Kvinnor räddas från trafficking

I Moldavien är ett människoliv billigt. För några hundra dollar kan kriminella köpa en kvinna som tvingas till prostitution.Organisationen Beginning of Life hjälper utsatta moldaviska flickor. De får nu stöd av svenska kvinnor som tagit ett ovanligt initiativ.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Moldavien är ett fattigt land med stora problem. Landet har 3,5 miljoner invånare, men en miljon moldavier har sökt lyckan i andra länder, mer eller mindre frivilligt. Unga kvinnor har blivit en av landets största handelsvaror.

Pastor Vladimir Ubeivolc leder organisationen Beginning of Life som arbetar preventivt för att rädda unga kvinnor från att dras in i prostitution, men som också hjälper dem som varit utsatta. Organisationen stöds av den kristna hjälporganisationen Reningsborg i Göteborg. Under ett besök i Sverige berättade Vladimir Ubeivolc om den svåra situationen i Moldavien.

– 300 000 kvinnor har drabbats av människohandel, var tionde person har sålts från landet.

Det stora utflödet av människor beror främst på den stora fattigdomen. På landsbygden lever många i misär, inte bara i en ekonomisk utan även en själslig misär.

– De är redo att sälja sin kropp, sin själ, för att lämna landet.

En del kvinnor blir iväglurade genom falska löften om att de ska få arbete som servitris eller inom andra serviceyrken, andra blir helt enkelt sålda av föräldrar eller släktingar. De som haft drömmar om ett bättre liv får se dem krossade, och många kommer inte ens tillbaka hem.

– 30 000 kvinnor är försvunna. Vi vet att många dör. Av flickorna som är på vårt rehabiliteringscenter har alla sett åtminstone ett mord. När de dödar en flicka inför alla i bordellen blir resten av flickorna rädda och gör som de blir tillsagda, säger Vladimir Ubeivolc.

De kvinnor som genomlevt trafficking återvänder ofta med svåra trauman. På centret ges några av dem möjlighet att bygga upp livet igen. Tanken är att steg för steg ge kvinnorna möjligheten att bli hela personer, genom terapi och socialt stöd. Målet är också att ge dem en yrkesutbildning så att de kan försörja sig själva.

Många av dem har mentala problem, de har dålig utbildning, och låg kunskap. Och på grund av sina upplevelser och sin bakgrund är det många av kvinnorna som har svårt att klara tempot i en affär eller i ett annat företag.

Därför har Beginning of Life startat företag, som ett växthus och en secondhandaffär, där kvinnorna kan arbeta i sin egen takt.

– De arbetar och får betalt, de bestämmer över sina egna liv. Sen lämnar de centret och får ett eget ställe att leva på. Det handlar inte bara om självkänsla, utan också om pengar. Nu kan de betala för sig. Vi ser förändringen, från mörker till ljus, när de har jobb, berättar Vladimir.

Maria är en av kvinnorna som nu bor på centret. Hon växte upp i en trasig familj där hon utsattes för övergrepp, men de sociala myndigheterna ingrep och placerade henne på barnhem.

– Men barnhemmet var en del av det korrupta systemet. En del barnhem ingår i människohandeln, de lär upp flickorna som sedan säljs.

När myndigheterna avslöjade vad som hände på barnhemmet fick Maria lämna och kom till centret. Där vägrade hon att anpassa sig till reglerna, och hon rymde efter några månader till sin pojkvän. När hon blev gravid men inte ville göra abort blev hon utslängd.

– Under den perioden hade vi ingen aning om hon fortfarande levde. När min fru såg henne komma gående mot centret blev hon så glad att hon sprang emot henne. Maria undrade varför min fru var så glad, Jag var ju så besvärlig, sa hon, men min fru svarade att vi älskade henne.

Efter det förändrades Marias liv, och just nu hjälper hon andra flickor som har liknande bakgrund som henne.

Beginning of Life arbetar också med information i skolorna för att unga ska vara medvetna om farorna. Man har en speciell utbildning riktad till flickor där man vet att risken är stor att de skulle kunna säljas av sina släktingar.

– De bor med sina trasiga familjer, samtidigt som de får utbildning. Många av dem som säkert skulle bli utsatta för trafficking, tränas så att de förstår att bättre ta hand om sina liv. Att de måste vara försiktiga om någon vill att de ska åka utomlands. De kan vara otroligt naiva.

Målet är nu att bygga ett hus där några av de flickor som är mest i riskzonen ska kunna bo och skyddas från sexindustrin.

– Vår önskan är att rädda så många som möjligt undan trafficking, säger Vladimir Ubeivolc.

Beginning of Lifes verksamhet uppskattas egentligen inte av de kriminella fraktioner som tjänar stora pengar på kvinnornas lidande. Korruptionen når också djupt in i staten. Men enligt Vladimir riktas inte vreden mot hans organisation.

– De olika fraktionerna bekämpar främst varandra med alla medel de kan. Och vi som växte upp under Sovjetunionens kollaps, vi är vana vid att leva i en kriminell miljö. Varje dag lever man under hot i Moldavien.

Fakta:

Fakta

  • Organisationen Beginning of Life grundades 1998. Målet är att förebygga sociala problem bland landets mest sårbara grupper samt att rehabilitera de som redan blivit offer för social orättvisa.
  • Beginning of Life har 21 anställda och cirka 90 volontärer.
  • Mer information finns på www.bol.md
  • Moldavien är ett av Europas fattigaste länder med stora problem som arbetslöshet och hopplöshet. Många flyttar utomlands och en del av dem fastnar i händerna på människohandlare.
  • Moldavien räknar med att 1 miljon män- niskor finns utomlands och under de senaste tio åren har 30 000 kvinnor och unga flickor försvunnit. Ingen vet var de är.
  • Källa:Drömmarnas hus