24 september 2020

En tidning på kristen grundLivsstil

Kursledaren: Lewi Pethrus var en ”doer”

25 elever har läst på Pethrusakademin under läsåret – och fått lära sig mer om kristen tro, samhällspåverkan och opinionsbildning. – Pethrusakademin vill ge verktygen att ta tron ut i samhället, säger Jeanette Ingemarson, projektledare.

Namnet har kursen fått efter pingströrelsens grundare i Sverige, Lewi Pethrus (död 1974), en pastor och entreprenör som också startade Kaggeholms folkhögskola och tidningen Dagen – alltså låg bakom alla de tre parter som tillsammans driver kursen i Stockholm – under fem helger (fredag–lördag) på ett år.

– Lewi Pethrus var en ”doer” – en görare – och vi vill få ut ”doers” att starta saker. Den som brinner för en fråga och inte riktigt vet hur man ska ta den vidare hoppas vi kunna ge verktygen att ta tron ut i samhället, säger Jeanette Ingemarson.

Hon förklarar att det inte bara handlar om att bilda opinion och försvara kristen tro, utan också om att konkret göra saker.

– Jag har kunnat se hur olika frågor har bränt till hos olika elever. Kampen mot trafficking är en sådan fråga som flera gått i gång på. Andra har inte vetat att de skulle bli så engagerade i miljöfrågan, integrationen eller i att konkret skriva en debattartikel.

Coronapandemin har gjort undervisningen digital på slutet. Men till hösten hoppas man kunna köra som vanligt igen, och planerar för att starta ytterligare en ettårig kurs, den tredje i ordningen.

– Mixen med åldrar och erfarenheter bland deltagarna tror jag är en styrka. Det här är en kurs som bygger på engagemang, och det händer något när man får möta perspektiv som inte bara är ens egna, i samtal och diskussioner vid träffarna, säger Jeanette Ingemarson.

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Fler artiklar