Varierad kristen sång och musik i skärgårdsmiljö

Testballongen uppfyllde alla förväntningar och när musikfestivalen Skärgårdssång i augusti intar Tanumstrand i Bohuslän är det för femte gången. Den här gången är programmet kryddat med en Larry Norman-special.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Skärgårdssång 2019 lockar med artister från Sverige, Norge och USA och en repertoar som genremässigt omfattar psalmklassiker, varma väckelsesånger som doftar av både pop, rock och country och – inte att förglömma – rika tillfällen att sjunga tillsammans. I år är Pelle och Evie Karlsson tillbaka som lovsångsledare för festivalen.

Norrmannen Leif Ingvald Skaug är projektledare och han förklarar att detta är ett arrangemang som fokuserar primärt på musik, inte på det talade ordet.

Det finns nästan ingen festival som har denna typ av musik som sitt huvudfokus. Dessutom ligger Tanumstrand fantastiskt beläget i skärgården också, säger han med en blinkning.

Hade ni som arrangörer förväntat er att festivalen skulle bli en långkörare när ni gick in i detta?

– När man startar festivaler hoppas man alltid det, men det finns inga garantier. Därför gläder vi oss stort över att detta nu kan kallas en tradition.

Hur skulle du definiera målgruppen för Skärgårdssång?

– Målgruppen är de som gillar varierad kristen sång och musik. Primärt är det vuxna 50-plussare, men artisterna som kommer vänder sig också till dem under 50.

Vad har ni gjort för att festivalen ska bli mer attraktiv för yngre generationer?

– Gemenskapen och den stora variationen av artister bör även attrahera yngre, men målet är inte att vara en festival för de allra yngsta.

Vad är nytt för i år?

– Vi har bjudit in ett vokalband från USA med rätt unga namn. De är okända för de flesta, men de sjunger helt fantastiskt. Det blir en hyllning till Larry Norman och bröderna Ådahl kommer hit i samlad tropp för första gången.

Hur och varför får Larry Norman speciell uppmärksamhet i år?

– Larry Norman har betytt enormt mycket för många. Många människor blev frälsta under Jesusväckelsen på 1970-talet och väldigt många av dem har lyssnat på Larry Norman. Han har satt djupa spår i den kristna musiken. Han lät heller aldrig budskapet om Jesus Kristus drunkna i musiken och det menar vi är viktigt att ta fram i år. Paul Colman kommer att framför Normans sånger.

Fortsätter ni att dela ut Fyrljuspriset?

– Fyrljuspriset har kommit för att stanna och vi är spända på vem som ska få det i år. Kanske någon av Dagens läsare har bra förslag?

Vad ser du själv mest fram emot på årets upplaga av Skärgårdssång?

– Lovsången på allsångskvällen ledd av Evie och Pelle. Taket lyfter sig och jag känner att jag står med en fot i himlen.

 

FAKTA: Skärgårdssång

När: 16-18 augusti.

Var: Tanumstrand i Bohuslän.

Medverkande: Pelle & Evie Karlsson, Per-Erik Hallin & Bengt Johansson, Roland Utbult, Paul Colman, 4th and Main, Anette Løvtangen, Dan, Frank & Simon Ådahl, Synnøve Aanensen, Gospelkören Moments, Tomas Sjödin, Maria Gustin Bergström.

Webbplats: www.sgsang.se

Dagen tipsar: Ett sällsynt tillfälle att höra rutinerade norska countrysångerskan Synnøve Aanensen.

Bokrecensioner
Kyrkan i förorten
Runt långbordet på pingstförsamlingen Smyrnas språkcafé i Gårdsten tränar man på att forma ord och tankar, att gå från arabiska till svenska. 
Foto: Jonatan Sverker
Foto: Jonatan Sverker