Kristna profiler minns sina första sommarjobb

Vi är vana att se dem predika och röra sig i kristna miljöer. Men så har det inte alltid varit.
Dagen har frågat de kristna profilerna Elise Lindqvist, Daniel Alm, Sofia Camnerin, Rigmor Holst och Mikael Mogren om deras första sommarjobb.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

1. Vilket var ditt mest speciella sommarjobb?

2. Vad fick du göra?

3. Någon speciell händelse därifrån?

4. Lärde du dig något som du har haft nytta av senare?

 

Rigmor Holst, evangelist, Tidaholm

1. Det sommarjobb som betydde mest för mig var när jag hamnade på ett fjordhotell i Norge när jag var 19 år.

2. Jag blev anställd för att jobba i grovköket, men det var ett stort hotell så när de kom på att jag kunde engelska så fick jag börja hjälpa till i restaurangen i stället.

3. Personalen ville testa mig inför uppdraget ute bland gästerna, så de bestämde att chefen någon dag skulle komma och agera gäst utan att jag visste när eller vem det var. En dag kom det en mycket trevlig herre till restaurangen. Vi hade fina porslinskoppar med kannor och när han gav koppen till mig och började prata så tappade jag den över honom. Jag glömde helt att jag höll i den.

Trots incidenten fick jag jobbet. Chefen ansåg visst att jag funnit mig bra i situationen och att jag ”uppvisat en bra attityd”.

4. Under sommarjobbet lärde jag mig stresstålighet, att hantera människor och att vara serviceinriktad.

 Det har hjälpt mig i möten med människor även senare i livet.

Läs mer: Tomas Sjödin: Vi kan inte enbart njuta på semestern

 

Sofia Camnerin, Equmeniakyrkans föreståndare, Stockholm

1. Jag jobbade på ett elevhem under fem somrar. Det var ett hem för utvecklingsstörda barn, som ett slags ”kortis”. Jag var då runt 17 år.

2. Jag fick göra allt ifrån att byta blöjor och mata barnen, till att bara leka och ha kul med dem.

3. En gång åkte vi iväg till nöjesparken High Chaparral. Det var en stor sak. Bara två barn och två i personalen fick åka dit och det blev en speciell utflykt just för att barnen uppskattade det så mycket.

4. Under mina somrar på elevhemmet lärde jag mig att bita ihop, och att saker och ting bara måste göras på ett arbete oavsett hur det känns.

Jag fick även lära sig mycket om barn med funktionsnedsättningar.  Det kan jag i efter hand tycka är väldigt speciellt, eftersom jag träffade barnens föräldrar och fick se deras oro och kamp när de lämnade sina barn där. I dag har jag själv ett barn med särskilda behov.

(Sofia gav för ett par år sedan ut boken ”När livet stramas åt skärps blicken”, där hon beskriver hur det är att vara mamma till ett barn med neuropsykiatriska diagnoser.)

Läs mer: Sofia Camnerin: Vi behöver hitta tillbaka till arvet från väckelsen

 

Daniel Alm, pingstföreståndare, Västerås

1.  Jag fick jobba några somrar på en flaggstångsfabrik hemma i Björköby. Jag blev väl aldrig någon fullfjädrad flaggstångsmakare men det var en lite speciell och annorlunda produktion att lära sig.

2. Jag, som då var runt 16 år, fick skära till glasfibermaterial och vara med i arbetslaget som la allt material i formar, för att sedan skära av kanten efter att flaggstången hade härdat. Därefter satte vi ”fötter” på flaggstängerna.

De längsta som vi gjorde var 18 meter. Som tur var byggde vi inte stängerna på höjden.

3. En gång tackade jag ja till att arbeta en helg med att packa en bil med släp full med flaggstänger. Det var bara det att jag var helt själv på plats.

Jag bröt ihop och gick hem och hämtade pappa som tog hela dagen till att hjälpa mig. Firma ”far och son” fixade det.

4. Sommarjobbet blev en nyttig erfarenhet för mig, för jag vande mig med tidiga morgnar och monotona arbetsuppgifter.

Jag tror att min respekt för fysiskt och rutinmässigt arbete kom via min pappa men också genom detta sommarjobb.

Läs mer: Daniel Alm: Är erfarenheten av Gud oviktig?

 

Mikael Mogren, biskop, Västerås

1. Eftersom jag är bondgrabb var det självklart att jag skulle vara hemma på gården när det var sommarlov. Men när jag var 15 år flyttade jag hemifrån en månad för att jag fick jobb som guide på Övralid, författaren och poeten Verner Von Heidenstams sista hem.

2. Under mitt sommarjobb tog jag emot turister, ofta grupper som kom med buss, och berättade om Heidenstam och andra författare. Jag visade besökarna runt i författarens hem.

3.  Jag minns första gången jag stod inför en stor grupp engelska turister och skulle berätta för dem om Heidenstam och platsen i en timma. Då var jag nervös för jag hade aldrig talat med några från England tidigare.

4. Arbetet gav mig vana att stå och tala inför människor. Dessutom fick jag tillfälle att dra lärdom av de språk som jag lärt mig i skolan.

Läs mer: Topp 20-listan: Svenskarna som gör kristen tro känd

 

Elise Lindqvist, eldsjäl, Stockholm

1. Jag var piga när jag var 16.

2. Jag fick hjälpa till i olika familjer med hushållsgöra.

3. Jag minns hur jag en gång blev ombedd att koka svartsoppa, som tillagas på bland annat gåsblod. Det blev en pärs, för jag hade ingen aning om hur man gjorde. Hon som var i köket var inte särskilt snäll och hon tog förgivet att jag kunde koka en vanlig svartsoppa.

En annan gång stod jag i köket och diskade finglasen när frun i hemmet ropade på mig från butiken, som låg på en annan våning i huset. Jag hörde inte att hon ropade, och ungefär samtidigt hade jag råkat skada ett glas.

När frun kom upp till köket skällde hon ut mig för att jag inte hört när hon ropade. Och så drog hon av på lönen för att jag hade skadat glaset. Det sätter sina spår.

4. Under min tid som piga lärde jag mig att vara uppmärksam och att vara en lyssnande människa.

Jag lärde mig att lyssna på vad det är den som pratar med mig egentligen vill. Det har jag haft mycket gott utav under hela mitt liv, säger hon.

 

Ännu inte prenumerant? Läs Dagen gratis - klicka här.

Debatt