen och hjälper gärna till. Människor från byn kommer för att resa tält.

Under en helg i augusti går sedan festivalen av stapeln. Etablerade artister, i år Samuel Ljungblahd, delar scen med lokala förmågor och runt hela kyrkan byggs ett stort festivalområde med mattält och aktiviteter för hela familjen upp.

Klöverträsk ligger strategiskt mellan Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyn och bland de 1 500 besökare som brukar komma till festivalen varje år finns alla fyra orter representerade.

– Byn heter ju Klöverträsk, och träsk kanske inte låter sådär jättekul. Vi borde nog börja kalla den för Klövermetropolen i stället, skämtar Kenneth.

På festivalen i år samsas musikprogrammet med såväl loppis som miljöbilsutställning. Församlingen passar också på att göra reklam för sin verksamhet.

– Det är ett jättebra tillfälle att få berätta om allt vi gör och bjuda in till hemgrupper och körer. Många gillar festivalen och blir nyfikna på att veta mer om kyrkan. Det är ett supertillfälle för oss att visa allt vi kan erbjuda bygden.

 

FAKTA: Sensommarfestivalen

När: 5-10 augusti

Var: Klöverträsk mellan Luleå och Älsvbyn

Vad: Sensommarfestivalen i Klöverträskbygden har blivit en populär begivenhet. Arrangörer är den lokala pingstförsamlingen. I år firar festivalen fem år.

Musik: Samuel Ljungbladh är en av artisterna som medverkar. Mer info kommer på klovertraskpingst.com

Bombhotet mot Västeråskyrka
Henrik Olin
Foto: Adam Ihse/TT
Foto: Adam Ihse/TT